Para ve hayata dair 12 gerçek

Genelde okulda öğretilmeyen ancak iş ve yatırımda hayati önem taşıdığını fark ettiğimiz para ve hayata dair 12 gerçek:

 Sizinle aynı fikirde olmayan insanlarla empati kurma yeteneği, en az anlaşılan becerilerden biri. "Birisi neden böyle düşünsün?" diye sormak yerine, daha da ileri giderek, "Hayatta benim yaşamadığım, onların böyle düşünmelerine neden olacak ne yaşadılar?" diye sormalısınız.

  1. İnsanların fikir sahibi olma arzusu, üzerinde fikir beyan edilmesi gereken şeylerin sayısından çok daha fazladır. "Bilmiyorum" tarafsızlığıyla küçümsenmek yerine dürüstlüğüyle övülmesi gereken bir söz.
  2. Zekâ harikadır, ancak dört şey tarafından kolayca etkisiz hale getirilir: Ego, fikrinizi değiştirememe, başkalarıyla iletişim kuramama ve bir ekiple uzlaşma isteksizliği.
  3. Psikolog ve ekonomist Daniel Kahneman bir keresinde, "Görmediğiniz şeyin, inandığınız her şeyi çürütebileceği fikri, aklımıza gelmez" demişti. Bunu ciddiye alın ve çok az şeyin açık fikirli olmaktan ve kendinizi farklı geçmiş ve deneyimlere sahip insanlarla kuşatmaktan daha önemli olduğunu fark edin.
  4. Geçmişteki başarı her zaman olduğundan daha kolay görünür, çünkü artık hikâyenin nasıl bittiğini biliyorsunuz ve geçmişte nasıl hissettiğinizi hatırlamaya çalışırken bugün bildiklerinizi unutamazsınız.
  5. Yeni bir şeyler öğrenirken mahvolmadan incelikle kaybetmeyi öğrenmek, doğru olmayı öğrenmekten çok daha değerli olabilir.
  6. Yeteneğiniz o kadar önemli değil. Önemli olan rakiplerinize göre olan becerinizdir. Bu, göz ardı edildiği kadar açıktır. Özellikle de rakiplerinizin kim olduğunu gerçekten bilmediğiniz zaman yatırım yaparken.
  7. En iyi işi yaptığım iş arkadaşlarım nadiren en zeki veya en deneyimli, ancak birlikte çalışması en güzel ve en kolay olanlardır. Duygusal zekâ, akademik zekadan çok daha önemli olabilir. Keşke bunu okulda öğretseler.
  8. Deneyim ve alçakgönüllülük arasında genellikle ters ilişki var. Ne kadar çok deneyim kazanırsanız, yeteneğin önemini abarttığımız ve şansı hafife aldığımız bir oyunda az kesinlik ve daha fazla hata payının ne kadar hayati önem taşıdığını o kadar çok görürsünüz.
  9. En karmaşık şeylerin basit bir açıklaması vardır. Hedef alıcısı olduğunuz bir şeyi anlayamıyorsanız, mesajı gönderen kişi ya iletişimde kötüdür ya da kasıtlı olarak aldatıcıdır.
  10. Beklentiler sonuçlardan daha hızlı değişebilir, bu nedenle başarılı işletmeler, yatırımcılar ve insanlar genellikle "Eh, her neyse" kafasındadır.
  11. Finans gazeteciliğine en çok katkı sağlayanlar, kimse okumasa bile aynı şeyleri yazanlardır. Sadece yaptıklarını severler ve tutku, kâr amacından daha güçlüdür. Bu birçok alanda geçerlidir. Forbes'in En Zenginler listesinde "hiçbir zaman para için bu işe girmemiş" kişilerin sayısı oldukça yüksek.

 

Emre Alkin: Moneye Takip Edilmesi Gereken UygulamaDuayen ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, tasarruf ve birikim uygulaması Moneye'yi takipçilerine önerdi.

 

 

 

 

Etiketler Haber Deneyim
Yorumlar
Kalan Karakter 800