Dünyanın en iyi 500 üniversitesi açıklandı: Listede Türkiye var mı?

Enformatik Enstitüsü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde yer alan URAP (University Ranking by Academic Performance), 2023-2024 Dünya Üniversite Sıralaması'nı yayımladı. Peki listede Türkiye'den üniversite var mı?

Güncelleme:

Enformatik Enstitüsü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde yer alan URAP (University Ranking by Academic Performance), 2023-2024 Dünya Üniversite Sıralaması'nı yayımladı. Bu araştırma laboratuvarı, Türkiye'deki üniversitelerin performanslarını dünya çapında öne çıkan üniversitelerle karşılaştırarak değerlendirmeyi amaçlıyor. Ancak bu yılın sonuçlarına göre, Türkiye'den hiçbir üniversitenin dünya genelinde ilk 500'e giremediği bildirildi.

Türkiye'deki üniversiteler kaçıncı sırada? 

Listede toplamda 119 Türk üniversitesinin yer aldığı belirtilirken, en yüksek dereceyi elde eden okul Hacettepe Üniversitesi oldu ve 554. sıraya yerleşti. Akademik performanslar, yayın sayısı, atıf sayısı, uluslararası işbirliği gibi kriterlere dayalı olarak oluşturulan listede, İstanbul Teknik Üniversitesi 783. sırada, İstanbul Üniversitesi 799. sırada, Ankara Üniversitesi 800. sırada ve ODTÜ ise 868. sırada yer aldı.

Dünyanın en iyi 500 üniversitesi açıklandı: Listede Türkiye var mı?  resim: 0

ODTÜ'nün ardından sıralamada Koç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi geldi. URAP araştırma laboratuvarı, sonuçlarla ilgili olarak, "İlk binde sadece 9 üniversitemiz yer almaktadır. Bu durum, etki değeri yüksek dergilerdeki yayın sayılarımızın yeterince artırılamadığını göstermektedir" şeklinde ifadeler kullandı.

URAP listesine göre, ABD'den Harvard Üniversitesi birinci sırada yer alırken, onu Kanada'dan Toronto Üniversitesi ve İngiltere'den University College London (UCL) takip etti. Araştırmanın sonuçlarını duyuran metinde, "URAP Laboratuvarı'nın Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarının temel amacı, üniversitelerimizin ülke içindeki ve dünyadaki yerlerini görerek, geliştirmeleri gereken alanları belirlemelerine yardımcı olmaktır" denildi.

URAP değerlendirmesine göre; 2011-2012'de listeye İstanbul, Hacettepe, Ankara, Ege ve ODTÜ üniversiteleri, 2012-2013'te İstanbul, Hacettepe, Ege, ODTÜ ve Ankara üniversiteleri, 2013-2014'te İstanbul, Hacettepe, ODTÜ ve Ege üniversiteleri, 2014-2015'te ODTÜ, Ege, İTÜ ve İstanbul üniversiteleri, 2015-2016'da ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi listeye girdikten sonra 7 yıldır 500 sıralamasına giren ünivirsitemiz yok.

İlk 10'da yer alan üniversiteler:

  1. Harvard University
  2. University of Toronto
  3. University College London
  4. University of Oxford
  5. Tsinghua University
  6. Stanford University
  7. Zhejiang University
  8. Universite Paris Cite
  9. Shanghai Jiao Tong University
  10. Johns Hopkins University
Etiketler Üniversite
Yorumlar
Kalan Karakter 800