Yapay zeka ile meyve ve sebzelerin raf ömrü uzuyor

AGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağrı Güngör, nesnelerin internet ve yapay zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilen özel kutularla, meyve, sebze ve çiçeklerin saklanma süresini artırdıklarını açıkladı.

Güncelleme:

TÜBİTAK, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen FreshSens adlı akıllı tarım girişimi, AGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağrı Güngör, elektrik elektronik mühendisi Dr. Cem Ayyıldız ve iş insanı Baran Baykurt Emiroğlu tarafından kuruldu.

Bu girişim, meyve, sebze ve çiçeklerin soğuk havada saklanma süresini en az 2 kat artıran bir ürün geliştirdi. Başarılı çalışmalarıyla uluslararası yatırım fonu Startup Wise Guys'tan 2023 yılında yatırım desteği alan bu girişim, gıda ve çiçek atıklarının azalmasına katkı sağlıyor.

Meyve ve sebzelerin saklanma süresi artıyor

Prof. Dr. Güngör, nesnelerin interneti ve yapay zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilen özel kutularla, meyve, sebze ve çiçeklerin saklanma süresini artırdıklarını açıkladı. Özel kutular, oksijen ve karbondioksit oranlarını ayarlayarak ürünlerin taze kalma süresini uzatıyor. Çeşitli tarım ürünlerinde yapılan denemeler sonucunda, örneğin kirazın normalde 10 gün saklanabildiği ancak geliştirilen ürünle bu sürenin 44 güne kadar çıktığı belirtildi. Ayrıca, Antalya, Isparta ve Karaman gibi farklı illerde bu teknolojinin soğuk hava depolarında kullanıldığı bilgisine yer verildi.

Güngör, özel tasarlanan bu kutular sayesinde tarım ürünlerinin solunum yapmaya devam ettiğini ve bu süreci yavaşlatarak saklanma süresini artırmanın amaçlandığını ifade etti. Ayrıca, geliştirdikleri kablosuz sensörlerle, ürünlerin ne kadar süreyle saklanabileceğini tahmin edebildiklerini belirtti. Saklama kutularının yaklaşık 600 litre hacme sahip olduğunu ve ortalama 200 kilogram ürün alabildiğini açıkladı.

Aynı zamanda, bu teknolojinin Fransa, Pakistan ve Ürdün'de enerji tüketimini düşürdüğü ve karbon salımını azalttığı da vurgulandı. Prof. Dr. Güngör, 2030 yılına kadar Türkiye'nin 40 farklı meyve ve sebzede saklanma süresini artırmayı ve yerli ürünlerle ihracata destek olmayı hedeflediklerini belirtti.

Etiketler Yapay Zeka
Yorumlar
Kalan Karakter 800