Microsoft'un meşhur fotoğrafı nerede çekilmişti? İşte hikayesi...

Herkes hayatında en az bir kere ikonik Windows XP arka planına denk gelmiştir. Yeşil tepe, mavi bir gökyüzü ve bulutların olduğu bu fotoğrafın nerede ve kim tarafından çekildiğin biliyor musunuz? İşte Windows XP meşhur arka planının hikayesi…

Güncelleme:

İkonik Windows XP arka planı 'Bliss' 2001'den 2007'ye kadar Windows XP çalıştıran bilgisayarlar için varsayılan arka plandı.  Fotoğraf San Francisco, Kaliforniya'nın kuzeyinde yer alan Sonoma County'de çekilmişti. Pek çok kişi fotoğrafın gerçek olmadığına inanıyordu. Meşhur olan bu fotoğraf 1996 yılında çekilmişti.

Fotoğrafı kim çekti?

Bugüne kadar 1 milyarın üzerinde kişi tarafından görüntülendiğine inanılan fotoğraf, 1996 yılının Ocak ayında kız arkadaşıyla buluşmak üzere aracıyla yola çıkan fotoğrafçı Charles O'Rear tarafından çekildi. O'Rear fotoğrafın hiç düzenlenmediğini ve olduğu haliyle Microsoft'a satıldığını açıkladı. 

Fotoğraf nasıl çekildi?

O'Rear fotoğrafın öyküsünü şu şekilde anlatıyor: San Francisco'nun kuzeyinde, yağmur yağdıktan sonra çimenlerin yeşerdiği bir dönem vardır. Her cuma öğleden sonra San Francisco yakınlarındaki kız arkadaşımı ziyarete giderdim. Ocak ayının güzel bir günüydü. O gün tepenin daha sonra Microsoft tarafından satın alınan dört fotoğrafını çektim. Görüntüyü renkli Fuji Film; bir tripod ile bir Mamiya RZ67 kamerayla çektim. Daha parlak renklere sahip bir film kullandım, o zamanki Fuji Filmi ve RZ67'nin lensleri olağanüstüydü"

O'Rear, "Bliss" adını verdiği fotoğrafı Microsoft'un eş kurucusu Bill Gates'in başında bulunduğu Corbis stok görsel lisanslama şirketine 1999'da gönderdi.

Microsof fotoğraf için ödeme yaptı

Daha sonra Microsoft, O'Rear'a fotoğrafı Windows XP'de duvar kağıdı olarak kullanma hakları için ödemede bulundu. O'Rear ve Microsoft, "Bliss" için ne kadar ödendiği konusunda açıklama yapmamıştı. Ancak ödenen paranın o dönem tek fotoğraf için ödenen en yüksek miktarlar arasında olduğuna inanılıyordu.

O'Rear, fotoğrafı gönderirken üzerinde herhangi bir değişiklik yapmamıştı. Microsoft, orijinal fotoğrafı bir miktar kırpıp yeşil tepelerin renklerini canlandırmıştı; ancak bunlar dışında fotoğraf orijinaline çok benziyordu.

Microsoft'un meşhur fotoğrafı nerede çekilmişti? İşte hikayesi... resim: 0Tepenin 2014 yılına ait görüntüsü

Etiketler Microsoft
Yorumlar
Kalan Karakter 800