Apple TikTok Huawei ABD Çin rekabetinde son raund! Apple'ın hisseleri yasak haberi ile yüzde 4 düştü

Apple hisseleri, Çin hükümet yetkililerinin iş amaçlı iPhone kullanımını yasaklaması sonucu Apple hisseleri %4 oranında düştü.

Güncelleme:

Wall Street Journal’ın haberine göre yasak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ülkenin ABD ile artan jeopolitik gerilimlerin ışığında yabancı teknolojik ürünlere olan bağımlılığını azaltma stratejisinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Apple, Çin'de sadece tüketici pazarında değil, aynı zamanda üretim merkezi olarak da önemli bir yer tutuyor. Şirket, iPhone gibi amiral gemisi ürünlerin çoğunu Çin'de üreterek milyonlarca kişiye istihdam sağlıyor. Ayrıca, Apple'ın gelirinin yaklaşık beşte biri bu ülkeden geliyor ve en son raporlara göre, Çin'deki satışlar geçen yıla göre %8 artarak 15,76 milyar dolara ulaştı. Bu durum, ABD'nin Çinli teknoloji şirketlerine, özellikle Huawei ve TikTok gibi firmalara uyguladığı yasaklara paralel bir hareket olarak görülüyor. Ö ABD , geçtiğimiz yıl TikTok'un devlet dairelerinde kullanımını sınırlamaya veya yasaklamaya yönelik adımlar attı. TikTok'un, Çin hükümeti tarafından ABD vatandaşları hakkında casusluk yapma potansiyeline sahip olduğu iddiası bu yasaklamaların ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Ancak Apple, bu tür hükümet incelemeleriyle ilk kez karşılaşmıyor. Şirket, ABD ve Avrupa'da, rekabetçi olmayan iş uygulamaları ve tekel statüsü iddiaları nedeniyle diğer büyük teknoloji şirketleri Amazon, Google, Meta Platforms ve Microsoft ile birlikte sıkça incelemeye alınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği, Apple'ı ve diğer beş teknoloji firmasının 'Dijital Pazarlar Yasasına uyumasını istiyor.

Apple'ın hisseleri bu yasak haberiyle %4'ün üzerinde bir düşüş yaşasa da, bu yılın başından itibaren %40 oranında arttı.

Etiketler Apple Hisse
Yorumlar
Kalan Karakter 800