Sosyal medyada kişisel bilgi paylaşmayın! Siber güvenlik uzmanı uyardı

Siber Güvenlik Uzmanı Halil Aydemir, siber dolandırıcıların sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanarak geliştirdikleri taktikleri ve yazılım ile programlama alanındaki değişimlere paralel olarak dolandırıcılık yöntemlerini nasıl güncellediklerini anlattı.

Son zamanlarda sosyal medya dolandırıcılığının arttığına vurgu yapan Halil Aydemir, sosyal medya üzerinden kişilerle iletişim kurularak sahte hesaplar veya diğer arayüzler aracılığıyla bilgilerin ele geçirildiğini belirtti. Aydemir, bu bilgilerin banka uygulamalarına, platformlara veya şifre gerektiren herhangi bir yere giriş amacıyla kullanılabildiğini ve ileride şantaj veya tehdit unsuru haline getirilebileceğini vurguladı.

Sahte alışveriş siteleri ve ödül vaat eden dolandırıcılık yöntemlerine karşı kullanıcılara uyarılarda bulunan Aydemir, alışveriş yapılan sitenin sol üst köşesinde SSL (güvenilir site) ibaresine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sahte alışveriş sitelerinin, reklamlar aracılığıyla kullanıcıların ilgisini çekmek ve uygulamaların arayüzlerini kopyalamak suretiyle dolandırıcılık yaptığını belirten Aydemir, bu tür dolandırıcılıkların sadece finansal kayıplara yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda bilgilerin çalınmasıyla daha büyük sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Kişisel veriler paylaşılmamalı

Aydemir, "sosyal mühendislik dolandırıcılığı" olarak adlandırılan yöntemin, insanların sosyal medyadan veya günlük hayatlarından tanıdıkları kişilere kişisel bilgilerini vermesi sonucu ortaya çıkan bir siber suç tipi olduğunu vurguladı. Dolandırıcıların elde ettikleri kişisel verileri bir havuzda topladığını belirten Aydemir, kişisel verilerin paylaşılmamasının en etkili korunma yöntemi olduğunu söyledi.

Sosyal medyada kişisel bilgi paylaşmayın! Siber güvenlik uzmanı uyardı resim: 0

Çift etkenli doğrulama yöntemleri kullanılmalı

Kişisel verilerin bilgisayar veya telefondaki not defterinde saklanabileceğine dikkat çeken Aydemir, bu bilgilerin ele geçirilmesinin kolaylaştığını belirtti. Ortak Wi-Fi ağlarının düşük güvenlik seviyelerine sahip olduğunu ve bu nedenle kullanılmaması gerektiğini ifade eden Aydemir, çift etkenli doğrulama yönteminin güvenilir bir koruma sağladığını söyledi.

Aydemir, zamanla teknolojinin ilerlediği gibi dolandırıcıların da kendilerini geliştirdiğini ancak devletin adli ve idari birimlerinin de aynı şekilde geliştiğini belirterek, insanların güvenlik önlemlerini artırmaları gerektiğini vurguladı.
 
 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800