2023'de Warren Buffett'ın yaptığı hisse senedi yatırımları

Warren Buffett'ın 2023 yılında yaptığı bazı hisse senedi yatırımlarını inceledik. Bazı farklara ve özelliklere değinip sizler için inceledik.

Güncelleme:

Berkshire Hathaway (Warren Buffett'ın şirketi) temettü ödemiyor, bu holdingin yaklaşık 300 milyar dolarlık hisse senedi portföyündeki hisselerin yarısından fazlası veriyor. Ve en iyi Warren Buffett temettü hisseleri, Oracle of Omaha için önemli miktarda gelir sağlıyor.

En iyi temettü hisseleri, uzun vadede yatırımcılar için etkileyici toplam getiriler (fiyat artı temettüler) yaratabilir. Tabii bu Berkshire Hathaway için geçerli bir durumdur. Son 10 yılda BRK.B, S&P 500 Endeksi'nin %12,6'lık toplam getirisine kıyasla %13,1'lik toplam getiri sağladı. Ve son üç ayda, aşırı piyasa oynaklığı sırasında, BRK.B'nin toplam getirisi, geniş pazardan yaklaşık %10,8'dir.

Hisse Senedinde Temettü

Hisse senedinde temettü nedir? 

Temettü dağıtımı, şirketlerin hissedarlarına ortaklık payları oranında kar payı dağıtması işlemidir. Bu kar payı, yıllık bilançodan veya ayrılmış yedek akçelerden belirlenir ve anonim şirketlerde genel kurul karar verir. Bazı pay tiplerine temettü ile ilgili ayrıcalık tanınabilir ve bu durumlarda yapılan ayrıcalıklarla ilgili oranlar dikkate alınır.

Temettü dağıtım tarihleri, genellikle ikinci çeyrek içinde gerçekleşir ve BIST'te önceden bildirilir. Temettü hakkı kazanmak için, temettü dağıtım tarihinde ilgili hisse senetlerine sahip olmanız gerekir. Nakit temettü almak için ise temettünün dağıtılacağı gün hesabınızda hisse senetlerinin bulunması gereklidir.

Temettü tutarı, şirketin açıkladığı hisse başına net temettü tutarına ve elinizde bulunan hisse senedi adedine bağlıdır. Örneğin, X şirketi hisse başına 1 TL net temettü ödeyeceğini açıkladı ve portföyünüzde X hissesinden 3.000 adet varsa, 3.000 TL temettü ödeneceği tarihten iki gün sonra hesabınıza geçecektir.

Temettünün dağıtılacağı tarihte hisse senedi fiyatı, ödenen temettü miktarı kadar düşer. Bu nedenle, hisse senedi fiyatları düşük olsa bile, yatırımcılar için temettü almak önemli bir kazanç fırsatı olabilir.

warren buffutt

Buffett'in hissedarlara yazdığı 2020 mektubunda temettüler hakkında söyledikleri

Buffett, "BNSF (Kuzey Amerika'daki en büyük yük demiryollarından biridir.) Berkshire'a önemli miktarda temettü ödedi - toplamda 41,8 milyar dolar. Ancak demiryolu bize yalnızca hem işinin ihtiyaçlarını karşıladıktan hem de yaklaşık 2 milyar dolarlık nakit bakiyesini sürdürdükten sonra kalan kısmı ödüyor" diye yazdı. "Bu politika, BNSF'nin, Berkshire'ın borcuna ilişkin herhangi bir garantisinden bağımsız olarak, düşük oranlarda borçlanmasına izin veriyor."

 
Ve bu dahili olarak sahip olunan bir iş. Şirketin temettü ödeyen hisselerinin önümüzdeki 12 ayda 6 milyar dolardan fazla temettü geliri elde etmesi bekleniyor ve %71'i sadece beş hisse senedinden geliyor.   
 
Berkshire Hathaway'in sahip olduğu tüm temettü hisselerinden, Apple S&P 500'ün şu anki %1,7 getirisinden fazlasını vermeyen birkaç kişiden biridir. Bu nedenle, Berkshire Hathaway hisse senedi portföyünden satın alınacak en iyi temettü hisselerinden biri değildir. Bununla birlikte, burada yer alan tüm isimler piyasayı aşan getirilere sahiptir. Bunu akılda tutarak,  en iyi Warren Buffett temettü hisselerinden üç tanesini sizlere haberimizin devamında anlatacağız. 

Warren Buffett kimdir? 

  • "Omaha'nın Kahini" olarak bilinen Warren Buffett, tüm zamanların en başarılı yatırımcılarından biridir.
  • Buffett, aralarında sigorta şirketi Geico, pil üreticisi Duracell ve restoran zinciri Dairy Queen'in de bulunduğu düzinelerce şirketin sahibi olan Berkshire Hathaway'i yönetiyor.
  • ABD'li bir kongre üyesinin oğlu, ilk olarak 11 yaşında hisse senedi aldı ve ilk kez 13 yaşında vergi beyannamesi verdi.
  • Servetinin %99'undan fazlasını bağışlayacağına söz verdi. Şimdiye kadar, çoğu Gates Vakfı ve çocuklarının vakıflarına olmak üzere 49 milyar dolardan fazla bağışta bulundu.
  • 2010 yılında, o ve Bill Gates, milyarderlerden servetlerinin en az yarısını hayır kurumlarına bağışlamalarını isteyen Bağış Sözü'nü başlattı.

P&G hisse senedi

P&G hisse senedi 

  • Piyasa değeri: 360,1 milyar dolar
  • Temettü verimi: %2,4
  • Berkshire Hathaway portföyünün yüzdesi: %0,01
  • Berkshire Hathaway'in sahiplik hissesi: %0,01
  • Berkshire Hathaway'in Procter & Gamble'da ( PG) fazla bir hissesi yok (151,96 dolar). Holdingin en küçük sekizinci pozisyonudur. 

P&G'nin karşılaştığı zorluklardan ikisi, devam eden tedarik zinciri kesintileri ve enflasyon baskılardır. Yine de Raymond James analisti Olivia Tong, "PG'nin altyapısını güçlendirerek, daha fazla tedarik zinciri iyileştirmesi sağlayarak, kilit bir odak alanı olarak ve yatırım seviyelerini koruyarak daha iyi performans göstermesini" bekliyor. Tong, PG'de Satın Al'a eşdeğer bir Üstün Performans derecesine sahiptir. 

Fiyatlandırma gücü, iyi şirketleri büyük şirketlerden ayıran önemli bir özelliktir. Tong, enflasyona rağmen Procter & Gamble'ın güçlü fiyatlandırma gücüne sahip olduğuna inanıyor .

Tong, "İnovasyon boru hattı tarafından desteklenen, fiyatlandırmanın 2023 mali satış büyümesine yedi puan katkıda bulunmasını bekliyoruz ve daha da önemlisi PG, daha fazla premium ve normalleşen özel markalı üretimi normalleştiren bir portföye rağmen küresel pazar payını elinde tutuyor" dedi.

Yatırımcıların Procter & Gamble hakkında fark etmeyebilecekleri bir şey, e-ticaret işinin toplam şirket satışlarının %14'ünü temsil ettiğidir. Tabii ki, pek çok perakendeci çevrimiçi satışlarından o kadar fazla kazanç sağlamaz. Yine de büyümeye devam eden etkileyici bir sayı. 2022 mali yılında (Haziran sonu), e-ticaret satışları 2021'e göre %11 arttı.

PG'nin bu en iyi Warren Buffett temettü hisseleri listesindeki yeri ile ilgili olarak, şirket 2022 mali yılında 8,8 milyar dolar temettü ödedi ve hisse geri alımları için 10 milyar dolar ödedi. Ayrıca Procter & Gamble, yıllık ödemesini 66 yıldır artıran bir Temettü Kralı. Galiba bu nedenle Warren Buffett bu şirketi tercih etti. 132 yıl üst üste temettü öderken. ABD'de işlem gören yalnızca altı diğer hisse senedi, 132 yıldan fazla bir süredir temettü ödemektedir. 

Coca Cola hisse senedi

Coca Cola hisse senedi 

  • Piyasa değeri: 274,9 milyar dolar
  • Temettü verimi: %2,8
  • Berkshire Hathaway portföyünün yüzdesi: %7,6
  • Berkshire Hathaway'in sahiplik hissesi: %9,2
  • Coca-Cola (63.57 $), Berkshire'ın en eski varlıklarından ve en iyi Warren Buffett temettü hisselerinden biridir. Oracle of Omaha, içecek devinin hisselerini ilk olarak 1988'de satın almaya başladı ve hissesini 1989'un sonunda 23,4 milyon hisseye yükseltti - bu pozisyon yaklaşık 1,8 milyar dolar değerinde. 

Coca Cola şu anda Berkshire'ın dördüncü en büyük holdingi ve Eylül ayı sonunda 22,4 milyar dolar değerinde olduğu açıklandı. Bu, yaklaşık %8'lik bir bileşik yıllık büyüme oranı – geniş pazardan biraz daha az. 

Ancak bu, şu anda hisse başına yıllık 1,76 ABD doları ödemeye ulaşan şirketin büyük temettüsünü hesaba katmıyor. Berkshire'ın 400 milyon hissesine dayanarak, Coca-Cola'dan yılda 704 milyon dolar temettü alıyor. Başka bir deyişle, Buffett'ın 1989'un sonunda biriktirdiği  CC hissesini satın alma maliyeti, yalnızca mevcut temettü ödemesinden iki yıldan biraz daha uzun bir süre içinde ödenecekti. 

Eylül ayında Coca-Cola, Avrasya ve Orta Doğu birimi başkanı Evguenia Stoichkova'yı şirketin Global Ventures birimi başkanlığına terfi ettirdi. Bu segment, Costa Coffee ve Innocent ile Monster Beverage ( MNST) yatırımını içerir. 

Etiketler Hisse Senedi
Yorumlar
Kalan Karakter 800