Okul korkusu nasıl aşılır? İşte 7 öneri

Okula yeni başlayacak çocuklar ile uzun bir tatilden dönen öğrencilerin okula alışmakta, uyum sağlamakta zorlanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu sürecin her çocuk için farklı olduğunu söylüyor. Uzmanlar, anne ve babalara şu uyarılarda bulunuyor.

1 7 ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİN

Çocuğunuzun okul saatleri, öğretmen, sınıf, düzen hakkında okulla ilgili detaylı bilgiye sahip olmasını sağlayın, önceden bilgilendirin. Belirsizlik çocuğun kafasının karışmasına ve kaygıya sebep olur.

2 7 ONU RAHATLATIN

Güven veren sohbetler edin, onu rahatlatın, yanında olmadığınızda bile onun mutlu, huzurlu ve güvende olacağına dair açıklamalar yapın.

3 7 BELİRSİZLİK OLMAMALI

Okul çıkışı onu tam zamanında alacağınızı ya da servise bineceğini, evde mutlaka karşılayacak bir yakınının olduğunu net ve basit cümlelerle ona mutlaka açıklayın. Çocuğunuzun aklında belirsizlik olmamalı.

4 7 SABIRLI DAVRANILMALI

Anne ve babalar, okula adaptasyon döneminde destek olacaklarını ve sabırlı  davranacaklarını anlatmalı.  Çocuklardan da sabırlı olmaları istenmeli. Çocuklara ayrıca okulun güvenli bir yer olduğu da anlatılmalı.

5 7 UYKU DÜZENİ

Tatil boyunca uzun süredir ev düzenine alışmış olan çocuklar için uyku düzeni açısından zorlu bir dönem olabilir. Yeni okul dönemi başlamadan önce uyku düzeninizi oluşturmaya başlamalısınız.

6 7 BİRLİKTE GÜNÜ DEĞERLENDİRİN

Çocuklar endişelerini öğretmeni veya arkadaşları ile daha kolay paylaşabilirler. Ebeveynler okul sonrası çocuklarıyla kısa süreli olmak şartıyla günü değerlendirdikleri keyifli bir sohbet yapabilir. Çocuğun duygularını, onu üzecek veya endişelendirecek bir durumun olup olmadığını sorabilir. Böylece sorunlara büyümeden müdahale edilebilir.

7 7 DESTEK ALABİLİRSİNİZ

Okulla ilgili kaygı, gitmek istememe, öfke, hırçınlık gibi durumlarda sınıf öğretmeninden veya okuldaki rehberlik biriminden destek alarak işbirliği içinde bu süreci daha sağlıklı atlatabilirsiniz.

Etiketler okul Eğitim
Yorumlar
Kalan Karakter 800