Kuş gribi tarih mi oluyor? Artık tavuk genleri…

Britanyalı bilim insanları, kuş gribine çare olarak tavuk genlerini düzenleyerek onları gribe karşı koruyabileceklerini keşfettiler. İşte detaylar…

Güncelleme:

Britanya’da çalışmalarını gerçekleştiren bazı bilim adamları tavuk genlerini düzenleyerek kuş gribine karşı doğal bir bağışıklık elde edildiğini gördüler. Bu durumda tavukların belirli bir miktar kuş gribine karşı koruma sağlamasını içeriyor. Üstelik bu ölümcül virüsün yayılmasının da bu şekilde azaltılması ve hatta yok edilmesi mümkün oluyor.

Patojen bir hastalık olan kuş gribi, 2022 yılından beri daha da artarak yayılmaya devam ediyor. Dünyanın çoğu yerinde görülen kuş gribi vakaları bilim insanlarının da bu hastalığa eğilim göstermesine neden oluyor. Üstelik kuş gribinden dolayı yumurta, tavuk ve hindi fiyatlarının da giderek yükseldiği görülüyor.

Kuş gribi hastalığı tarih oluyor…

Araştırma yapan bilim insanları, tavukların hücrelerinde yer alan ANP32 isimli bir gen buldular. Bu gen içerisinde ise bazı değişiklikler yaptıklarını söylediler. Düzenleme ve değişiklik yapmak için kullandıkları araç ise CRISPR olarak açıklandı. DNA düzenleme noktasında bu operasyona ise “makas” operasyonu denildi.

Kuş gribi tarih mi oluyor? Artık tavuk genleri… resim: 0

Bu noktadan sonra tavukların kuş gribine daha az yakalandıkları ve bir nevi bağışıklık kazandıkları da görüldü. İşte bu aşamada ise artık kuş gribinin tarihin tozlu sayfalarında yer edebileceği belirtiliyor. Özellikle kuş gribinin daha da yaygınlaşmasının önüne geçilmesi ile birlikte dünya önemli bir hastalıktan kurtulabilir.

Etiketler Sağlık
Yorumlar
Kalan Karakter 800