Dünya Sağlık Örgütü yeni Covid varyantı jn.1'i dikkate alınması gereken kategoride değerlendirdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un alt varyantı JN.1'in hızla yayılması sebebiyle, bu varyantı "dikkate alınması gereken" kategorisine aldı.

Güncelleme:

 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un alt varyantı JN.1'in hızla yayılması sebebiyle, bu varyantı "dikkate alınması gereken" kategorisine aldı. DSÖ yetkilileri, mevcut aşıların koruma sağlamaya devam ettiğini belirtse de, JN.1'in özellikle kış aylarında diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla birleşerek artışa neden olabileceği uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü yeni Covid varyantı jn.1'i dikkate alınması gereken kategoride değerlendirdi resim: 0

ABD ve ingiltere'de endişe yaratan jn.1 varyantı hızlı yayılma ve bilinmeyen bağışıklık durumu

ABD'de CDC'ye göre en hızlı yayılan Covid varyantı olan JN.1, şu anda enfeksiyonların yüzde 15 ila 29'unu oluşturuyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı da JN.1'in pozitif vakaların yüzde 7'sini teşkil ettiğini açıkladı. DSÖ, bu varyantın aşı bağışıklığına karşı direncini değerlendirmekte sınırlı kanıt olduğunu belirtirken, toplum sağlığını korumak adına maske kullanımı ve aşılanmanın önemini vurguluyor.

Grip, RSV ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu virüslerinde de Kuzey Yarımküre'de artış yaşanıyor. DSÖ, Covid'e neden olan virüsün zaman içinde değişime uğradığını ve farklı varyantların ortaya çıkmasına neden olduğunu vurguluyor.

Omicron'un dünya genelinde baskın olan bir varyant olduğunu belirten DSÖ, şu anda JN.1 dahil olmak üzere Omicron ile ilişkilendirilen çeşitli "dikkate alınması gereken varyantları" takip ediyor. Ancak, bu varyantların henüz endişe verici görülmediğini ifade ediyor.

Etiketler Sağlık salgın
Yorumlar
Kalan Karakter 800