Asla birlikte çalışmak istemeyeceğiniz yönetici profilleri

Harvard Business School uzmanlarından Bill George’un, birlikte çalışmanın imkansız olduğu yöneticileri tespit etmek ve onlardan uzak durmak için hazırladığı kılavuza göz atmaya ne dersiniz?

Harvard Business School uzmanlarından Bill George, işyerinde liderlik başarısızlıklarını incelemek için neredeyse 20 yıl harcadı. George "Bu özellikler, insanların iyi kararlar almasına ve etkili bir şekilde liderlik etmesine yardımcı oluyor. İnsanlar doğal olarak otantik liderleri takip etmek ister." diyor. 

Bill George ve ortak yazar Zach Clayton, "True North: Leading Authentically in Today's Workplace, Emerging Leader Edition" adlı yeni bir kitap yayınladı. Kitap, “gerçek kuzeylerini” bir şekilde kaybettikleri için asla çalışmak istemeyeceğiniz beş farklı patron arketipini tanımlıyor.

1. SAHTEKARLAR

George, sahtekarların, kurumların zirvesine çıkmak için amansız bir şekilde savaştığını, cazibe ve çekici fikirlerle yerlerini "satın aldığını" söylüyor. Ancak bir kez zirveye çıktıklarında, nasıl etkili bir liderlik yapacakları konusunda hiçbir fikirleri yoktur çünkü öz farkındalık duygusundan yoksundurlar.

George, bu patronların kendi karakterlerinin, eylemlerinin veya duygularının doğru bir tasvirine sahip olmadıklarını ve diğer insanların onları nasıl gördüğünü anlamakta zorlandıklarını söylüyor. Bu bir problem. Kişisel farkındalık, patronların liderliklerinde neyin doğru neyin yanlış gittiğini anlamalarına yardımcı olur. Onlara eylemlerinin çalışanlara nasıl yardımcı olabileceğini veya onlara zarar verebileceğini ve onları daha etkili bir şekilde yönlendirmek için neleri geliştirebileceklerini gösterir.

Örnek olarak WeWork kurucusu ve eski CEO Adam Neumann'ı düşünebiliriz. Neumann, çekiciliği ve karizması ile yatırımcıları kazandı ve sonunda holding şirketi SoftBank'tan 10.4 milyar dolar topladı. Ancak şirkete her gün etkili bir şekilde liderlik edecek öz farkındalığa sahip olmadığını için, Neumann'ın düzensiz yönetim tarzı çalışanlara zarar verdi. Şirketi küçük bir planlamayla genişletmeye devam etme çabaları, WeWork'un 2019'da halka açılma konusundaki ilk başarısız girişimine yol açtı.

2. RASYONELLEŞTİRİCİLER

George, rasyonelleştiricilerin her zaman yaptıkları her şeyin zirvesindeymiş gibi görünmek istediklerini söylüyor. ‘’Ayrıca, hatalarını kabul etmeye ve hatalarından ders çıkarmaya asla istekli olmayan, bunun yerine yanlış adımları ve yanlışları başkalarını suçlayarak rasyonelleştiren inkar ustalarıdır.’’ diye ekliyor. 

Örnek olarak, küresel danışmanlık firması McKinsey'in eski yönetici ortağı Rajat Gupta’yı düşünelim. George, Gupta'yı şahsen tanıyor. 2008'de Goldman Sachs da dahil olmak üzere üç kurulda birlikte görev yaptılar.

2012'de Gupta, Warren Buffett'ın Goldman'a yaptığı 5 milyar dolarlık yatırımla ilgili içeriden bilgileri hedge fon yönetim şirketi Galleon Group'un kurucusu Raj Rajaratnam'a paylaştığı için iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rajaratnam bu bilgileri içeriden öğrenenlerin ticaretinde kullanmak için kullandı ve 90 milyon dolarlık yasadışı kar elde etti.

George, Gupta'nın o zamandan beri masumiyetini koruduğunu ve Rajaratnam'ı kendisini skandalda “kurban” yapmakla suçladığını söylüyor. Bu, hatalarından ders alamayacağının veya öğrenmeyeceğinin kanıtı.

3. ZAFER ARAYANLAR

George, zafer arayanların değerlerini, kazandıkları para miktarına, ne kadar olumlu basına sahip olduklarına ve kaç tane önemli unvan kazanabileceklerine göre tanımladıklarını söylüyor. ‘’Kalıcı değeri olan organizasyonlar kurmak yerine kişisel şöhret ve servete öncelik veriyorlar ve sahip olduklarından asla tam anlamıyla tatmin olmuyorlar.’’ diye ekliyor.

George, bu konuda özel sermaye şirketi Global Growth'un kurucusu Greg Lindberg’i örnek veriyor. Lindberg, başarısız işletmeleri satın almak ve gelirlerini artırmak için başarılı bir stratejiyle başladı. Sonuçta, bu onun için yeterince iyi değildi. Bu yüzden, birden fazla eyalette yasalarla sınırlanan bir süreç olan, varlıklarını sahip olduğu diğer işletmelere ödünç vermek amacıyla sigorta şirketleri satın almaya başladı.

2020'de Lindberg, Kuzey Carolina'nın sigorta komisyoncusuna bu yasaları kendi lehine esnetmesi için rüşvet vermeye çalıştıktan sonra, rüşvet ve elektronik dolandırıcılık yapmak için komplo kurmaktan yedi yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

4. YALNIZLAR

George, yalnız yaşayanların (içe dönüklerle karıştırılmaması gerekir) yakın ilişkiler kurmaktan kaçındığını söylüyor.

Her şeyi kendi başlarına yapabileceklerini düşünürler ve genellikle çalışanlardan, yönetim kurulu üyelerinden ve danışmanlardan aldıkları geri bildirimleri veya tavsiyeleri reddetmeyi seçerler. Sonuç olarak, hata yapmaya ve organizasyonlarını başarısızlığa hazırlamaya eğilimlidirler. 

Örnek, eskiden en büyük yatırım bankalarından biri olan Lehman Brothers'ın eski CEO'su Dick Fuld. 2008'de Fuld'un ortakları, bankasının içinde bulunduğu derin sorun hakkında onu aylarca uyardı: George'a göre, Fuld'un yeniden sermayelendirilmesi ya da biriktirdiği borcu daha fazla sermaye ile değiştirmesi gerekiyordu.

Zamanın ABD Hazine Bakanı Hank Paulson bile benzer uyarılarla ağırlığını koydu. Ancak Fuld, başkalarını dinlemeyen bir yalnızdı, bu yüzden harekete geçmeyi başaramadı. Lehman Brothers daha sonra 2008'de iflas başvurusunda bulundu.

5. KAYAN YILDIZLAR

George, kayan yıldızlar tamamen ilerlemeye odaklandığını söylüyor. Hatalarından ders çıkarmak için zaman ayırmadan genellikle bir sonraki iş pozisyonuna, organizasyona veya hedefe atlarlar.

George, stratejinin hızla yükselmelerine yardımcı olduğunu, ancak liderlik etmeye uygun olmadığını söylüyor. Sonunda "çarpıyor ve hızla yanıyorlar" diyor.

Örnek, Uber'in kurucusu Travis Kalanick'in hızlı yükselişi ve düşüşü. Kalanick'in ilerlemeye odaklanması yani araç paylaşım uygulamasının büyümesine ve kârına öncelik vermesi anlamına gelen vizyonu, başlangıçta hızlı bir başarıya yol açtı. Ayrıca şirketi kurduktan sadece sekiz yıl sonra çarpıcı düşüşüne neden oldu.

2017 yılına gelindiğinde Uber, olumsuz işyeri kültürü, şikayetleri ve Uber'in ulaşım yasalarını çiğnediğini iddia eden düzenleyiciler konusunda tartışmalara sürüklendi. Kalanick, Uber'in beş büyük yatırımcısının talepleri üzerine o yıl istifa etti.

Ofis kavramı size neyi anımsatıyor?Ofis kavramı size neyi anımsatıyor? Plazalardan, uzaktan çalışma sistemine geçmek ofis işleyişini nasıl etkiledi? Modern ofislerin tarihine bir göz atalım...

 

Etiketler yönetici
Yorumlar
Kalan Karakter 800