Öğrenme stilinizi biliyor musunuz?

Öğrenmeyi öğrenmek için de, hayattan istediklerinizi doğru belirleyebilmek için de kişinin kendisini tanıması çok önemlidir. Kişi kendini tanıdığı ölçüde öğrenme kapasitesini doğru bir biçimde saptayabilir.

Kişi, önceki hayatında başarılı olduğu alanlarda kullandığı yöntemleri yine kendisi geliştirip başarılı bir öğrenme sağlayabilir. Bunların yanı sıra öğrenmek istenilen konu ile ilgili ne kadar bilgi sahibi olduğumuz ve bu konunun ilgimizi çekip çekmediği de önem taşır. Eğitim sistemimizde sırf aile ya da çevrenin baskısıyla öğrencinin ilgisinin olmadığı bir alana yönelmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Bu ise uzun vadede mutsuz ve başarısız bir hayata açılan kapı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öncelikle doğru bir öğrenme için amacınızı iyi belirlemelisiniz. Ne için çalışacaksınız? Sınavlarda başarılı olup Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi merkezi sınavlarda ek puan almak için mi? Okul puanınızın artması için mi? Öğretmeninizin gözüne girmek için mi? Başarılı bir doktor, mühendis, bilim adamı vs. olmak için mi? Analitik düşünme becerinizi artırmak için mi? İleriki dönemlerde yaşamak istediğiniz hayata sıçrama yapmak için mi? Veya yeni bilgiler öğrenmekten mutlu olup zihninizin düşünme gücünü artırmak için mi? Amacınızı doğru saptadığınızda sonuca ulaşmak için daha gayretli olursunuz.

Amacınıza ulaştığınızda, elde ettiğiniz başarıyı ölçebildiğiniz için sonrasında karşılaşabileceğiniz zor durumlarda “Ben önceden de böyle zorluklarla karşılaşmıştım o zaman başardım şimdi de başaracağım” düşüncesine sahip olursunuz. Bilmediğiniz konulardan korkmaz ve sonunda onu da öğrenip başaracağınıza dair inancınız artar.

Öğrenmek istediğiniz konuyu önceden kafanızda tasarladığınızda, öğrenme koridorunda kaybolma ihtimaliniz azalır. Öğrenen kişi, bilgiyi öğrenmeden önce; bu bilgiyi nasıl, ne kadar sürede, hangi kaynaklardan öğrenebileceğini öğrendiğinde öğrenmeyi de öğrenmiş oluyor. Öğrenmeyi öğrenmek bütünsel olarak okulda ve hayatta karşımıza çıkarken, öğrenilecek konular kişiye özel bir durumu oluşturuyor. Öğrenenler arasında; anlama ve algılama, düşünme ve öğrenme yöntemleri açısından büyük farklılıklar var. Herkesin öğrenme stili farklılık oluşturuyor. Görsel öğrenenler gördüklerini, işitsel öğrenenler duyduklarını, kinestetik öğrenenler uygulayarak, yaparak daha iyi öğreniyor. Peki siz hangi kategoriye giriyorsunuz?

İsterseniz aşağıdaki testi yaparak öğrenme stilinizi belirleyebilirsiniz.

ÖĞRENME STİLİ TESTİ

Aşağıda verilen maddeleri okuyup, size en uygun olan bir seçeneği işaretleyiniz. 

1. A) Hikaye dinlemeyi,

    B) Film izlemeyi,

    C) Bahçede oynamayı tercih ederim.

 

 2. A) Müzik dinlemeyi,

    B) Kitap okumayı,

    C) Yürümeyi tercih ederim.

 

3.    A) Radyo dinlemeyi,

      B) Televizyon izlemeyi,

     C) Oyun oynamayı tercih ederim.

 

4.    Benim için hatırlamanın en iyi yolu;

A)   Kendi kendime tekrar tekrar söylemektir.

B)   Zihnimde resim yapmaktır.

C)   Sadece yapmaktır.

 

5.    Söylenenleri en iyi anlamamın yolu;

A)   Biri tarafından açıklanmasıdır.

B)   Resimleri görebilmemdir.

C)   Biri tarafından nasıl olduğunun bana gösterilmesidir.

 

6.    Bir şeyler düşündüğüm zaman;

A)   Kendi kendime konuşurum.

B)   Kafamda  resmini görürüm.

C)   Boş bir alanda hareket etmeye ihtiyaç duyarım.

 

7. A) İnsanların ne söylediğini hatırlarım.

     B) Baktığım şeylerin rengi ve tasarımı dikkatimi çeker.

     C) Sık sık cebimdeki anahtarla ve bozuk paralarla  ya da masanın üzerindeki  nesnelerle oynarım.

 

8.     Ben  bir;

A)   Dinleyiciyim; izleyen ya da eylem yapan değilim.

B)   İzleyiciyim; dinleyen ya da eylem yapan değilim.

C)   Eylemde bulunanım; izleyen ya da dinleyen değilim. 

Hafızayı canlı tutmanın 9 yoluHafızayı canlı tutmanın 9 yoluUnutkanlık şikayetleri sadece yaşlıların değil, yoğun iş temposu ve teknolojiyle birlikte gençlerin de hayatında önemli bir yer tutuyor. İşte hafızayı canlı tutmanın yolları...

 

Etiketler Eğitim öğrenme
Yorumlar
Kalan Karakter 800