Tek maaşla geçinebilmek için ne yapmalı?

Tek başına yaşayan ya da evli olan çiftler bazen tek maaşla geçinmek zorunda kalıyor. Günümüzde iki maaşla bile geçinmekte zorlananlar varken, tek maaşla geçinmeyi kolaylaştırmak için neler yapabiliriz, harcamalarımızda nelere dikkat etmeliyiz?

Tek başına yaşayanlar, eşi veya kendi işsiz kalanlarlar, tek maaşla geçinmeye çalışıyor. Bu hiç kolay bir durum değil ama bir şeyler yapmamız gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Para Durumu okuyucularımızdan biriyle sohbet etme fırsatı bulduk. İstanbul'da tek başına yaşıyor, kira veriyor ve maaşı 7 bin 500 TL. Hem kira veriyor hem ev geçindiriyor hem de para biriktirebiliyor ve bunu kimseden yardım almadan yaptığını söylüyor. Peki bunu nasıl yapıyor?

BÜTÇE PLANI YAPIN 

Öncelikle gelirlerinizi ve giderlerinizi iyi belirlemeniz gerekiyor. Yani gelirinize göre harcama yapmalısınız. Kendinize bir plan çizelgesi oluşturun ve aylık ne kadar harcama yapacağınıza karar verin. Eğer plan çizelgesi oluşturmazsanız geliriniz 10 bin olsun ya da evde 4 maaş alanlar olsun, işin içinden çıkamazsınız. Bunun için hazırladığımız Aylık Bütçe Defteri'ni kullanabilirsiniz.

Gelirinizi, her ay mutlaka yaptığınız ve zorunlu olan giderlerinizi tabloya yazın. Bunlardan geriye ne kaldığını, onu nasıl harcayabileceğinizi görün. Geriye kalmıyor diyorsanız, nelerden kısabileceğinizi de göz önüne sermiş olacaksınız. İnanın, ben zaten kıt kanaat geçiniyorum diyenler bile tasarruf edecek yerler bulabiliyor. Hayatımda neyi değiştirebilirim diye bakmak gerekiyor.

BORCA GİRMEMEYE ÇALIŞIN

Gelirinizi biliyorsunuz, büyük alışverişler için borca girmeyeye çalışın. Ekstrem bir durum olmadığı sürece aylık plan bütçenizin üzerine çıkmamaya çalışın. Örneğin telefonunuz bozulmadığı halde telefon almaya karar verdiyseniz gereksiz bir harcama yapıyorsunuz demektir. Şöyle düşünün; telefonunuz eskidi ve artık daha yavaş çalışıyor. Siz yine de bozulana kadar bekleyin ve o zamana kadar para biriktirin. Ne kadar az borca girerseniz o kadar iyi.

KENARA PARA KOYUN

Evet tek maaşla geçiniyorsunuz, belki ayın sonunu zor getiriyorsunuz ama siz yine de harcamalarınızı kısmaya çalışın. Gereksiz ne aldığınızı düşünün ve ona vereceğiniz parayı kenara koyun. Çünkü hayatta her şeyle karşılaşmak mümkün. Diyelim 10.000 TL acil nakite ihtiyacınız oldu, ne yapacaksınız? Bu parayı kaç günde bulabilirsiniz, hiç düşündünüz mü? 

KART HARCAMALARINIZA DİKKAT EDİN

Nakit para vermeyince insan kredi kartından daha rahat harcama yapıyor. Hele bir de taksit olunca bu alışveriş sanki hiç ödenmeyecek hissi yaratıyor. Ama en az 4 aylık yaptırdığınız taksit sizin için 4 aylık bir yük demek. İnanın taahhütlü telefon alınca bile 'acaba faturam ne zaman normale dönecek' diye düşünüyorsunuz. Kredi kartı limitinizi  ve harcamalarınızı yaşadığınız hayatın gerçekliğine göre ayarlayın.

EVDE GEREKSİZ HARCAMALAR YAPMAYIN

Kira vermeseniz bile ev büyük bir masraf. Örneğin kış aylarında doğalgaz faturası yüksek gelirken yazın su faturası daha yüksek geliyor. Ama doğalgaz faturasını da kışın dengelemek mümkün. Size okuyucumuzun anlattığı olaydan bahsedelim: 

''Yeni taşınmıştım. Aralık ayında doğalgaz faturam 600 TL geldi. Çok şaşırmıştım, çünkü eski evimde doğalgaz değil doğalgaz sobası kullanıyordum. Sadece doğalgaz faturası da değil aynı zamanda elektrik ve su faturalarımın toplamı da 500 TL oldu. Sonra doğalgazı fazla yaktığımı anladım ve Aralık ayında ödediğim o 1100 TL fatura bedelini Ocak ayında 850 TL'ye düşürdüm. Elektrik ve sudan değil doğalgazı düzenli ve aynı seyirde yakarak faturayı istediğim seviyeye indirdim. O, 250 TL beni çok mutlu eden bir tutar oldu.''

NEYE HARCAMA YAPACAĞINIZA KARAR VERİN

Bütçenizi oluşturduktan sonra neye harcama yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Örneğin, eğer Eylül ayındaysanız ve okullar açılıyorsa ve çocuğunuz varsa, harcama yapacağınız alan belli: Okul masrafları. Ama bunu önceden bildiğiniz için geçen aylar içinde birikim yaptıysanız Eylül ayı sizin için o kadar zorlu geçmeyecek demektir. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800