Kanserle mücadelede yeni bir umut: Tümör yüzde 30 küçüldü

Almanya’daki iki Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ile Özlem Türeci, kansere karşı buldukları aşıyı tanıttı. Yapılan deneyler sonucunda, tümörün yüzde 30 oranında küçüldüğü görüldü.

CARVac adlı aşının ilk faz denemelerinde başarılı sonuçlar elde eden BioNTech'in yöneticileri Uğur Şahin ve Özlem Türeci, mRNA tabanlı aşının kanserli tümörlerin büyümesini durdurduğunu ve küçülttüğünü açıkladılar. Bu kez Corona virüsüne karşı geliştirdikleri mRNA tabanlı aşı teknolojisini kanser tedavisine uyarlayan Şahin ve Türeci, belirli bir proteinin hücreye girmesiyle vücudun kanserli hücreleri onarmaya başladığını kanıtladılar.

Tümörlerde küçülme görüldü

Sözcü gazetesinin haberine göre, 44 hasta üzerinde yapılan deneyler sonucunda, ilk iki doz aşı uygulamasının ardından deneklerin yüzde 59'unda tümörler en az yüzde 30 oranında küçüldü. Hastaların yüzde 95'inde ise tümör büyümesi tamamen durdu. Dört doz aşı alan hastalarda ise bu oran yüzde 45'lere düştü, ancak tümörler yüzde 30 oranında küçüldü ve hastaların yüzde 74'ünde büyüme tamamen durdu. İki ve dört doz aşı uygulamalarının farklı sonuçlar vermesinin nedeni, sonuçların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemlerdi.

Kanserle mücadelede yeni bir umut: Tümör yüzde 30 küçüldü resim: 0

Ayrıca, kanser aşısı denemeleri sırasında bazı hastalarda yan etkiler görüldü. Bunlar arasında iltihaplanma, ateş ve düşük tansiyon gibi kolayca tedavi edilebilen rahatsızlıklar bulunuyordu. İki hastada bu semptomlar uzun sürdü, bir hastada ise ciddi yan etkiler gözlendi. BioNTech, yeni aşıyla ilgili ikinci faz denemelere 2024'ün ilk aylarında başlamayı planlıyor. Aşının onaylanması durumunda, 2030 yılına kadar 10 bin kanser hastasının tedavi edilmesi hedefleniyor.

Etiketler kanser aşı
Yorumlar
Kalan Karakter 800