Dang hummasında büyük artış! Büyük tehlike için uzmanlar uyarıyor!

Peru Sağlık Bakanlığı, bu yıl dang humması vaka sayının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık iki kat arttığını dile getirdi. Uzmanlar humma uyarılarına devam ediyor. İşte detaylar…

Ülkede vaka sayısının 2024'te 31 bine ulaştığını söyleyen Bakanlık, 2023'te buna bağlı olarak kaydedilen 18 ölüme karşın bu yıl şimdiye kadar 32 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Sağlık uzmanları, ilan edilen acil durum ile hükümetin etkilenen bölgelere mali destek aktaracağını ve sağlık personeli sayısının arttırılacağını belirtti. Acil durum verilen yerler arasında, başkent Lima ve 24 ayrı bölge bulunuyor.

Giderek kontrolden çıkıyor

Sağlık Bakanı Cesar Vasquez her geçen gün yayılan dang humması hakkında "Bu büyük bir sorun ve giderek kontrolden çıkıyor." ifadesiyle durumun ciddiyetine tekrardan hatırlattı. Ülkede geçen yıl dang humması nedeniyle binlerce kişi yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmüş, sayının fazla olmasından kaynaklı sağlık bakanlığı personel ve ekipman noktasında problemler yaşamıştı.

2023'te de 13 bölgede sağlıkta acil durum ilan edilmişti

Dang humması vakalarındaki artışlardan dolayı 25 Şubat 2023'te de 13 bölgede acil durum ilan edilmişti. Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang humması, insanlara sivrisinekler sebebiyle bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe sebebiyet veren hastalık, bazı vakalarda ise ölüme kadar sonuçlanabiliyor.

Vakalar, genellikle "yağış dönemleri" olarak bilinen mart, haziran, eylül ve aralıkta sivrisinek sayılarının da arttığı bu dönemlerde artış gösteriyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına sebep olduğu uyarısında bulunuyor. Hastalığa yol açan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva oluşturduğu düşünülüyor. Bu nedenle muhtemel üreme alanlarının sürekli ilaçlanması gerektiği belirtiliyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800