3,50 Dolara T-Shirt Satan Primark Nasıl Para Kazanıyor?

Primark neyi farklı yapıyor da daha ucuza mal satıp yine de para kazanabiliyor? Primark, bütçe rakipleriyle aynı işi yapıyor gibi görünse de iş modeli bambaşka! Nasıl mı?

Amerika’ya gittiğinizi hayal edin. Diyelim ki 100 dolarla alışveriş turuna çıktınız... Bir Levi's kot pantolon satın alabilirsiniz ya da Primark'a girip gardırobunuzu baştan aşağı yenileyebilirsiniz.

Dahası var! Avrupa’dan Amerika’ya yayılan hızlı modanın önde gelen indirim sağlayıcısı Primark 3,50 dolara sattığı t-shirtleri önünüze seriyor. 

Gerçek olamayacak kadar iyi görünen bu fiyatların, tehlikeli ve doğru olmayan iş gücü uygulamalarıyla dolu bir sektörde ucuza mal edilen üretimin bir sonucu olabileceği düşünülüyor.

Peki Primark neyi farklı yapıyor da daha ucuza mal satıp yine de para kazanabiliyor?

Primark, bütçe rakipleriyle aynı işi yapıyor gibi görünse de iş modeli bambaşka! Nasıl mı?

Primark, işlerini internet çağına göre yeniden düzenlemek gibi yeni yaklaşımlar deneyen hazır giyim şirketlerinin aksine, ilk mağaza yöneticilerinin aşina olduğu perakendeciler için yüksek hacim-düşük fiyat yaklaşımına bağlı kaldı. Belli dönemlerde, özellikle yeni bir büyüme fırsatı söz konusu olduğunda, bu stratejinin sınırları olsa da yeni dönemde salgına rağmen değerini ispatlıyor.

Associated British Foods'un bir parçası olan Primark, ekmek ve Twinings marka çay bile satan 16 milyar sterlinlik (22 milyar dolar) bir şirketler grubu ancak yavaşlıyor. Akıllardaki soru belli, alışveriş yapanlar büyük tasarruflar karşılığında sınıfının en iyisi yaşam tarzı markalardan vazgeçecek mi? E tabii tasarımlar da dikiş maliyetlerini düşük tutmak için oldukça basit tercih ediliyor.

Primark ürünleri raflara ulaşmadan aylar önce aynı sürümden milyonlarca sipariş veriyor üstelik gösterişli rakipleri düzenli olarak güncellenen benzersiz ürün yelpazeleriyle dolu mağaza raflarıyla övünürken... Ve ürünlerini en düşük fiyata satabiliyor.

Bu strateji, üretimin düşük maliyetli ülkelerde, özellikle de hazır giyim sektöründeki aylık maaşların yaklaşık 100 dolardan başladığı Bangladeş'te yoğunlaşmasına sebep oluyor.

Şirket, taşeronluğu sınırlandırmak ve çalışma koşullarının uygun hale getirilmesi için denetim yapmak gibi gibi bilinçli adımlar atıyor.

Ve bu yavaş yaklaşım, fabrikaların, çalışanlara işçilikleri için minnettar olacakları, modanın yoğun olmadığı dönemlerde de sipariş verebilmeleri anlamına geliyor. Üreticiler, bazı haftalarda çalışanın Primark elbiselerini dikmekle meşgul edildiğini ve daha kısa, daha kazançlı üretim döngüsü alternatiflerinin daha az müşterili markalar için daha cazip olabileceğini biliyorlar.

Maliyetten elde edilen tasarruflarının bir kısmı hissedarlara bırakılırken tüketicilere de yansır. Pandemi ortalığı karıştırmadan önce, Primark gayrisafi karını %41 olarak duyurmuştu. Bu Inditex'in %57 ila %53'üne denk geliyor. Ne var ki, Primark'ın bu tutumlu doğası işletme maliyetlerine kadar yansıyor. Marka, ürünlerin pazarlama ve satış maliyetlerini de sıkı tutuyor. Bunu dikkate alarak, işletme kar marıj yaklaşık %12'dir ve bununn da endüstri standartlarına son derece uygun bir değer olduğu görülüyor.

Bu karın bir kısmı kuruş tasarrufu yapmaya dayanıyor. Ek olarak, Primark çok az reklam veriyor çünkü total satışının %4'ünü pazarlama faaliyetleri için harcıyor. Marj kısan pek çok indirimin olduğu bir sektörde Primark, fiyatlarının zaten yeterince düşük olmasını sağlıyor. İngiltere dışında, mağazalar devasa, Inditex tarafından işletilen mağazalardan ortalama olarak 6 kat daha büyük ve genellikle kiranın ucuz olduğu banliyö alışveriş merkezlerinde bulunuyor. Yarattıkları dağınık pazar yeri atmosferi aslında bir iş modeli: Öyle ki Primark diğer mağazalarla karşılaştırıldığında yaklaşık 10 kat daha fazla ürün satıyor! Yakın tarihli bir ziyarette, soyunma kabini sırasında bir başka mağaza müşterisinin önünde duran genç bir müşteri 14 ürün almış :)

Primark'ın diğer moda firmalarından en uzak yanı, çevrimiçi herhangi bir şey satmayı reddetmesidir. Sunduğu fiyat aralığında online alışveriş imkânı yaratabilmek neredeyse imkânsız. Halihazırda, şirket, herhangi bir uygulama ve icraatini yapmak için gereken özellikleri geliştirmek için para harcamaktan kaçındığı için marjlar dolgun tutulabildi. Ne var ki, online platformlarda bir varlığın olmaması, pandemi nedeniyle dünya çapında mağazaların kapatılması dolayısıyla Primark'ın satışlarının %100'ünü kaybetmesi anlamına geliyordu. Özellikle İngiltere'de, 3 milyar sterlin satış ve belki de 1 milyar sterlin kar elde eden 380 mağazanın yaklaşık yarısı kapandı.

Primark'ın maliyet düşürme stratejisinin rakiplerin taklit etmesinin neredeyse imkânsız olacağı kadar çok yönlü olduğunu savunanlar var. Yine de Primark'ın sahip olduğu bu kendine has avantajı neredeyse kendi sınırına ulaştı. Avrupa ve Amerika ile sınırlı olan mağaza genişleme hızı, yatırımcıları soğutuyor, ancak daha hızlı giderse de iş modelinin hassas ekonomisi başarısız olabilir. Bu modeli eleştirenler 1 dolarlık giyim ürünlerin olduğu ortamın sürdürülebilirliğini merak ediyor. İlaveten, çevrimiçi ortamdaki yeni rakipler, özellikle de Çin'in hızla büyüyen süper indirim mağazası Shein'ın bir tehdit oluşturduğu rahatlıkla söylenebilir.

Yine de İngiltere'deki Topshop gibi eski güçlü olan rakiplerin danışıklı dövüşle ortadan kaybolması nedeniyle satışlar pandemi öncesine göre daha yüksek. Yani, var olan strataeji, hızlı moda dünyasında hala yavaş, istikrarlı, ucuz ve kazanan bir strateji olabilir.

Kaynak

Özgüven Sahibi Olmak İçin Bu 5 Etkinliği DeneyinÖzgüven sahibi olabilmeniz için sizlere bazı kolay aktiviteler derledik! Etkinlikleri sırasıyla tamamlamaya çalışın. Çalışma süreniz konfor seviyenize bağlı: günler, haftalar veya aylar alabilir.

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800