E-Devlet Şifresi ile Hangi İşlemler Online Yapılabilir?

Kamu hizmetlerini vatandaşların kullanımına online bir şekilde sokan E-Devlet sistemi ile yüzlerce devlet kurumu hizmetine bir tıkla ulaşabilmek mümkün.

Üstelik E-Devlet sistemi ile kamu dairelerinde sıra beklemek tarihe karışıyor. Peki bu sistem ile gerçekleştirebileceğimiz kamu hizmetleri neler?

Şu anda e-devlet sistemine kayıtlı kişi sayısının 33 milyon 26 bin 75 olduğu biliniyor. E-devlet sistemi ile 332 kuruma ait 2 bin 27 hizmetten online olarak yararlanılabiliyor. E-devlet sisteminde en çok kullanılan hizmetler ise Tapu ve Kadastro, Adalet Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri olduğu bildirildi.

Peki E-Devlet Sistemi'ne giriş nasıl yapılıyor?

 www.turkiye.gov.tr adresinden E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra 5 farklı giriş yöntemi göreceksiniz. Bu seçenekler e-devlet şifresi, mobil bankacılık, internet bankacılığı, T.C kimlik kartı ve e-imza'dır. E-Devlet sistemine giriş için en çok tercih edilen yöntem e-devlet şifresidir. PTT şubelerinden temin edilebilen E-devlet şifresinin bedeli 2 TL'dir. E- Devlet şifrenizi güvenliğiniz açısından kimseye söylememelisiniz. 

E- Devlet Sistemi'nde yapılan işlemleri başvuru, bilgi alma ve sorgulama başlıkları altında 3'e ayırabiliriz. Sisteme giriş yapıldıktan sonra, ekranın sol üst tarafındaki menüden e-hizmetler bağlantısı tıklanır. Çeşitli kurumlar ve her bir kurumun vermiş olduğu hizmetlere buarada bulunan menü ile ulaşabilirsiniz. İşlem apacağınız birimin üzerine tıklayarak, o kurumun kendi menüsüne giriş yaparsınız. En çok online işlem yapılan kamu kurumları; Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’dır.

 

İşte başlıca işlem yapılan kurumlar ve başlıklar:

 1-) Adalet Bakanlığı

 - Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama

- Adli Sicil Kaydı Sorgulama ve Belge Doğrulama

 Mahkemede davası olan vatandaşlar sonucu ve süreçlerini incelemek için dosya numarası girerek buradan davalarını kontrol edebilir. Adli sicil kaydı sorgulanır ve farklı kurumlara vermek için çıktısını alınabilir.

 2-) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

 - Mobil/Sabit/İnternet/Kablo TV/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama

- Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri

- IMEI - Cep Telefonu Numarası Eşleştirme

- IMEI Kaydet

- IMEI Sorgulama

- Numara Taşıma Sorgulama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim bölümünden adınıza kayıtlı numaraları öğrenebilirsiniz. Ayrıca IMEI sorgulayarak telefonunuzun kayıt bilgilerinize bakabilir, adınıza ait borç bilgilerini öğrenebilirsiniz.

3-) Emniyet Genel Müdürlüğü

- Araç Sorgulama

- Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama

 Adınıza ve plakanıza borç sorgusunu bu menü üzerinden yapabilirsiniz.

 4-) Sosyal Güvenlik Kurumu

- 4A Emekli Aylığı Kesintileri

- 4A Emekli Aylık Bilgisi

- 4A Emekli Ödeme Bilgileri

- 4B Borç Durumu

- 4B Emekli Aylığı Kesintileri

- 4B Aylık Bilgisi

- 4B Tescil Kaydı

- 4C Emekli Aylığı Kesintileri

- 4C Bir Aylık Maaş Tercihi

- 4C Tescil Kaydı

 

SGK, SSK işlemlerinizi bu bölümden yapabilirsiniz. SGK hizmet dökümünü alabilir, 4A-4B-4C olan bütün işlemlerinizi yapabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden diğer hizmet veren kurumlar ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakanlık, Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve PTT.

E-Devlet her ay yeni uygulamalarla hayatı kolaylaştırıyor. Yeni uygulamalar için siteyi kontrol etmeyi unutmayın.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800