Çin hükümeti Apple kullanımını yasaklıyor mu? Apple hisseleri düştü!

Çin hükümetinin iPhone kullanımını yasaklayıp yasaklamayacağına dair spekülasyonlar, Apple hisselerinin değer kaybetmesine neden oldu. Hükümet yetkililerinin iş yerlerinde iPhone kullanmaması isteniyor fakat bunun ülke genelindeki sonuçları şimdilik belirsiz.

Güncelleme:

Apple Hisseleri Neden Düştü?

Çin hükümet çalışanlarının iPhone kullanmasının yasaklanabileceğini söyleyen birkaç haberin ardından çarşamba günü %4'lük düşüşün ardından perşembe günü de hisseler yaklaşık %3 değer kaybetti.
 
Çin hükümeti tarafından resmi olarak kamuoyuna duyurulmayan söz konusu kısıtlamalar, Apple ürünlerinin ABD ve Çin arasındaki uluslararası gerilime takılabileceği endişelerini artırıyor.
 
Hong Kong ve Tayvan'ın da dahil olduğu Büyük Çin, 394 milyar dolarlık toplam gelirin %18'ini oluşturarak Apple'ın üçüncü büyük pazarı konumunda. Çin aynı zamanda Apple ürünlerinin büyük çoğunluğunun montajının yapıldığı yer ve şimdilik bu Apple için büyük tehdit oluşturuyor gibi gözüküyor. Apple konu hakkında daha herhangi bir yorum yapmadı.

Çin hükümeti Apple kullanımını yasaklıyor mu? Apple hisseleri düştü! resim: 0
 

Çin Hükümeti Apple Ürünlerini Yasaklayacak Mı?

The Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre Çin, merkezi devlet kurumlarındaki yetkililere iPhone marka telefonlarını ofise getirmemelerini veya iş için kullanmamalarını emretti. Yasakların ne kadar yaygınlaştırıldığı ise tam olarak belli değil. Bloomberg News'in bilgilerine göre, yasak diğer kamusal şirketlere ve devlet destekli kurumlara da yayılabilir.
 
Bernstein analisti Toni Sacconaghi perşembe günkü bir notunda, tüm devlet çalışanlarına yönelik bir yasağın Çin'deki iPhone satışlarını ancak yüzde 5 kadar düşürebileceğini ama yasakların tüm vatandaşların Apple ürünleri yerine Çinli şirketler tarafından üretilen yerli elektronik cihazları kullanması gerektiği yönünde bir sinyal göndermesinin Apple için daha büyük bir tehdit olacağını yazdı.

 Sacconaghi, "Belki de daha önemlisi, devlet çalışanları arasında iPhone kullanımının kısıtlanması genel halk arasındaki satışları da olumsuz etkileyebilir ve Çin hükümetinin yerli teknoloji kullanımını teşvik etmek için yaptığı daha büyük bir planın parçası olabilir" diye yazdı.
 
Satori Fund'da portföy yöneticisi olan Dan Niles yaptığı açıklamada, hükümetin iPhone yasağı olasılığını ve Huawei'nin artan rekabetini gerekçe göstererek Apple'daki hissesini sattığını ve şu anda şirkette açığa satış yaptığını söyledi.
 
Daha fazla gündem ve son dakika haberleri için bizleri takip etmeyi unutmayın. Keyifli okumalar dileriz.

Etiketler Çin Apple Hisse
Yorumlar
Kalan Karakter 800