Her geçen gün biraz daha fazla mı unutuyorsunuz? İşte güçlü hafızanın sırları!

Gün geçtikçe yaşlanan cilt ve beden gibi beyin de yaşlanıyor. Hatırlama ve bir şeyleri saklama kapasitesi daralıyor ancak günümüzde çok genç yaşlarda başlayan unutkanlık ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor.

Güncelleme:

Genç yaşta başlayan unutkanlık hastalığının birçok sebebi olabiliyor. Çeşitli vitamin eksikliklerinin yaşanması, teknoloji ve radyasyona çok fazla maruz kalmak başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Beyin henüz çok gençken unutkanlık hastalığının çaresine bakılması gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Ayrıca unutkanlık hastalığının daha ciddi hastalıkların da belirtisi olabileceği göz önünde tutularak önlemlerin alınması gerektiği vurgulanıyor. Uzmanlar hem bu hastalıklara karşı korunmanın hem de hafızayı dinç tutmanın yollarını şu şekilde açıklıyorlar.  

Güçlü hafıza nasıl elde edilir?  

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk’ün yaptığı açıklamalara göre hafızayı güçlendirmek çocuklukta başlayan bir dönem. Ardından gelen gençlik dönemi ve yetişkinlik döneminde de dikkat edilmesi gereken şeyler olduğuna dikkat çeken Öztürk; “Hafızayı güçlendirmek, çocuklukta başlayan bir süreç. Beynin oluşması ve öğrenmeyle birlikte devam ediyor. Beyin hücreleri 25 yaşında en aktif zamanını yaşıyor. Bu dönemden itibaren hücreler giderek azalmaya başlıyor ve 45 yaşından sonra bu süreç daha hızlanıyor.  

Burada en önemli nokta, kazanılan entelektüel rezerv. Yani beyni aktif olarak kullanmakla oluşturulan her türlü bilgi, beceri, hatıralar gibi etkenler. Sağlam bir hafıza için beyindeki bağlantıların güçlü olması gerekiyor. Beyni sürekli kullanmak da bunun en iyi yolu. Yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak, yeni bir dil, kitap okumak, gezmek, keşif yapmak, sosyal bağlantılar kurmak, bu sürece katkı sağlıyor. Çocukluk, ergenlik ve gençlik döneminde kazanılan becerilerin de hafıza ve beyin gelişiminde rolü büyük. 

Bilgi uzun süre nasıl depolanır?  

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk’ün açıklamalarında göre bilginin uzun süreli depolanmasında;  

  • Bilgiyi edinmeyi ve özümsemeyi gerçekten isteyin. 
  • Konuları, nedenleri ve sonuçlarıyla anlamaya çalışın. 
  • Noktasal değil, kapsamlı veri edinmeye gayret gösterin. Teste yönelik, sadece cevaba yetecek bilgi, desteklenmediği için hemen unutuluyor. 
  • Öğrenme ortamı öğrenilenleri hatırlatacak özellikler taşıyabilir. Örneğin özel kokular, arka planda çok sesli olmayan bir müzik, çalışma ortamındaki renkli ve değişik dekorlar gibi. 
  • Bol sebze-meyve içeren düzenli ve sağlıklı bir beslenmeyi tercih edin. 
  • Uykunuz düzenli ve kaliteli olsun. 
  • Spor yapın. Haftada en az 3 gün yarım saat fiziksel aktivite yapılması, kısa ve uzun vadede öğrenme ve hafızayı güçlendiriyor. 
     
Yorumlar
Kalan Karakter 800