Mükemmel bir iş planı nasıl hazırlanır?

Şirketiniz için belirlediğiniz hedeflerinizi, gerçekleştirebileceğiniz mükemmel bir iş planını sizler için derledik. İşte mükemmel bir iş planı hazırlamak için yapılması gerekenler...

Güncelleme:

Kendi işinizi kurmaya hazırlanıyor ancak nasıl başlayacağınız konusunda kararsız mısınız? Bir iş planı, girişimcilik yolculuğunuzun ilk adımlarından biri olmalı çünkü aklınızda dönen fikirleri organize edecek ve sizi finansman, ortak ve daha fazlasını aramaya hazırlayacak.

İŞ PLANI NEDİR?

İş planı, şirketin hedeflerini ve işletmenin önümüzdeki üç veya daha fazla yıl içinde bu hedeflere nasıl ulaşmayı planladığını ana hatlarıyla açıklayan ayrıntılı bir belge. Yolunuzdaki engebelerden kaçınmanıza yardımcı olacak bir yol haritası sağlayarak, beklenen karları ve zorlukları tanımlamaya yardımcı olur. 

Mükemmel bir iş planı, işinizin nasıl bir araya getirildiğini anlamak için bir araç. İş planınızı yazmak sizi her şeyi bir kerede gözden geçirmeye zorlar: değer teklifiniz, pazarlama varsayımlarınız, operasyon planınız, finansal planınız ve personel planınız. " Ancak, bir iş planı, işletmenizin geçmiş durumunu veya hatta işletmenizin bugün neye benzediğini incelemekten daha fazlasıdır. 

İyi yazılmış bir iş planı, satışlar, gider kalemleri, işe alma pozisyonları ve finansman hedefleri gibi tüm önemli alanlarda hedefler belirleyerek geleceği yönlendirmenize yardımcı olabilir. Hedefler belirlendikten sonra performans hedefleri haline gelir.

İş planı, şirketinizin yetenek ve finansmanı çekmesine yardımcı olabilir, çünkü potansiyel müşteriler işletmeniz hakkında soru sorduğunda, onlara sunacak açıkça ifade edilmiş bir genel bakışa sahipsiniz demektir. Nasıl tepki verdikleri, başkalarının işletmenizi nasıl gördüğünü hızlı bir şekilde anlamanıza ve gerekirse dönüş yapmanıza olanak tanır.

İş planınızı hazırlamadan önce ne yapmalısınız?

Gereksiz görünebilir, ancak aslında iş planınızı planlamanız gerekir.

Ve iş planınızı yazmadan önce, işletmeniz için tam olarak hangi hedeflerin gerekli olduğunu belirlemek için biraz zaman harcamanız çok önemli. Kendi başınıza bir hedef listesi bulmakta zorlanıyorsanız, Girişimcinin “İş Planınızı Planlayın” makalesi, ilham almak için kendinize sorabileceğiniz bazı sorular sunar.

  1. Bu girişimin başarılı olduğunu görmeye ne kadar kararlıyım?
  2. Kendi paramı yatırmaya ve uzun saatler ücretsiz çalışmaya, kişisel zamanımdan ve yaşam tarzımdan ödün vererek, belki yıllarca çalışmaya istekli miyim?
  3. Bu girişim yürümezse bana ne olacak?
  4. Başarılı olursa, bu şirketin sonunda kaç çalışanı olacak?
  5. İşletmenin bir yıl içindeki yıllık geliri ne olacak? Ya beş yıl sonra?
  6. Bu sürede şirketin pazar payı ne olacak?
  7. İşletmenin niş bir pazarı olacak mı yoksa geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi mi satacak?
  8. Coğrafi genişleme planlarım nelerdir? Yerel mi yoksa ulusal mı olmalı? Küresel olabilir mi?
  9. Uygulamalı bir yönetici mi olacağım yoksa görevlerin büyük bir bölümünü başkalarına devredecek miyim?
  10. Yetki verirsem, ne tür görevleri paylaşacağım? Satış mı, teknik çalışma mı yoksa başka bir şey mi olacak?
  11. Başkalarından yönlendirme almak ne kadar rahat? Şirket yönetimine girdi talep eden ortaklarla veya yatırımcılarla çalışabilir miyim?
  12. İşletme bağımsız mı ve özel mülkiyette mi kalacak yoksa sonunda satın alınacak veya halka açılacak mı?

Finansal hedeflerinizi de göz önünde bulundurmanız önemli. İşletmeniz önceden büyük bir finansal taahhüt gerektirmeyebilir, ancak hızlı bir büyüme öngörüyorsanız büyük olasılıkla olacaktır. 

İşinize başlamak için ne kadar finansmana ihtiyacınız olacak? Neyi kabul etmek isteyeceksiniz? İlk nakit akışı için çaresizseniz, herhangi bir teklifi kabul etme eğiliminde olabilirsiniz, ancak bunu yapmak sizi ya çok fazla kontrole teslim olmaya ya da yatırımcılardan her iki taraf için de pek uygun olmayan bir numara istemeye zorlayabilir.

Bu sekiz soru, planlama aşamalarınızın birkaç finansal yönünü belirlemenize yardımcı olabilir:

  • İşletme hangi ilk yatırımı gerektirecek?
  • Yatırımcılara işin ne kadar kontrolünü bırakmak istiyorsunuz?
  • İşletme ne zaman kar edecek?
  • Siz de dahil olmak üzere yatırımcılar ne zaman yatırım getirisi bekleyebilir?
  • İşletmenin zaman içinde öngörülen karı nedir?
  • Kendinizi tam zamanlı olarak işe adayabilecek misiniz?
  • Ne tür bir maaş veya kar dağıtımını eve götürmeyi bekleyebilirsiniz?
  • İşletmenin başarısız olma ihtimali nedir ve başarısız olursa ne olur?

Ayrıca, iş planınızı öncelikle kimin okuyacağını ve onu nasıl kullanmayı planladığınızı da düşünmelisiniz. Para toplamanın veya çalışanları çekmenin bir yolu mu? Tedarikçiler bunu görecek mi?  

Son olarak, planınızı tam olarak görmek için gerçekten zamanınız ve kaynaklarınız olup olmadığını değerlendirmelisiniz. Şimdiye kadar yaptığınız varsayımların aslında başarılı bir iş yapmadığını fark etmek zarar verebilir, ancak daha fazla taahhütte bulunmadan önce erken bilmek en iyisidir.

Tükenmişlik sendromunun ilacı mizahTükenmişlik sendromunun ilacı mizahÜsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tükenmişlik sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tarhan, “Mizah, tükenmişlik sendromuna karşı çok iyi bir stratejidir. Mizah dayanıklılığı artırıyor diyebiliriz” sözlerini kullandı.

 

Etiketler Kariyer
Yorumlar
Kalan Karakter 800