Güzel duygular, iyi düşünceler ve sağlık dolu renkli yaşam

Düşünceler ve duygular acaba kişiliğinin yansımaları mıdır, yoksa kişiliğine katkıda mı bulunurlar, senin kendini ve de başkalarının seni nasıl algıladığına göre değişir mi?

Öylesine karmaşık ki, kim bilir bu konularda binlerce fikir üretilmiş, yazılar kitaplar yazılmıştır. Konu düşünce ve duygu oldu mu en iyisi orada nokta koyup güzel duygulara ve düşüncelere yönelmeliyiz derim. Tabii güzellik de herkese göre az ya da çok farklılıklar gösterecektir.

Önce sağlık denir değil mi? İlk soru karşılaştığımızda ya da telefonda nasılsın değil midir? Peki duygularımızın ve düşüncelerimizin bizlerin ruh, moral ve beden sağlığımız üzerindeki etkilerinin de olduğu bilincindesindir değil mi? Cevabın evet ise biraz farkındalıklar yaratalım mı, sağlıklı yaşamın için.     

Düşünürken bedeninde, özellikle de beyninde neler olduğunu düşünmek istiyorsan, en azından düşüncelerinin bedenini etkileyebileceğini kabul etmen gerekir.

Ne Düşünürsen Onu Yaşar, O Olursun!Ne Düşünürsen Onu Yaşar, O Olursun!Sorar mısın kendine dün neler düşünmüştün, bugün neler yaptın diye... Peki bugün ne düşünüyorsun ya da en sık düşündüğün düşüncelerin neler?

 

Zihin ve beden iki ayrı varlık gibi düşünülebilse de aslında değildir. Duygusal sağlık ve fiziksel sağlık, kısaca ruh ve beden sağlığı, zihin-beden bağlantısı olarak bilinen şeyle yakından iç içedir. Kimyamız ve biyolojimiz, ruh halimizi ve duygularımızı, ayrıca düşünce ve inançlarımızı etkiler. 

En çok yaşanan da zihninde olumsuz düşünceler, vesveseler, endişeler varsa, strese girmişsen fiziksel hastalıkların peşinden gelebileceğini de dikkate almalısın. Özellikle de kronik stres, aşırı kortizol salgısı, dokularda iltihaplanma ve bazı fiziki belirtiler. İyimserlik bağışıklığını kuvvetlendirirken, depresif düşünceler maalesef azaltabilmekte ve zayıf düşebilmektesin. Olabildiğince sakin ve rahat olmaya gayret etmek, elinden gelenin en iyisini yapmak ve bu düşüncede olmak, içinde her daim umudu ve yaşam sevincini yaşatmak iyi hissettirecektir.   

Yaşamının akışında, inişli ve çıkışlı zamanlarda, güzel duygularını, iyi düşüncelerini zihninde dolaştırmak, nöronlarını en iyi şekilde beslemek, ruh ve beden sağlığının iyiliğine de yardımcı olabilecektir.

En yaygın duygular kaygı, keder, depresyon, utanç, suçluluk, öfke, alınganlık, kıskançlık ve daha karmaşık yapımızdan yansıyanlar. Duygu ve düşünceler konusunda Uzak Doğu felsefesinde yoğun deyişlere rastlanacağı malumlarınızdır. İşte, mümkün olduğunca uzak durulası, zihniyetler ve endişeler;  

-Korku

-Belirsizlik

-Yalnızlık

-Aşırı hassasiyet

-Mevcut koşullarda ilgi eksikliği

-Umutsuzluk

-Başkaları için aşırı endişe


Bu arada acaba vicdan da bir duygu mudur, mantıkla bir ilgisi var mıdır, merhamet denilen kavramla mı ilişkilidir? Ya da vicdan iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı ayırt edebilme gücü müdür? Vicdanının sesini acı da olsa, dinlersen seni iyiye götürür mü?  

Vicdanı kendi başına bir duygu olarak değil de, duygularla yakın bir ilişkide olan, amaçlarına ulaşmak için ihtiyaç duyduğun duygu mudur? 

Birkaç deyişle nokta koyalım;


İnsan kendi vicdanından bir şey gizleyemez   - Çehov

Biz öldürmedikçe vicdanımız yanılmaz bir yargıçtır -  Balzac

Eksiği olmayan tek adalet vicdandır – Victor Hugo

Kapanmayan tek yara vicdan yarasıdır -  Publilius Cyrus

İnsanlar işine gelince değil de vicdanına değince iyilik yapsalardı, bugün çıkar ilişkileri değil, gerçek sevdalar yaşanırdı – Nazım Hikmet

Yastığa başını koyduğunda rahat ve huzur içinde uykuya dalarak, güzel duygularla iyi düşüncelerle, umudunu ve yaşam sevincini her daim muhafaza ederek ruh ve beden sağlığınla vicdanının sesini de dinleyerek hayatın güzellikleri içerisinde renkli bir yaşam dileğiyle. Hepimizin malumu hayatımız duygular ve düşünceler yumağı değil midir? 


1 Haziran 2022

Suadiye

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/what-are-thoughts-emotions#:~:text=Thoughts%20and%20emotions%20have%20a,effect%20on%20how%20we%20feel.

https://www.verywellmind.com/what-happens-when-you-think-4688619

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Pınar Özdemir
Harika bir yazı olmuş. İnsanlar her daim pozitif olup olaylara sakin bir şekilde bakabilselerdi hastalıklar daha az olurdu. Umarım bu yazınız insanların bakış açısını değiştirir ❣️
Ersin Yildirim
Moral en güzel ilaç.eskiden moralim bozuktu denirdi, şimdi deprasyondayım deniyor. İyimser olmak hoşgörülü olmak, biraz da yapıyla ilgili. Hoşgörülü iyi niyetli olunca kendi moralimizde bozulmuyor. Dolayısıyla ruh sağlığımıza iyi oluyor. Bu beden sagligimizida etkiliyor.Bu biraz aileden gordugumuzlede ilgili. Birine iyilik yapmak gönül hoslugu yapmak insana iç huzuru veriyor, mutlu ediyor. Bu kısacık hayatta mutlu olmaya çalışıp hem kendimizi hem çevremizi rahatsız etmemeliyiz. Çünkü mutlulukta grip gibi bulaşıcı.
Sabiha Tetey
İnsanı motive eden çok güzel bir yazı. Teşekkür ederim 💞🙏