Elon Musk'tan gençlere kariyer tavsiyesi

Dünyanın en zengin kişilerinden Elon Musk, gençler için pratik kariyer ve liderlik tavsiyeleri veriyor.

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, konuk olduğu podcast yayınında gençlerin asla onları ünlü yapıp yapamayacağına bağlı olarak bir kariyer seçmemelerini tavsiye etti. ‘’Çok daha basit bir şeye odaklanın. İyi olacağınız ve zamanla oluşturduğunuz becerilere uygun bir iş bulun.’’ dedi. 

51 yaşındaki Musk, “Lider olmak için lider olmaya çalışmayın. Çoğu zaman lider olmasını istediğiniz kişiler, lider olmak istemeyen kişilerdir.’’ dedi. 

Güce aç insanların etkili liderler yaratmadığı fikri, bilimsel araştırmalarla destekleniyor. Münih Teknik Üniversitesi'nden araştırmacılar, ‘son derece narsist liderlerin ekipleri bağlamdan bağımsız olarak raydan çıkarabileceğini’ ifade ediyor. Buna uygun olarak, Academy of Management Journal'da yayınlanan 2015 tarihli bir araştırma, alçakgönüllü ve empatik liderlerin genellikle ekip performansını iyileştirdiğini gösteriyor.

DİKKAT ÇEKEN TAVSİYE

Alçakgönüllü ve empatik lider olmak için Musk, gençlerin hemen önlerindeki işe odaklanmalarını ve bu rolde aşırı performans göstermenin kariyer basamaklarını yükseltmelerine yardımcı olacağına güvenmelerini tavsiye etti. Musk, “Yeteneklerinizin ve ilgilendiğiniz şeylerin örtüştüğü bir alan bulmaya çalışın.” dedi.

Musk bir teknoloji girişimcisi olmak için yola çıkmadı. 1997'de Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'ndan mezun olduktan sonra, Silikon Vadisi'ndeki bir internet yazılım şirketi olan Netscape'e başvurdu ve işinden reddedildi. Hakkında yazılan kitapta Musk, yazar Ashlee Vance'e büyük olasılıkla işi bilgisayar bilimi diplomasına sahip olmadığı için alamadığını ve teknolojide iş bulmanın tek yolu olarak onu girişimciliğe zorladığını söyledi. O ve kardeşi Kimbal Musk, ilk web yazılım şirketi Zip2'yi 1999'da yaklaşık 300 milyon dolara bilgisayar şirketi Compaq'a sattı. Musk, bu parayı sonunda PayPal olan X.com'u başlatmak için kullandı.

ELON MUSK: ÇOK SAYGI DUYUYORUM

Ancak Musk kendi tavsiyesinden sapmış görünüyor. Seri girişimci ve teknoloji milyarderi, şu anda hem SpaceX'in hem de Tesla'nın başında oturuyor ve aynı zamanda The Boring Company ve Neuralink gibi kurduğu diğer şirketlerde de önemli bir rol oynuyor.

Geniş bir hayran kitlesine sahip olan Elon Musk, birden fazla liderlik pozisyonunu kamuoyu önünde ilgi odağı olma tutkusuna bağlamıyor. Aksine, niyetinin tıpkı gençlerin amaçlaması gerektiği gibi faydalı olmak olduğunu söylüyor.

Musk, "Gününü faydalı şeyler yapmak için harcayan birine çok saygı duyuyorum" dedi. “Tükettiğinizden daha fazla katkıda bulunmak çok zor. Topluma olumlu bir net katkı sağlamaya çalışmak, bence amaçlanması gereken şey bu.” diyor.

Elon Musk’ın Başarı İçin İzlediği 3 Strateji  Elon Musk’ın Başarı İçin İzlediği 3 Strateji Elon Musk'ın iş yaklaşımı, büyümek isteyen herkes için ulaşılabilir olan bir zihniyet gerektiriyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800