Beklentiler ve hayal kırıklıkları olmadan yaşamak

Sen vermeyi seviyorsun, imkanın da var, verebiliyorsun, vermek keyif verici duygu, iyi hissettiriyor, hele karşındakinden bir teşekkür, bir gözlerindeki gülümseme, daha da arttırıyor verme duygunu, getirdiği manevi güzellikleri.

Aşka düşmüşsün, yanıyorsun, her güzelliği ve imkanlarını sunuyorsun, karşılığını aldıkça aşkının gökyüzündeki tüm yıldızlar senin için parlaklığını arttırıyor, için şarkı söylüyor, hayaller kuruyorsun geleceğinle kuracağın yuvanla ilgili, bir gün gözlerine inanamıyorsun, bir başkası ile el ele! Koy bakalım noktayı baş başa kaldın hayal kırıklığınla. Bu arada sakın bir daha sevemem deme, vazgeçme sevmekten, aşık olmaktan, acısını çeksen bile, insan kaç kere aşık olabilir ki.

Beklenti yoksa hayal kırıklığı yok diyenler de var, hayal bu, hayalsiz olur mu, olur da hayatın renkleri, hedeflerin nasıl oluşabilir ki hayalsiz…

Koşturmuşsun her zaman sevgi ile şefkatle, ne zaman arasa seni yanındasın, maddi yardımlarında karşılıksız, yılların arkadaşısın, kankan sanki, dost olmuşsun, dostluk bu, uzun seneler gerekebilir oya işler gibi, bir gün bir olay şak düşmüşsün yerlere büyük hayal kırıklıkları ile.

Vermek, her anlamda, maddi manevi, iyi güzel de ama acaba çok mu beklentiler içine girersin, beklediğini alamadığında mı düşersin hayal kırıklığına. Bir yalnızlık mı doğar içine, bilesin ki herkesi, ne kadar tanıdığını sanırsan san, bir durumda bambaşka kişilik olarak da karşına çıkabilir, hele ki menfaat paylaşımlarında.       

Bir derin nefes al, kendine sor, ben verici bir insanım ama hep hayal kırıklıkları yaşıyorum mu diyor içindeki ses sana, yakınınca çevrene diyorlar ki sana girme beklenti içine. Beklenti yoksa, hayal kırıklığı da yok demek asla yaşam standardını düşürmek, hak ettiğinden daha az bir hayatı kabullendiğin anlamı taşımaz ki…

Beklentilerinden kastım her ne şekilde olursa olsun, maddi manevi, verdiğini düşündüğün insanlardan o beklentilerinin, günü zamanı geldiğinde ya da yaşanan bir olayda, karşılığını göremediğin alamadığın anlamındadır. Yoksa mesela taraftarı olduğun bir futbol kulübü bu sezon öncesi müthiş transferler yaptığı, yıldız futbolcular kadrosuna kattığı, stadyum daha ilk maçta tamamen dolu olduğu gün oynanan futbol, aldığı skor, “yaratılan beklentilerin“ karşısında tam bir hayal kırıklığı. Apayrı bir anlamı olup konu ettiğim hayal kırıklığı ile doğrudan ilgisi yoktur.

O zaman ne yapalım diye soru gelebilir, beklenti içine girmesek mutlu mu oluruz? Mutluluk, sürekli peşinden koşanlara o kadar kolay gelmez, koşma zaten, bırak gelecekse gelir... Bil ki her şeyi herkesi kontrol edemezsin, kontrol edebileceğin tek kişi bizatihi kendindir. Her şeyi herkesi olduğu gibi kabul edersek ne beklenti ne de hüsran olur sana üzüntü yaşatacak.

Her şeyden önce sen sadece kendin ol, başkaları seni sevsin diye kendi benliğinin dışına çıkarak fazladan verici olup sevgi ilgi şu bu beklentileri içine girmeyesin. Sevgiyi hak etmek için mükemmel olman gerektiğini düşünmüyorsundur değil mi? Kimse mükemmel değildir, o zaman beklenti yerine, mutlu mesut, şükrederek hayatına devam ederek, yeri zamanı geldiğinde, hüsran yerine, omuzunda taşıyacağına alamadığını düşündüklerin için affet karşındakini, rahatla, devam et ilişkine, olduğu gibi kabul ederek o kişiyi.  

İnsanoğlu ne ister, sevgi ile yaşamak, huzurlu, mutlu olarak hayatına devam etmek, şükrederek minnet duyarak sahip olduklarından. Malum mutluluk bir özellik değil, zamanla değişen duygular yumağıdır.

Tam da burada bir nefes alıp Anne Murray’ın seslendirdiği, dünyamızın güzelliklerini de izleyerek “What a Wonderful World“ melodisini dinlemeye ne dersiniz? İşte...

Ne Harika Bir Dünya

Yeşil ağaçlar görüyorum, kırmızı güller de 

Benim ve senin için çiçek açtığını görüyorum

Düşünüyorum da, ne harika bir dünya

Mavi gökyüzü ve beyaz bulutlar görüyorum

Aydınlık mübarek gün, karanlık kutsal gece

Ve kendi kendime düşünüyorum, ne harika bir dünya

Gökkuşağının renkleri ne güzel

Geçen insanların yüzlerinde de güzellikler

Arkadaşların el sıkıştığını görüyorum, "Nasılsın?" diyerek

Gerçekten "Seni seviyorum" diyorlar

Bebeklerin ağladığını duyuyorum, büyümelerini izliyorum

Çok daha fazlasını öğrenecekler, bileceğim

Ve kendi kendime düşünüyorum, ne harika bir dünya

Evet kendi kendime düşünüyorum, ne harika bir dünya

Beklentiler ve hayal kırıklıkları olmadan, hayatı olduğu gibi kabul ederek, başkalarını kolayca affederek, küçük şeylerde neşe bularak, acı geldiğinde aşabilerek, çevrenizdekiler sarılıp daha iyi bir ruh haline ulaşarak, iç huzuru ve içindeki verici sevgi ile yaşayabilmek… Yaşamak çok güzel zira.


15 Ağustos 2022

Heybeliada

https://www.tonyrobbins.com/mental-health/no-expectations-no-disappointment/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-asymmetric-brain/202208/hugging-and-happiness-4-new-scientific-insights

https://mensline.org.au/how-to-deal-with-anger/how-to-deal-with-disappointment/

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Mediha Özgül Güner
Yine müthiş bir yazı okumaya doyamadım ne güzel anlatmışsın verici olmanın nasıl güzel bir duygu olduğunu okurken sanki kendimi gördüm zaman zaman bana bazı şeylerde neler yapmamı adeta bir öğretmen gibi beni iyiye doğruya güzele doğru eğittiğini hiç unutamam donanımınla birikiminle yazıların çok şey. yansıtıyor kalemine sağlık sevgiler