Facebook’un Kurmaya Çalıştığı Metaverse Ne Kadara Mal Olacak?

Mark Zuckerberg şirketin, geleceğin interneti vizyonuna yaptığı yatırım nedeniyle daha düşük bir işletme karı öngörüyor.

Facebook için yeni bir çağ başladı. Ya da şirket (şimdi Meta olarak yeniden adlandırıldı) kendisinin, dijital avatarların gerçek hayatı oynayacağı çevrimiçi bir dünya olan Metaverse'nin unsurlarını oluşturmaya atıldığına inanmamızı istiyor.

Şirket pek çok önemli soruyu yanıtsız bıraktı, bunların başında gelen soru ise: Metaverse'de kullanıcı güvenliği nasıl garanti edilecek ve dijital avatarların alışveriş yapması, oyun oynaması ve sosyalleşmesi için sahiden bir sanal ortama arzu var mı? 

Ancak #techFT, 1 Aralık'tan itibaren MVRS kodu altında işlem görmeye başlayacak olan şirketin hisse fiyatı için bu büyük tutkunun ne anlama geldiğine dair oldukça sıradan bir soruyu ele alıyor. 

Ekim ayındaki kazanç çağrısı sırasında Mark Zuckerberg, analistlere metaverse inovasyonunun başını çekecek olan yeni kurulan Facebook Reality Labs'ın önümüzdeki bir ila üç yıl boyunca herhangi bir kar elde etmesini beklememeleri gerektiğini söyledi.

Facebook’un kurucusu Metaverse'e atılımının, özellikle e-ticaret gelirinden elde edilen gelir ile “on yılın sonunda” büyük bir kazanç kaynağı haline geleceğini tahmin ederek sözlerine devam etti:

"Bu, yakın gelecekte herhangi bir zamanda bizim için karlı olacak bir yatırım değil."

Zuckerberg, şirketinin bu yılki işletme karının Facebook Reality Lab'e yaptığı yatırım nedeniyle 10 milyar dolar azalacağını söyledi. Bu yeni iş biriminin araştırma-geliştirme maliyetleri, Metaverse için artırılmış ve sanal gerçeklikle ilgili donanım, yazılım ve içerik kurulmaya devam ettikçe artacak. Şirket, Metaverse projesinde çalışmak üzere mevcut 68.177 çalışan sayısında yüzde 14'lük bir artışı yansıtan 10.000 personeli Avrupa'da bünyesine katıyor.

Özetlemek gerekirse, Zuckerberg'in geleceğin interneti vizyonu, şirketin yatırımından herhangi bir kazanç elde etmeyi ummadan önce çok fazla para harcayacak. Peki bu MVRS için ne anlama gelecek?

Facebook'un yeniden markalaşması ve muhbir iddialarıyla süren halkla ilişkiler krizi etrafındaki tüm bu hareketlilik içinde, oldukça büyük bir sayı çok az ilgi görmüş oldu.

Ekim ayında şirket, hisse geri alım payı için 50 milyar dolarlık devasa bir ilave olacağını açıkladı. Eylül ayının sonuna kadar olan üç ay içinde Facebook, bu anlamda bugüne kadarki en büyük program olacak şekilde hisselerini geri satın almak için 14,37 milyar dolar harcadı.

Facebook, gelirini bir seferde tüketmez. Artan ödeneği bir bağlama oturtmak gerekirse, şirketin Eylül sonunda bilançosunda nakit olarak 58,08 milyar dolar vardı. Ancak şirketin hisse geri alımları için planladığı daha büyük ödenek, ona Silikon Vadisi'nin en sevdiği finans mühendisliği formuna girme alanı sağlayacaktır. Faaliyet karı düşse bile, şirket dolaşımdaki hisse sayısını azaltarak hisse başı kazanç oranını destekleyebilir. 

Şirket metaverse inşa etmeye yönelik uzun ve pahalı yolculuğuna çıkarken Meta'nın muazzam nakit rezervi ve geniş hisse senedi geri alım ödeneği, hisse fiyatını desteklemek için bir alan sağlıyor.

Algoritmalar Bireysel Harcamalarımızı Nasıl Etkiliyor?Özlem Denizmen programının ‘’Yuvarlak Masa’’ bölümünde Veri Teknolojileri Uzmanı Akan Abdula ile alışverişte yazılım etkisini konuşuyor!

 

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800