Fethi Denizmen yazdı: İçi mutlu

İki kadın, biri Oprah Winfrey, ABD televizyon tarihinin en çok izlenen talk show sunucusu, diğeri Naomi Campbell’da dünyaca şöhret İngiliz top model. Bir gün Naomi Oprah’ın showuna gelir ve konuşma yaparlar. O konuşmada Naomi bir ara şunları söyler Oprah’a…

Fethi Denizmen yazdı: İçi mutlu  resim: 0

Naomi & Oprah / in Talk Show – April 2010       

https://www.oprah.com/oprahshow/naomi-campbells-career-and-controversies/all#:~:text=Now%2C%20after%2025%20years%20in,the%20inside%2C%22%20she%20says.

“2008 yılında Cannes Film Festivali’nde Rus emlak kralı Vladislav Doronin ile tanıştım. Moskova’da yaşadık birlikte. Dünyadaki birçok şehri dolaştım ama burası benim en sevdiğim şehirlerden biri. Burada olduğum için çok mutluyum. Vlad’ın eski sevgilisi ve kızları ile iyi anlaşıyorum. Onun sayesinde birkaç korku ile yüzleşecek gücü buldum, kayak yapmayı ve yüzmeyi öğrendim.“

Söyleşinin yapıldığı tarihte, 40. doğum gününe günler kala, Naomi ne kadar güzel olduğunun hala farkında olmadığını söylüyor.

“Benim için yaşlanma süreci, cildimin nasıl göründüğü umurumda değil, şimdi önemli olan içerisi. Ve her şeyin yolunda olduğu o barışa, huzura gelmek için iyi görünebilirim, ama içeride de aynı şekilde görünmem gerekiyor, işte buna ulaşmaya, başarmaya çalışıyorum.”

Fethi Denizmen yazdı: İçi mutlu  resim: 1

 Naomi & Vlad  

https://www.oprah.com/oprahshow/naomi-campbells-career-and-controversies/all#:~:text=Now%2C%20after%2025%20years%20in,the%20inside%2C%22%20she%20says.

(Not. 1970  Londra doğumlu Naomi’nin, Vladislav’dan önce birçok beraberlikleri olmuştur, babasını hiç tanımadı, annesi Jamaika kökenli balerini, 15 yaşında keşfedildi. Annesinin turneleri nedeniyle çok yer gezdi.)

İnsan hayatında kendi mutluluğu, huzuru, hatta özgüveni, sevecenliği, barışçılığı ve benzeri güzellikleri gerçekte kendi iç dünyasındaki huzurla doğru orantılıdır.  İç huzurun varsa yaşam bir cennettir, ama iç dünyanda huzura kavuşamazsan, kendi kendinle kavgalı isen, bilinmeyen korkulara takıntılı isen, ne kendin ne yakın çevren senden huzur alabilir. İnsanlar çevresinde huzurlu, neşe veren, hayat veren, enerji saçan kişilikleri istemekte, onların peşinden gitmekte. Naomi, her şeye sahip dünya çapında top model, ama iç dünyasında bir türlü huzura kavuşamamış, söyleşinin yapıldığı tarihte, 40 yaşına geldiği halde (bugün 52 yaşında), hala kendini aramakta, psikologlar, psikiyatristler, teskin edici ilaçlar vesaire de çare aramakta.

Stresli insanlar, endişeli ve vesveseli kişilikler, negatif düşünenler, bardağın hep boş tarafına bakıp sadece çirkinlikleri gözlemlemeye odaklanmış beyinler bırak iç huzuruna ve ruh sağlığına kavuşmayı bedensel olarak da diyabet, panik atak, böbrek sorunları, sırt ağrıları gibi çeşit çeşit rahatsızlıklara ve dahi hastalıklara davetiye çıkarmışlardır farkında olmadan. Her şeyi ve başkalarını kontrol etmeye çalışanlar, başkalarının, yakın çevresinin kendisi hakkında ne düşündüğünü dert edinenler, mükemmeliyetçi olma adına kendini kandıranların da huzura ve mutluluğa kavuşması zordur.

Stresin, özellikle kronik şekilde devam etmesi halinde, vücudumuzda yapma olasılığı yüksek olan tahribata dikkat çekmek isterim. Zira vücudumuz, böbrekler kanalıyla stres (kortizol) hormonu salar, kronik stres halinde normalin üst seviyelerine çıkan bu hormon  nedeniyle kas dokusu bozulmaya başlar, kan şekeri kontrolden çıkar, hatta beyin hücreleri zarar görebilir.

Birey kendine ve çevresine saygılı olduğu, görüntü ve ses kirliliği yaratmadığı müddetçe kendini özgür kılmalı, özgüvenli, ayağı yere basar olmalıdır. . Bu belki doğuştan gelen bir güzel özellik ve karakter ya da ilaveten belki de, kendini bu konuda eğitmekten, güzel ve yüksek kültüre erişmekten, huzurlu güzel karakterli insanlarla beraber olmaktan da beslenebilmektedir.

Bir de çok şeye ya da her şeye küçük yaşlarda, isterim diyerek ya da istemeden, emeksiz sahip olmaktan ileri gelen ve dolayısıyla sahip olmak istediği hemen hemen hiçbir şey kalmayan kişiler, hedefsiz kalmakta bu da o kişiliği mutsuzluğa, iç dünyasında kavgalar yaşamaya itebilmektedir.

“İçi mutlu ve iç huzurlu“ olman harikulade bir kişilik, neşe dolu olarak neşe ve hayat vericisin, sağlıklı ömür uzatansın, senle beraber olmak çevrendekilere huzur vermekte, mutlu kılmakta. Çevrende yaşayanlar şanslı kişiler olabilmekte… 

                   

2 Temmuz 2022

Heybeliada

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Pınar Özdemir
İnsanların çoğu aileden veya yetim olmaktan kaynaklı iç huzuru yakalayamadıkları gibi etraflarındaki insanlarında psikolojisini bozuyorlar. Hayatım boyunca iyi bir aileye sahip olduğum için hep şükrettim. Babam sayesinde iç huzurum her daim iyi oldu, insanlarla ilişkilerim halen çok iyi. Umarım en kısa zamanda herkesin dıştan çok iç huzurdaki güzelliği bulmasını diliyorum. Çok keyifli bir yazıydı kaleminize sağlık.
Melih Hundur
🙏🏻Teşekkürler
Ersin Yildirim
Dünyanın en büyük zenginliği ve güzelliği iç huzurdur.Ici huzurlu insanin psikolojiside moralide iyi olur çevresinde rahatlık verir,hemde güneş gibi parlar ışık saçar.Huzursuz bir insanla beraber olduğunuzda,bu da grip gibi bulaşıcıdır,bir müddet sonra size de geçer.Bu güzel mizaç biraz huy,biraz yetişme tarzı,biraz da yapılan güzel hareketlerle duyulan bir rahatlamadir.Bir gönülü hoş edince duyulan iç huzuru gibi.Bunun zenginlikle,eğitimle alakası yok bence,ne üst seviyelerde ama huysuz,ne orta halli ama çok huzurlu kişiler tanıyorum.Canim anneme babama bizi iç huzuruyla yetiştirdikleri için minnettarım.Her şartlarda mutlu olan güzel ahlak en büyük zenginliktir.