Hayatınızı Yönetmek İçin Nasıl Sorumluluk Alırsınız?

‘’Sorumluluk ‘’ ağırlığı olan bir kelime. Bazıları sorumluluktan korkar, bazıları ise bununla hareket eder.

’Sorumluluk ‘’ ağırlığı olan bir kelime. Bazıları sorumluluktan korkar, bazıları ise bununla hareket eder.

İnsani gelişmede sorumluluk, yanıt verme yeteneği olarak görülebilir ve bu nedenle, sunulanları etkili şekilde yönetmelerine ve harekete geçmelerine izin veren, belirli alanlarda sahip olduğunuz etki alanıdır.

Soru şu: neden sorumluluktan kaçıyorsunuz? Rahatlığınız için, sonucun belirsizliğinden korktuğunuz için ve hatta apaçık sıradanlıktan korktuğunuz için de olabilir.

Ancak varlıklarının sorumluluğunu üstlenmeye kararlı olan insanlar sorumluluklar üstlenerek yaşarlar. Bu, kendinizi aşırı görevlerle aşırı yüklemekten değil, işlerin yürümesi için katıldığınız yönler konusunda iddialı olmakla ilgilidir. 

Sorumlu olmanın ne anlama geldiği hakkında düşünmenin basit gerçeği önce sizinle; daha sonra, başkalarının önünde ve daha sonra, içinde hareket ettiğiniz ortamla etkileşimde olup, birçok insan için ağır olabilecek yüksek ve devredilemez bağlılık düzeyi anlamına gelir. Terimin en geniş anlamıyla sorumsuz olmayı tercih etmelerinin nedeni budur. Düşünün ve kendinize cevap verin: Bu insanlardan hangisisiniz?

Duyarlı veya proaktif hareket edin: bu sizin seçiminiz
Durumun size katılırken neden olduğu endişe düzeyine bağlı olarak, üç tür sorumluluğu ayırt etmek mümkündür: reaktif, proaktif ve yaratıcı.

Öğretim görevlisi ve yönetim uzmanı Stephen Covey, kişi endişe çemberine düştüğünde, gerçek ya da hayali, duygunun her şeye hakim olduğunu ve böylece etki çemberini azalttığını söylüyor. Bu, reaktif modda hareket ettiğinde olur.

Öte yandan, kişi hareket etmeyi ve sorumluluk almayı seçtiğinde, etki çemberini genişletmeye başlar, endişeyi azaltır ve proaktif, erdemli alana girer.

Bu kavramlarla bağlantılı olarak, etkileşimde bulunduğumuz konularda üç kişisel sorumluluk düzeyi belirlemek mümkündür: reaktif, proaktif ve ayrıca yaratıcı. Her şey, onların önünde işgal etmeye karar verdiğiniz pozisyona bağlıdır.

Reaktif sorumluluk
Bu davranış, olaydan önce, bir şeyin olabileceğine dair ipuçlarına sahip olmanıza rağmen, geç olsa bile tepki verdiğinizi gösterir. Olaydan sonra eyleme geçmedeki gecikmenin neden meydana geldiğine dair birçok gerekçe ve yorum duymak yaygındır.

Örneğin, kişisel ya da iş dünyanızda gördüğünüz şeyin ortasında, geç olsa bile zararı en aza indirmek için elinizden gelenin en iyisini yapacaksınız. İtfaiye çağırmak yerine çocukların oynadığı türde kova ile ateş söndürmeye çalışmak gibi.

Zaten endikasyonlar olmasına ve hatta bazen işlerin nasıl sonuçlanacağına dair tüm bilgilere sahip olmanıza rağmen, bunun oldu bittiye karşı tepkisel acil durum tavrı olduğunu söyleyebiliriz.

Proaktif hesap verebilirlik
Bu durumda, hasar oluşmadan önlemek için elinizden gelenin en iyisini yaptınız. Daha derin düzeyde, olası senaryoları ve nedenlerini analiz etmiş olabilirsiniz; bunlar üzerinde çalıştınız ve beklenmedik olay meydana gelmesi durumunda izlenecek süreç oluşturdunuz; yani, harekete geçtiniz.

Olayları önlemek için mekanizmalar tasarlamayı seçtiğinizde, daha sonra pişman olacağınız olayların olasılığının en aza indirilmesine izin verirsiniz.

Sorumluluğun dinamikleri içinde, aktif rol üstlenmeniz ve proaktivite alışkanlığını benimsemeniz, yani mümkün olan en iyi sonuca doğru ilerlemek ve sonunda meydana gelebilecek olayları önceden tahmin etmek son derece önemlidir.

Düşünmek için, proaktif olarak sorumlu olanlardan bazı sözler şunlardır: "Hemen harekete geçmem gerekiyor", "Durumun sorumluluğunu üstleniyorum", "Konunun bu kısmını birlikte yapmamıza kim yardım ediyor?", "En iyi alternatifleri arıyorum", "Birlikte hareket edersek ne olacağını çözebileceğimi biliyorum".

Yaratıcı sorumluluk
Bu durumda, yaratıcı sorumluluğunuzu uygulamak, tüm insanların sahip olduğu yetenek olan vizyon ve yaratıcılık kullanılarak gerçekleştirilir.

Yaratıcı sorumlulukla hareket ederseniz, sorunları çözmek yerine kalıcı olarak çözmeyi amaçlarsınız. Ancak yapıcı şekilde hareket etmeye devam edersiniz.

Bu tür durumlarda insanların "Bu soruya geri dönüşü arıyorum", "Zekice düşüneceğim", "Yaratıcı insanım ve nasıl ilerleyeceğimi biliyorum" dedikleri sık sık duyulur. "," Sorundan ben sorumluyum ve çözeceğim. "

Sorumlulukla ilgili diğer 3 fikir
Birlikte düşünmek için:

1. İnsanlar değişime direnmezler; değişmeye direnir

"Kim değişiklik ister?", "Kim değiştirmek ister?" 

Bu, değişimin bireyle başladığını ve hayatınızdaki tüm olayların sorumluluğunu üstlenmeye yönelik içsel seçimden doğduğunu gösterir.

2. Soru soru değiştirin

Bu strateji, sorumluluk alıp almayacağınızı bilmediğiniz durumları tersine çevirmenize yardımcı olacaktır. Kendinize sorun: Bu durum için sorumluluk almama engel olan nedir? Böyle davranmak için tuttuğum içsel kalıp var mı? Sorumluluk alırsam ne olabilir? Ya sorumluluk almazsam, sonuçları ne olabilir?

Bununla ilgili olan şey, mağduriyet ve eylemsizlik yerine sorumluluğu seçmek için durumlar üzerindeki vizyon alanınızı genişletmenizdir.

3. Teklif için protestoyu değiştirin

Gördüğünüz gibi, sorumluluğun en büyük anahtarı, sorumluluk alarak harekete geçmek. Sorumluluk almamakla, protesto ediyor veya yapmayarak tepkinizi gösteriyorsunuz. Öyleyse, önerilerle, alternatiflerle devam edin ve her zaman en az üç eylem planı önerin: bu, en saf haliyle sorumlu proaktifliktir.

Les Brown'un dediği gibi, davet şudur: “Hayatınızın sorumluluğunu kabul edin. Sizi gitmek istediğiniz yere götürecek kişinin siz olduğunu bilmelisiniz, başka kimse yok."

 

Para ile İlişkiniz Nedir?Parayla iyi ilişki kurmak neden önemli? Finansal sağlık neden genel refahınızın en önemli bir parçası?

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800