Hastalık hastası kişilerde erken ölüm riski! İşte araştırma sonuçları...

İsveç'te gerçekleştirilen bir inceleme, "hipokondriyazis" olarak da bilinen ve "hastalık hastalığı" olarak adlandırılan rahatsızlığa sahip olan bireylerin, diğer bireylere kıyasla daha erken yaşta öldüklerini gösterdi.

Araştırmada, hipokondriyazis teşhisi konulan 4,129 birey ile bu rahatsızlığa sahip olmayan 41,290 kişinin verileri üzerinde detaylı bir inceleme yapıldı. Bu çerçevede, "hastalık hastalarının" diğer bireylere kıyasla, hem doğal hem de doğal olmayan sebeplerden dolayı daha erken öldüğü belirlendi.

'Sürekli endişe ve acı içinde yaşamak'

Montefiore Tıp Merkezi'nden Dr. Jonathan E. Alpert, New York kentindeki çalışmaya dair yaptığı açıklamada, birçok kişide hafif düzeyde bile hipokondriyazis bulunabileceğini, ancak bir grup insanın "ciddi bir hastalığa yakalanmamak adına sürekli endişe ve acı içinde yaşadığını" vurguladı.

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden araştırmanın başyazarı David Mataix-Cols, yaptıkları çalışmada "literatürdeki belirgin bir boşluğu" ele aldıklarını ve binlerce kişiye ait 24 yıllık veriyi analiz ettiklerini söyledi.

Mataix-Cols, önceki araştırmaların bu rahatsızlığa sahip bireylerde intihar riskinin daha düşük olabileceğini öne sürdüğünü, ancak yaptıkları çalışmada hipokondriyazis teşhisi konmuş bireylerde intihar oranının, bu rahatsızlığa sahip olmayanlara göre 4 kat daha yüksek olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Araştırma sonuçları, "JAMA Psychiatry" dergisinde yayımlandı.
 
 
 
 

Etiketler ölüm
Yorumlar
Kalan Karakter 800