Güneş ışığı depresyona iyi geliyor! Uzmandan öneriler

Medicana Kadıköy Hastanesi Klinik Psikoloğu Selin Küçük, kış depresyonu olarak da bilinen mevsimsel duygu durum bozukluğunun, özellikle kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla ilgili olduğunu belirterek önerilerde bulundu.

Güncelleme:

Medicana Kadıköy Hastanesi Klinik Psikologu Selin Küçük, depresyonun etkilerini hafifletmek için dışarıda vakit geçirmenin faydalı olabileceğini ifade etti.

Selin Küçük'e göre, kış depresyonu olarak da bilinen mevsimsel duygu durum bozukluğu, özellikle kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla ilişkilidir. Bu durum, özellikle kuzey enlemlerinde yaşayan bireyler arasında daha sık görülmektedir.

 Küçük'ün açıklamalarına göre, kış depresyonu genellikle daha az doğal ışığın bulunduğu kış aylarında ortaya çıkar, bu nedenle dışarıda zaman geçirmek, bu etkileri hafifletmeye yardımcı olabilir.

Güneş ışığına az maruz kalma serotonin seviyelerini düşürür

Kış depresyonu yaşayan kişilerin genellikle aşırı yeme veya iştah kaybı yaşayabileceğini bildiren Küçük, "Daha fazla uyuma eğilimi, gündüzleri aşırı uyuma veya uykusuzluk gibi uyku düzeninde değişiklikler görülebilir. Yorgunluk ve halsizlik hissi, normalde zevk alınan aktivitelerden zevk alamama, sosyal geri çekilme gibi belirtiler görülebilir. Dikkat dağınıklığı, odaklanma güçlükleri gibi bilişsel işlev bozuklukları ortaya çıkabilir. Mevsim değişikliklerine bağlı olarak vücut içindeki biyolojik saatlerin ve melatonin üretiminin etkilenmesiyle ilişkilidir. Ayrıca, güneş ışığına az maruz kalma, serotonin seviyelerinin düşmesine ve bu da depresyon belirtilerine neden olabilir." dedi. 

Selin Küçük, kış depresyonundan korunmak için alınacak önlemleri şu şekilde açıkladı:

"Güneş ışığı, melatonin ve serotonin gibi hormonların düzenlenmesine yardımcı olduğundan bolca faydalanılabilir. Düzenli ve yeterli uyku almak, genel duygu durumunu olumlu yönde etkilediğinden dikkat edilmesi gerekir. Egzersiz, endorfin salgılanmasını teşvik eder ve genel duygusal iyilik hali üzerinde olumlu bir etki uyandırdığından kış aylarında kapalı ortamlarda yapılabilecek egzersizler tercih edilebilir.

Sağlıklı beslenme, vücut fonksiyonlarını düzenleyebilir ve enerji seviyelerini artırabilir. Arkadaşlarla veya aileyle vakit geçirmek, sosyal bağlantıları güçlendirebilir ve duygusal destek sağlayabilir."


 
 
 
 

Etiketler güneş depresyon
Yorumlar
Kalan Karakter 800