Kişisel Bütçenizi Şirket Gibi Yönetin

Yaz tatili bitti, okullar açıldı... Bu dönem birçok firma için de yeni finansal yılın başlangıcı... Gelin yılın bu döneminde bir şirket hesabı yönetir gibi kendi bütçemizi nasıl yönetebiliriz birlikte inceleyelim...

Bütçemizi nasıl bir şirket gibi yönetebiliriz?

Bu sorunun cevabı direkt olarak bütçe yapmaktan geçiyor. Her firma yılın başında tahmini bir bütçe oluşturur. Sene sonunda ulaşmak istediği hedefleri belirler. Biz de ilk olarak hedef belirleyerek, bütçemizi buna uygun şekilde oluşturabiliriz.

Harcamalarımızı ve gelirlerimizi sürekli olarak yazmak ve kayıt altında tutmak da kazanmamız gereken alışkanlıklardan birisi. Her firma harcamalarını ve gelirlerini düzenli olarak tutar, böylece yatırımlarını ve diğer harcamalarını finansal gerçeklerine uygun bir şekilde kolayca şekillendirebilir.

Sene başında neyi hedeflemiştik, şimdi neredeyiz?

Şirketlerin yılın her çeyreğinde yani her üç ayda bir mali durumlarını özetleyen istatistikler çıkardığını duymuşsunuzdur. Böylece yılın başında hedeflenen rakamlara ulaşıp ulaşamadıklarını kontrol ederler. Eğer bir aksiyon almaları gerekiyorsa bu raporlara bakarak, gidişata müdahale ederler. Bunu yaparken de bir önceki yılın aynı dönemiyle, bir sonraki dönemle ya da başka bir dönemle karşılaştırma yaparlar. Şirketin zararda ya da karda olduğu dönemde neyi doğru ya da yanlış yaptıklarını keşfedip, bu yönde çalışmalarda bulunurlar. Biz de bunu kendi kişisel finans hayatımız için uygulayabiliriz, yani hedefimize olan uzaklığımızı her ay ya da her çeyrekte kontrol edebiliriz.

İlk ayda kendimize ev peşinatı için bir rakam belirledik diyelim. Şimdi o rakama ne kadar yaklaştık? Hangi aylarda daha fazla para biriktirebilmişiz? Hangi ayda daha az para biriktirmişiz? Peki bunların nedeni ne? Yani o ay neden daha çok para biriktirmişiz ya da başka bir ay neden daha az para biriktirmişiz bunları inceleyelim... Örneğin Mart ayında 5 kez dışarı çıktınız, bu aktiviteler için 500 lira harcadınız ve birikime daha az para ayırdınız. Nisan ayında ise sadece 1 kez dışarı çıktınız ve birikime 400 lira daha fazla ayırdınız.  Örnekleri çoğaltabiliriz, burada esas olan sizin geriye dönük harcamalarınızı ve birikimlerinizi inceleme alışkanlığı kazanmanız. Böylece[SA1]  geriye dönük kendi finansal gerçeklerimizi kontrol edebiliriz. Hatalarımızdan ders çıkarma fırsatımız ya da doğru yaptığımız şeyi diğer aylarda da yapma fırsatımız olur. 

Yılın son aylarına girerken...

Henüz yıl bitmedi, önümüzde hala birkaç ay var. Eğer yılın ilk aylarında belirlediğimiz hedeflerden uzaksak, daha sıkı bir program yaparak bu aylarda daha fazla tasarruf edip birikime odaklanabiliriz.

Beklediğimizden fazla bir rakam birikmişse de hedefimizi güncelleyip, daha fazla biriktirebiliriz. Böylece hedefe ulaştım deyip düzenli davranışlarımızı bozmak yerine daha iyi bir sonuca ulaşabiliriz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800