SWOT Analizi İle Finansal Olarak Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Keşfedin

Nerede olduğunuza dair iyi bir fikir edinmenin en iyi yollarından biri SWOT analizi yapmaktır.


Nerede olduğunuza dair iyi bir fikir edinmenin en iyi yollarından biri SWOT analizi yapmaktır.

SWOT analizi, genellikle bir şirketi, süreci, sistemi, iş fırsatını analiz etmek için iş dünyasında kullanılan stratejik bir yönetim aracıdır. Bununla birlikte SWOT analizini finansal durumunuz ve kariyerinizle ilgili durumları analiz etmek için de kullanabilirsiniz. 

Swot analizi 4 aşamalıdır. Swot kelimesi İngilizce strenght (güçlü yönler), weaknesses (zayıf yönler), opportunities (fırsatlar) ve threats (tehditler) kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Temel bir Swot analizi, mevcut durumunuzu anlamanın, zayıf yönlerinizi ve tehditleri hesaba katacak bir plan oluşturmanıza, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için de güçlü yönlerinizi ve fırsatlarınızı kullanmanıza yardımcı olmanın iyi bir yoludur.

Finansal  Durumunuzu Öğrenmek İçin SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Başlamadan önce, finansal hedeflerinizi belirlemeniz önemlidir. Belirlenen hedefler, ilerlemeyi ölçmek ve doğru yolda kalmanızı sağlamak için önemlidir.

Hedeflerinizi belirledikten ve finansal planınız üzerinde çalışmaya başladıktan sonra, iyileştirme alanlarınızı belirlemek için bir Swot analizi yapmaya zaman ayırmalı ve yanlış yönde ilerlemeye başlamadığınızdan emin olmalısınız.

Aşağıdaki alıştırmayı yaparken, Güçlü ve Zayıf Yönleri iç koşullar olarak ve Fırsatlar ve Tehditleri dış olasılıklar olarak düşünün .

Not: Bu alıştırmayı, gelirinizi Moneye veya benzeri para yönetimi aracı gibi bir araçla takip ediyorsanız daha yararlıdır. Buna bir beyin fırtınası oturumu olarak bakın ve bulduğunuz tüm olasılıkları yazın. Bunları yeniden düzenleyebilir veya daha sonra listeden çizebilirsiniz. 

Finansal Olarak Güçlü Yönlerinizi Belirleyin

Nerelerde güçlü olduğunuzu ve iyileştirmeler yapmak için nerede durabileceğinizi belirlemek için finansal misyonunuza dönüp bakın ve mevcut finansal durumunuzu değerlendirin.

Finansal güç, mevcut finansal durumunuzu olumlu bir şekilde güçlendiren veya finansal misyon bildiriminizde yaptığınız hedeflere ulaşmaya yaklaşmanıza yardımcı olan herhangi bir şey olabilir. Yakından incelenecek alanlar sadece gelir ve borcu değil, aynı zamanda pozitif aylık nakit akışını da içerir.

İşinize yarayacak sorular: Finansal durumunuzun güçlü alanlar nelerdir? Aylık nakit akışınız iyi mi? Borcunuz var mı?  Son zamanlarda geliriniz arttı mı?

Finansal Zayıflıkları Belirleyin

Finansal hedeflerinize ulaşmanızı engelleyen nedir? Borç, gelir eksikliği veya kazanç potansiyeli veya başka bir şey olabilir. Kendinize şunları ve benzer soruları sorun: Mevcut işinizde gelir potansiyelinizi en üst düzeye çıkardınız mı? Borçlu musunuz? Bir araba veya ev krediniz var mı? 

Finansal Fırsatları Belirleyin

Fırsatlar, henüz gerçekleştiremediğiniz veya en azından henüz maksimize etmediğiniz eylemlerdir. Finansal fırsatları gelir fırsatları ve yatırımlar olarak düşünebilirsiniz.

Gelir fırsatları için örnek: Danışmanlık, blog yazma gibi ücretli bir iş için kullanabileceğiniz bir beceriniz var mı? Gelir getirebilecek hobileriniz var mı? İş yerinde terfi alabilir misiniz veya fazla mesai için fazla mesai yapmak için gönüllü olabilir misiniz? 

Diğer finansal fırsatlar: Fırsatlar sadece daha fazla iş, bir terfi kazanmak veya daha fazla para kazanmakla sınırlı değildir; bir takım uygulamalardan ürün satmak, % 0 bakiye transferi veya borç konsolidasyonu ile borcunuzu azaltmak, düşük yatırımlar, yatırım ücretlerini düşürme, evinizi küçültme, yakıt açısından daha verimli bir araba satın alma vb.

Finansal Tehditleri Belirleyin

Ayrıca, finansal durumunuzu tehdit eden faktörleri listelemeniz ve ele almanız gerekir. Ekonomi genellikle iş piyasası ve konut fiyatları üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir ve genellikle finansal bir tehdit olabilir.

Unutmayın, tehditler her zaman kontrol edemeyebileceğiniz dış güçlerdir. Unutmayın her dış faktörü kontrol edip, ortadan kaldıramazsınız.

Buradaki fikir, olası kayıpları veya dış tehditleri mümkün olduğunca azaltmaktır. Dış etkenler her zaman önlenebilir olmadığından, fikir öngörülemeyen olaylarla başa çıkmanıza yardımcı olacak acil durum planları oluşturmaktır.

Dikkate alınacak dış faktörler: İşinizi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya mısınız? İşinizi / yatırımlarınızı / gelir akışlarınızı etkileyebilecek mevcut ekonomik faktörler nelerdir?

SWOT Analizi ile Ne Yapılmalı

SWOT analizi yapmak, işin sadece yarısıdır; SWOT analizi tek başına hiçbir şey başaramaz. Sizi etkileyebilecek iç ve dış faktörleri daha iyi ele almak için finansal / kariyer / iş durumunuzu iyileştirmeye yardımcı olmak için SWOT Analizini kullanmanız gerekir.

Önemli olan, güçlü yönlerinizi ve fırsatlarınızı kullanmanın ve zayıf yönlerinizi ve tehditlerinizi azaltmanın, mali sağlığınızı sağlamlaştırmanın veya daha da iyisi, zayıf yönleri ve tehditleri güçlü yönlere ve fırsatlara dönüştürmenin bir yolunu bulmaktır.

Bazı fikirleriniz olduğunda, genel finansal planınızı iyileştirmek için bazı stratejiler oluşturun. 

Kaynak: https://cashmoneylife.com/financial-swot-analysis/

Başarı Hikayesi: 15 Sene Sonra...Sizden gelen başarı hikayelerini paylaşmaya devam ediyoruz. İşte Leyla'nın birikim hikayesi!

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800