Girişimciler siber güvenliği nasıl sağlamalı?

Adından söz ettirmeye başlayan start-up'lar siber saldrıganların hedefinde. Verileri çalabilecek kötü amaçlı yazılımlar ve fidye yazılımlarıyla girişimcilere zarar veren siber suçluların tuzağına düşmemek için neler yapılmalı? İşte girişimcilere yönelik siber önlemler…

Güncelleme:

Siber güvenlik, ağları, sistemleri ve programları dijital saldırılardan koruma sürecinin tamamını kapsamaktadır.  Kötü amaçlı siber saldırılar, şirketlerde önemli finans ve itibar kaybına, yasal problemlere, hatta iş kayıplarına yol açabilmektedir. Start-up'lar, kendilerini siber saldırılardan korumak için gerekli bütçe ve kaynak ayırmadıkları için siber suçlular tarafından cazip hedefler olarak görülüyorlar. Kaspersky uzmanları, start-upların şirketlerini ihmallerinin korkutucu sonuçlar doğuracağı için siber güvenlik konusunun ciddiye alması gerektiğini belirtiyor.

Start-up Güvenliği

Kaspersky uzmanları start-up’ların, verilerini korumak için gerekli önlemleri almaması durumunda, çeşitli sonuçlarla karşılaşılacaklarını belirtiyor. Özellikle savunmasız start-upların siber tehditlerin farkına vararak, gerekli adımları atmalarının önemine değiniyor. Start-uplara yönelik yaygın siber güvenlik tehditlerinin ise kimlik avı saldırıları, verilere zarar verebilecek veya verileri çalabilecek kötü amaçlı yazılımlar, fidye yazılımları ve yabancı bir kaynaktan gelen diğer tehditler olarak olduğunu ve bu siber saldırıların start-uplar üzerindeki sonuçlarının son derece yıkıcı olabileceğini vurguluyor.

Yaşanan saldırı ve veri kayıpları sonucunda müşterin bilgileri, finansal kayıtları veya ticari sırları gibi hassas verilerin çalınabileceği konusunda uyarı yapan uzmanlar, bunun itibar ve güven kaybına da yol açacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Uzmanlar, veri ihlalleri, kesinti veya fidye ödemeleri nedeniyle finansal kayıpların da yaşayabileceğinin altını çiziyor.

Siber güvenlik uzmanları, start-upları hedef alan güvenlik tehditlerinin nasıl önlenebileceğine dair şu ipuçlarını paylaştı.

Güvenlik Farkındalığı Eğitimi

Ekibinize siber güvenlik hakkında bilgi vermek, çalışanların verilerini nasıl koruyacaklarını anlamalarını sağlar. Şirket yönergeleri geliştirerek güçlü güvenlik politikaları oluşturmak ve uygulamak, çalışanların gerekli önemler alarak çalışmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Buna, çalışanlarınız için bir siber güvenlik kılavuzu oluşturarak başlayabilirsiniz, böylece herkes ne yapılacağı konusunda aynı bilgilere sahip olacaktır. Bunu kendi start-upınızda nasıl oluşturacağınızla ilgili bir fikir edinmek istiyorsanız bu örnekten yararlanabilirsiniz.

Erişim Kontrolü

Erişim kontrolü şirketinizin hassas verileri ve sistemlerine erişimini izlemeniz ve sınırlamanızdır. Belirli bir çalışanın şirketin hassas verilerine ne ölçüde erişebildiğini açıkça tanımlamak şirketiniz ve ekip arkadaşlarınız için iyi olacaktır. Bir çalışan, yalnızca görevlerini yerine getirmek için yeterli olacak şekilde, minimum erişim haklarına sahip olmalıdır. Yalnızca yetkili kullanıcılar hassas verilere erişim hakkı vermeniz şirketinizin güvenliği için çok önemlidir.  

Ağ Güvenliği

Güvenlik duvarları, antivirüs yazılımları ve saldırı tespit sistemleri gibi ağ güvenliği çözümleri, verileri ve sistemleri kötü amaçlı saldırıları engeller. Cihazları kötü amaçlı yazılımlardan, fidye yazılımlarından ve diğer siber güvenlik tehditlerinden korumak için virüsten koruma yazılımı yüklemeyi ihmal etmeyin. Bir şifre yöneticisi kullanarak, hassas verileriniz için karmaşık şifreler oluşturabilir ve saklayabilirsiniz; Böylece, veri ihlallerine karşı şirketinizi donanımlı hale getirirsiniz.

Yedekleme ve Kurtarma Planları

Ne yazık ki, en iyi çabalara rağmen, siber güvenlik olayları her şirketin karşılaşması mümkün tehditler arasında yer alıyor. Yedekleme ve kurtarma planları, şirketin bir saldırı veya veri kaybının ardından hızlıca aksiyon almasını sağlar. Bir saldırıyı veya veri kaybını tespit etmek ve mümkün olan en kısa sürede doğru eylemleri gerçekleştirmek, yaşanacak en az zararla bu saldırıdan çıkmanıza yardımcı olacaktır. Kullanıcı etkinliğini izlemek ve analiz etmek, şirketlerin şüpheli etkinlikleri daha hızlı tespit etmesini ve bunlara en efektif şekilde yanıt vermesine olanak sağlar. Ayrıca, bir veri yedekleme planı oluşturmak, yaşanacak bir saldırı durumunda verilerinizin güvende olduğundan emin olmanızı sağlar.

Başarılı girişimci olmak için atılması gereken 10 adımBaşarılı girişimci olmak için atılması gereken 10 adımİş kurmak istiyor ve nasıl başarılı bir girişimci olurum diye merak mı ediyorsunuz? İşte size bu yolda ilerleyebilmeniz için atmanız gereken 10 adım…

 

Etiketler siber güvenlik
Yorumlar
Kalan Karakter 800