Swap Anlaşması Nedir, Ne İşe Yarar?

Swap finansal anlamda ele aldığımızda, finansal piyasalarda yapılan değiş tokuş işlemine verilen addır. Bu değiş tokuşa konu olan enstrüman; faiz oranı, para, varlık ya da borç olabilir. İşte ‘swap’ hakkındaki detaylar.

Swap finansal anlamda ele aldığımızda, finansal piyasalarda yapılan değiş tokuş işlemine verilen addır. Bu değiş tokuşa konu olan enstrüman; faiz oranı, para, varlık ya da borç olabilir. İşte ‘swap’ hakkındaki detaylar. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde Güney Kore Merkez Bankası ile 17,5 milyar TL'lik swap anlaşması yaptı. Güney Kore Merkez Bankası yaptığı açıklamada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile 2,3 trilyon won'luk (17,5 milyar lira) swap anlaşması imzalandığını duyurulmuştu. İki ülke arasında yapılan swap anlaşması 3 yıl sürecek. İki taraf, anlaşmanın uzatılmasını görüşebilecek. Bu gelişme ışığında vatandaşlar “Swap anlaşması ne demek? Swap nedir ve ne işe yarar?” gibi soruların cevabını merak etti.

Güney Kore ile yapılan anlaşmanın öncesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) dövizdeki hareketliliğe karşı yeni bir swap düzenlemesi geçtiğimiz günlerde gelmişti. BDDK, Türk bankaların yabancılara TL verip karşılığında dolar alma limitlerini özkaynağın yüzde 10'undan yüzde 1’ine çekti. Swap sınırlamasıyla yurtdışı bankaların Türk bankalarıyla yaptıkları swap işlemlerinden aldıkları TL’yi kullanarak dolar almalarının önüne geçilmesi hedeflendi.

Swap nedir?

Swap kısaca, ülke para biriminin başka bir yabancı ülke para birimi ile karşılıklı olarak değişiminin yapılması olarak tanımlanabilir. Swap genelde faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine veya döviz kurlarına bağlı olarak işlem görür. Swap işlemleri, kısa zaman içerisinde en çok kullanımda olan finans işlemlerinden birisi haline gelmiştir.

Üç tür swap işlemi yapılmaktadır. Bunlar; para swapi, faiz swapi ve çapraz döviz swapidir. Para swapi işlemlerinde tarafların önceden anlaştıkları oran ve koşullara bağlı olarak belirli miktardaki para birimleri değiştirilir. 

Faiz swapi işlemleri ise gösterge bir anapara tutarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında anlaşılan vadelerde değişimini öngören bir sözleşmedir. Bu sözleşmede, aynı para biriminden olan borçların faiz ödemelerinin yapısı değişmekte, anapara değişimi gerçekleşmemektedir. 

Döviz swapi işlemleri ise gösterge bir anapara tutarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında anlaşılan vadelerde değişimini öngören bir sözleşmedir. Bu sözleşmede, aynı para biriminden olan borçların faiz ödemelerinin yapısı değişmekte, anapara değişimi gerçekleşmemektedir.

 

Moneye: Çocuğuna Parayı Öğret Parasını ve hayatını yöneten finansal özgür çocuklar yetiştirmek ister misiniz? Hadi Moneye'nin 'Çocuğuna Parayı Öğret' yolculuğuna katılın!

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800