60/30/10 Kuralının Sırrı

60/30/10 kuralı, para ve bütçe söz konusu olduğunda gelirinizi yönetmenin kolay bir yoludur. Paranızın nereye gittiğine dair netlik kazandırır.

60/30/10 kuralı, para ve bütçe söz konusu olduğunda gelirinizi yönetmenin kolay bir yoludur. Paranızın nereye gittiğine dair netlik kazandırır.

60/30/10 kuralı, harcamaları üç kategoriye ayıran basit bir plan: İhtiyaçlar, istekler ve birikim.

%60’ı İhtiyaçlar: Aylık kira, faturalar, sigorta, borç ödemeleri gibi sabit giderlere

%30’u İstekler: Dışarıda yemek, kişisel bakım, tatil, sinema eğlence gibi değişken giderler için ayırabilirsiniz.

%10’u Birikimler: Bireysel emeklilik, ev peşinatı, düğün gibi hedefli birikimlere ayırabilirsiniz.

‘’Bütçe, paranızın nereye gittiğini söylemek yerine nereye gideceğini söyler.’’ - Dave Ramsey.

%60: İHTİYAÇLAR

İhtiyaçlar ve istekler arasındaki karar tamamen size aittir. Ancak bu bütçe yönteminin amacının size yardımcı olmak olduğunu unutmayın.

Not: Borcunuzu veya kredi kartınızı ödemek bir ihtiyaçtır. Çünkü bunu yapmazsanız, çok fazla faiz ödeyebilir ve kötü bir kredi notuna sahip olabilirsiniz.

%30: İSTEKLER
Bir hafta sonu kaçamağı. Haftalık manikür. Her gün dışarıda yemek yemek.
Ancak 'istekler' bölümü, savurganlıklardan ziyade, çoğunlukla zevk aldığınız yaşamın temel güzelliklerini ele almakla ilgili. 
Elbette, bir hafta sonu kaçamağını karşılayacak kadar paranız varsa, gidin!

60/30/10 bütçesi karşılayabileceğiniz veya karşılayamayacağınız şeyleri net bir şekilde gösterir. Paranız bir araya toplandığında, gerçekte olduğundan çok daha fazlasını karşılayabileceğinizi düşünebilirsiniz. İşte o zaman karar vermeniz zorlaşabilir.

Not: "İstekler" için düşündüğünüzden daha fazla harcayabilirsiniz. Burası uyum sağlamanın en zor kısmıdır.

%10: BİRİKİMLER
%10'unu bir birikim hesabına yönlendirmeye başladığınızda, bunu geçmiş bir borcu kapatmak için kullanmak da iyi bir yöntemdir.
Bu borcu kapatmış olacağınız için, birikim hesabının ne kadar hızlı büyüyebileceğine şaşırabilirsiniz. Büyüdükçe ve koşullarınız değiştikçe inanılmaz derecede güçlü bir motive edici ve zihinsel olarak yardımcı bir araç olacak.

60/30/10 bütçesini ayarlamak çok zaman almaz ve buna ne kadar erken başlarsanız, davranışınızı o kadar çabuk şekillendirmeye başlayabilirsiniz.

Finansal açıdan özgür olmak gerçekten çok güzel bir duruş. Paranızın yönetimini ele almazsanız, bunu asla bilemezsiniz. Unutmayın keyifli bir hafta sonu kaçamağı düşündüğünüzden daha ulaşılabilir olabilir.

Sudan Nasıl Tasarruf Edilir?Hem bütçenizi hem de doğayı korumak için sudan tasarruf etmenizi sağlayacak ipuçlarını derledik.

 

Etiketler Bütçe
Yorumlar
Kalan Karakter 800