Pasaportlar da artık dijital dünyada! Avantajları neler?

Bilgi teknolojileri sektöründe güçlü; Nokia gibi dünya çapında etkin şirketlerin beşiği Finlandiya vatandaşlarının İngiltere'ye yapacakları uçuşlarda, akıllı telefonlarındaki dijital kimlik belgesini göstererek seyahat etmelerine olanak vermeye başladı.

Güncelleme:

Dijital pasaport uygulamasını deneyen ilk ülke Finlandiya!

Baltık Denizi'nin doğusunda yer alan Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya, dünyada dijital pasaport uygulamasını ilk kez uygulayan ülke oldu. Finlandiyalı yetkililer, Dijital Seyahat Belgesi'nin, klasik fiziksel pasaport kadar güvenilir olduğunu açıkladı.

Pasaportlar da artık dijital dünyada! Avantajları neler? resim: 0

Sınırlarda artık kuyruk olmayacak

Finlandiya dünyada ilk kez dijital pasaportları test ediyor. Yolcular dijital pasaportla havalimanındaki kuyruklardan kurtulabilecekler. Finlandiya Sınır Kontrolü, Dijital Seyahat Kimlik Bilgilerinin fiziksel pasaport kadar "eşit derecede güvenilir" olduğunu söylüyor. Helsinki'den Birleşik Krallık'auçan Finliler artık fiziksel pasaportları yerine telefonlarında dijital kimlik gösterebilecek. Finnair ile bazı uçuşlarda seyahat eden yolcular, sınır kontrolü için sırada beklemek yerine Dijital Seyahat Kimlik Bilgilerini (DTC) kullanarak sınır kontrolünden geçebilecekler. Finlandiya Sınır Kontrolü, ilk kez bir dijital pasaportun "gerçek bir sınır kontrolü ortamında, bildirildiğine göre dünyada ilk kez" kabul edileceğini söyledi. Bunun deneyimi "normalden daha hızlı ve sorunsuz" hale getireceğini iddia ediyorlar. Ülke, Finnair, Finlandiya polisi ve havaalanı işletmecisi Finavia ile ortaklaşa çığır açan denemeyi başlattı.

Pasaportlar da artık dijital dünyada! Avantajları neler? resim: 1

Sınır kontrol birimine telefonla bilgi iletmek yeterli

Dijital pasaport sistemi Finlandiya havayolları ile Helsinki'den Londra, Edinburg ve Manchester'a yapılan uçuşlarda denendi. Şubat sonuna kadar devam edecek pilot uygulamadan yararlanmak için parmak izi ve yüz tanıma bilgileriyle bir kereye mahsus kayıt yaptırılıyor. Uçuştan dört saat önce Finlandiya Sınır Kontrol Birimi'ne akıllı telefon uygulaması üzerinden bilgi iletmek yeterli oluyor.

Pasaportlar da artık dijital dünyada! Avantajları neler? resim: 2

Benzer bir adım da ‘2018’de Türkiye Uzay Ajansı Kurulan’ Türkiye’den bekleniyor

Dünya genelindeki hemen tüm ülkeler; 1950'li yıllardan başlayarak uzay çalışmalarına başlayarak, yeni keşifler yapar, gezegenler, galaksiler ve derin uzay hakkında daha fazla bilgi için arayış içerisinde iken, uzay olmasa bile -2018’de Türkiye Uzay Ajansı’nı kurarak uzay ve havacılık bilimi ve teknolojilerine giriş yapan Türkiye'den de- Finlandiya gibi dijital pasaport ya da en azından ulaşım uygulamaları alanında benzer bir atılım bekleniyor.

Edip Kamil Bengi

Etiketler Dijital
Yorumlar
Kalan Karakter 800