Gerçeğe en yakın robot el 3D yazıcı ile üretildi! Dünyada bir ilk...

Zürih merkezli ETH devlet üniversitesindeki araştırmacılar, ilk kez kemik, bağ ve tendonlardan oluşan bir robot el üretti. 3D yazıcılar ile yapılan bu çalışma sonucu gerçeğe en yakın yapay el ortaya çıktı.

Güncelleme:

Zürih merkezli ETH devlet üniversitesinin araştırmacıları, ABD merkezli Inkbit girişimi ile işbirliği yaparak çığır açan bir başarıya imza attı. İlk defa kemikler, bağlar ve tendonlarla donatılmış bir robot eli 3D baskı teknolojisinde önemli bir ilerleme olarak ürettiler. Özellikle vurgulanması önemli olan bir nokta, robotik elin çeşitli parçalarının aynı anda basıldığı ve daha sonra bir araya getirilmediğidir.

3D yazıcı kullanılarak üretildi

Robotik elin farklı bölgelerinin her biri, değişen yumuşaklık ve sertlikteki çeşitli polimerlerden oluşturulan "elastik niteliklere sahip özel plastikler" ile 3D yazıcılar kullanılarak üretildi. Bu, yeni bir lazer tarama tekniği sayesinde mümkün oldu. Bu yöntem, 3D baskı teknolojisinin sınırlarını genişleterek, tek seferde elastik özelliklere sahip plastiklerin üretilmesine olanak tanıdı. Bu durum, protez teknolojisinin hızla geliştiği ve yumuşak robotik yapıların gerektiği alanlarda yeni olanakların kapısını aralıyor.

Inkbit'teki araştırmacılar, yavaş sertleşen plastiklerin 3D baskısını gerçekleştirmek için önceki tekniklere kıyasla avantaj sağlayan bir yöntem geliştirdiler. Bu hibrit baskı yöntemi, standart hızlı sertleşen projelere göre daha fazla dayanıklılık ve gelişmiş elastik özellikler sunuyor. Ayrıca, doğayı daha doğru bir şekilde taklit etmemize olanak tanıyarak, örneğin bahsedilen robotik el gibi teknolojilerde daha gerçekçi sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. 

Metalden yapılan geleneksel robotlardan daha avantajlı

ETH Zürih robot bilimi profesörü Robert Katzschmann, çalışma hakkında şunları söyledi: “Geliştirdiğimiz el gibi yumuşak malzemelerden yapılan robotların, metalden yapılan geleneksel robotlara göre avantajları var.” 

Teknik olarak yumuşak oldukları için insanlarla çalışırken daha az yaralanma riski var ve kırılgan malların taşınması için daha uygunlar.

MIT'e bağlı olan Inkbit, bu teknolojinin geliştirilmesine katkı sağladı ve şimdiden bu yenilikle nasıl gelir elde edilebileceğini düşünmeye başladı. Şirket, yakın bir gelecekte bu yeni nesil yazıcıları üreticilere sunacak ve aynı zamanda bu teknolojiyi kullanarak üretilen karmaşık 3D baskılı nesneleri küçük ölçekli şirketlere satacak. (Shiftdelete)
 
 
 

Etiketler robot
Yorumlar
Kalan Karakter 800