Duygusal zekayı geliştiren egzersizler!

Duygusal zeka, dünyada en çok ihtiyaç duyulan yumuşak becerilerden biri. Duygusal zekanızı geliştirmek istiyorsanız, bu egzersizleri uygulamaya başlayın.

Duygusal zeka; tüm durumlarda çevre ile etkileşimi etkili kılan, daha iyi bir bağlantı kurmayı sağlayan, insanların ilişkisel dünyasında temel becerilerden biri. Farklı insan zekası türlerini birleştirmekten, herhangi bir alanda yaşamın ikilemlerine çözüm üretmek için en iyi seçenekleri bulma yeteneğiyle ilgili.

Konseptin destekleyicisi, duygusal zekanın beş temel kapasitesinde daha fazla beceriye sahip olmak için kişinin kendi ve diğerlerinin duygularını tanıma yeteneğini vurgulayan Kuzey Amerikalı psikolog Daniel Goleman’dır; ‘’Kendinizin ve başkalarının duygularını keşfetmek, farkına varmak ve onları yönetmek için kendi motivasyonunuzu yaratmalısınız.’’

Duygusal zekanızı geliştirmek istiyorsanız, bu alıştırmaları uygulamaya başlayın. 

1. Duygularınızı tanıyın

İnsanların büyük çoğunluğunun yaptığı gibi otomatik olarak tepki vermek yerine, bu meydan okuma sizi bir anda hissettiğiniz duygularınızı gözlemlemeye davet ediyor.

Amaç: Sizi nasıl etkilediklerini görmek. Anlık tepkilerinizle sonucun ne olabileceğini anlamaya çalışın.

2. Nasıl hissettiğinizi yargılamaktan kaçının

"Hayatımda hiç bu kadar kötü hissetmemiştim.", "O kadar kızgınım ki çılgınca bir şey yapabilirim.’’ gibi ifadeler özel bir bilinç durumu yaratan cümleler. Duygular size bilgi vermek için tasarlanmıştır.

Amaç: Onları anlamak, hissettikleriniz, sahip olduğunuz kaynaklar ve gerçekte olanlar arasındaki orantısız tepkileri önlemek için daha akıllıca davranmanızı sağlayacaktır.

3. Her şeyi "iyi" veya "kötü" olarak sınıflandırmaktan kaçının

İnsanların %90'ından fazlası hayattaki "kötü" şeylere odaklanmayı seçer. Bu nedenle "iyi" kavramı tamamen azalır. Pratik yaparak, şu anda minnet duyabileceğiniz şeyleri tartma becerisini edinebileceksiniz.

Amaç: Duygusal dengeyi sağlamak.

4. Duygusal sözlüğünüzü genişletin

Temel duygular dört ile altı arasındadır ve diğerler duyguları oluştururlar: sevinç, üzüntü, öfke, korku, ızdırap ve şaşkınlık.

Amaç: Duygusal dünyanızın inceliklerini gözlemleyen biri olun, çünkü bu, yaşadığınız anlarda daha iddialı olmak için iç haritanızı daha iyi çizmenize olanak tanır.

5. Nasıl iletişim kurduğunuzu bakın

Kişiler arası iletişimde, kelimeler toplamın yüzde 10'undan azını kapsar. Diğer yüzde 90 jestler ve ses tonudur. İkincisini tanıyarak, içinizde düğümlenmiş birçok yönün kilidini açabilirsiniz.

Amaç: Başkalarıyla sahip olduğunuz iletişim sürecini zenginleştirmek, daha iyi empati kurmak.

6. Düşüncelerinizi yönetin

Ne düşündüğünüzü kontrol edemezken, onları o an için hedeflerinizle tutarlı olan daha iddialı yollarla yönlendirebilirsiniz. Düşünceler bilinç durumları yaratır ve bu bilinç durumlarını yönetebilirsiniz.

Amaç: Başarmak istedikleriniz için en uygun düşüncelerle kalın ve sizi hedeften saptıran ya da uzaklaştıranların düşüncelere son verin.
 

Çalışan Verimliliği Nasıl Arttırılır? İş yerinde çalışan verimliliğini artırmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

 

Etiketler Haber Egzersiz
Yorumlar
Kalan Karakter 800