Kambur bir nesil geliyor! Z kuşağı hastalığı 12 yaşında başlıyor!

Saatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa sebep olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.

Güncelleme:

Gençlerin yüzde 60-70’inde var

Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı teknolojinin hayatı kolaylaştıran yönlerinin yanı sıra özellikle teknoloji içerisine doğan Z kuşağında önemki hastalıklara sebep olduğunu belirterek; “Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor, saatlerce kendisine bağlıyor ancak bize sağladığı faydalar gibi bizden götürdükleri de oluyor. Farkına varmadan saatlerce pozisyonumuzu bile değiştirmeden (kaymış ve boynumuzu bükmüş bir şekilde) duruyoruz. Bunu yaparken kaslarımız bir süre sonra yorulmaya başlıyor. Teknoboyun yanlış duruşla, uzun süre sabit kalıp kasların yorulması, omurganın aşınması dönemidir. Gençlerin yüzde 60-70’inde var.

Boyun yapıları da değişiyor. Y kuşağında boyun düzleşmesi sıkça görülürken, Z kuşağında öne doğru kaymış bir boyun görüntüsü yaygın. Uzun vadede omurgası, diskleri erken aşınmış, kambur bir nesil geliyor maalesef. Yapısal değişiklikler erken dönemde başlıyor. Şekil değişikliği önden, semptomlar geriden gidiyor. 12 yaştan başlayan bir durum var. Bu yaşlarda tedavi edilirse düzelme sağlanır. Birkaç basit önlem gençlerde bu durumu yavaşlatır hatta sonlandırabilir.’’ dedi.

Uygun oturma pozisyonu önemli

Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, Z kuşağını büyük bir sarmal içerisine alan bu iki tehlikeye karşı önerilerini aktarırken; “Çalışanlar uygun oturma pozisyonunda olmalı, geçmişte sandalyenizde dik oturun diyorduk ama yeni trend otururken birazcık arkaya doğru yaslanmanız. Çok dik oturduğunuzda boyun kaslarınız sert oluyor. Bunun aksine hafifçe geriye yaslandığımızda beli ve boynu rahatlatmış oluyoruz. 30 dakikada bir kalkıp 50 adım atmanızı istiyoruz.

Bilgisayar başında günlük 3-4 saatten fazla zaman geçirmeyi önermiyoruz. Yüksek klavye önermiyoruz. Aşırı ışıkta çalışılmasını önermiyoruz. Sık göz kırpmayı öneriyoruz. Gençlerde omurga eğriliği, boyun ağrıları kadın ve erkekte eşit. Yaşla birlikte bu durum kadınlarda artışa geçiyor. Daha çok yükleri olduğu için stres kadınlarda daha fazla. Fizik tedavi ile sağladığımız iyilik halinin kalıcılığını sağlamak için egzersiz şart.” İfadelerini kullandı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800