Dijital reşitlik yaşı kaç olmalı, YouTube yaş sınırı kaç olmalı?

Dijital reşitlik yaşı kimi ülkelerde 13, kimilerinde 16. Peki çocuklar için dijital reşitlik yaşı kaç olmalı?

Türkiye dahil olmak üzere, Dünya genelinde 13 yaşına girmiş olan çocuklar, Twitter, Facebook ve Facebook Messenger, Instagram, Gmail, Yahoo, Outlook, Viber, Reddit, TikTok, Snapchat, Pinterest, Skype, Tumblr uygulamalarını kullanabiliyor.  13 yaşına girmemiş olanlar ise kayıt olma aşamasında gerekli yaş sınırını aşamadıkları için uyarı alıyorlar. Ebeveyn izni alınması durumunda, çocuklar ayrıca Youtube, WeChat ve Flickr uygulamalarını da kullanabiliyor. Whatsapp’a kayıt olmak için ise Avrupa Birliği’nde 16 yaş sınırı var ancak Türkiye’de uygulamaya dahil olmak için yaş sınırı hala 13 olarak devam ediyor.

 Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, ise 13 yaşın altındaki çocukların dünya genelinde yaygın olarak YouTube mecrasını kullandığına dikkat çekiyor.

YOUTUBE 13 YAŞ ALTI İÇİN TEHLİKELİ

YouTube kullanımının 13 yaş altında oldukça sık olduğuna dikkat çeken Ünal, “Araştırmalar incelendiğinde, İsveç'te Youtube kullanımı 9-18 yaş aralığında birinci sırada gelmektedir. İngiltere'de ise, 8-11 yaş arası çocukların %81'inin Youtube kullandığı belirtilmektedir. 9-12 yaşlarındaki İsveç çocuklarla grup görüşmeleri ve gözlem yapılarak yürütülen araştırmada, çocukların izledikleri bir Youtuber’ı kendilerince kimlik oluşturmada inşa ettikleri, yani takip edilen fenomenin çocuğun kim olduğunu belirlemede etkili olduğu bulunmuştur. Bu durum aslında 13 yaş altı çocukların sosyal medya kullanım sorumluluğunu almaları ve kendilerini zararlı içeriklerden korumaları için henüz erken olduğunu göstermektedir. Kendi kişilik özellikleri yerine fenomenlerin kişiliğine bürünmeleri çocuklar için tehlike oluşturabilir.” diyor.

DİJİTAL REŞİTLİK YAŞI HER ÜLKEDE FARKLI

Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde dijital reşitlik yaşı 13; Almanya, Macaristan, İrlanda ve Romanya gibi ülkelerde ise 16 kabul ediliyor. Fakat belirli ülkelerin standartlaştırma çalışması olsa da uluslararası düzeyde belirli bir standardı henüz yok. Buna göre, dijital reşitlik yaşının en az 13 olduğu kabul edildiğinde, daha küçük yaştaki çocukların dijital medya kullanımı ve buna yönelik kontrol ve denetimlerinin sağlanması ebeveynlerinin sorumluluğundadır” bilgisini paylaştı.

Paranızı doğru yönetiyor musunuz? Haydi kendinizi test edin!Paranızı doğru yönetiyor musunuz? Haydi kendinizi test edin!Paranızı doğru yönettiğinizi düşünüyor musunuz? Finansal okuryazarlık nedir biliyor musunuz? Haydi gelin hem kendinizi test edin hem de para konusunda hangi alanlarda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini görün. Özlem Denizmen yazdı...

 

Etiketler Facebook messenger
Yorumlar
Kalan Karakter 800