Çocukları ekrandan uzaklaştırmanın yolları

Yaz tatilinde dışarıda yeteri kadar vakit geçiremeyen çocuklarda ekran bağımlılığı riski artıyor. Uzmanlar, ekran bağımlısı çocukları ekrandan uzaklaştırmak için şu 7 yöntemi öneriyor.

Güncelleme:

Yaz tatili çocukların çokça boş zamana sahip olmalarını, doyasıya eğlenip açık havada aktivitelerde bulunmasını sağlarken, buna karşın kimi zaman televizyon, tablet, cep telefonu ve bilgisayar derken ekran karşısında uzun saatler geçirilmesini de beraberinde getiriyor. Çocuklarda bu tür teknolojik cihazların kontrollü kullanılmamasından dolayı bazı sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hepsen Mine Serin, okul çağı çocuklarının ekran bağımlısı haline gelebildiklerini, bu nedenle mutlaka çocuklarıyla birlikte bir planlama yaparak bazı kurallar konulması gerektiğini söylüyor.

EKRAN BAĞIMLILIĞI HASTALIKLARI

Özellikle 18 aylık olana kadar çocukların kesinlikle ekranlara maruz bırakılmaması, erken çocukluk döneminde ise ekran başında geçirilen sürenin günlük en fazla bir saat ile kısıtlanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Hepsen Mine Serin “Yoğun ekran maruziyeti çocukların bilişsel, fiziksel ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Erken bebeklik döneminde (0-2 yaş) çocukların dış dünyayı gözlem yaparak ve dokunarak öğrendiklerini, bu dönemde kontrolsüz bir şekilde ekrana maruz kalmak, bebeğin bilişsel gelişiminde gecikme/gerilemeye neden olur. Yapılan çalışmalar; uzun ekran maruziyetinin bilişsel, dil ve sosyal/duygusal alanlarda gecikmelere neden olduğunu göstermiştir.

EKRAN BAĞIMLILIĞI OTİZM İLİŞKİSİ

Yine literatürde yoğun ekran maruziyetinin otizm ile ilişkili olduğunu gösteren yayınlar bulunmaktadır. Büyük çocuklarda uzun süreli ekran maruziyeti ile fiziksel aktivitenin azalması, sağlıksız ve hazır gıdalara yönelim obeziteye neden olmakta; ekran karşısında uzun süreli oturmak, postür bozukluklarına neden olarak omuz, sırt, bel ağrısı gibi kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir. Ayrıca görme sorunları, baş ağrısı, nöbet geçirme riskinde artış gibi sorunların yanı sıra uyku bozukluğu, dikkat sorunları, saldırgan davranışlar gibi sorunlara da yol açmaktadır. “uyarısında bulundu.

EKRAN BAĞIMLILIĞINA KARŞI 7 ETKİLİ ÖNERİ

Doç. Dr. Serin, çocuklarda ekran bağımlılığına karşı ailelere şu önerilerde bulundu:

-Çocukların ekran kullanım süresi, içeriği, zamanı ve yerini kurallara bağlayın.

-İki yaşından küçük çocukları kesinlikle ekrandan uzak tutun. Ellerine kesinlikle cep telefonu, tablet vermeyin.

-Yemek sırasında ve uyumadan önceki bir saat ekran kullanımına izin vermeyin.

-Çocukla vakit geçirilirken arka planda televizyon çalışmamasına dikkat edin.

-Sağlıklı gelişimi için gerekli olan uyku düzeni ve fiziksel aktivitelere önem verin.

-Tehlikeli ya da uygunsuz içerikli web sitelerine erişimi engellemek için gerekli önlemleri alın.

-Ekran ve internet kullanımı ile ilgili alınacak önlemlerin nedenini çocuğunuza anlatarak, çocukla işbirliği yapın.

Teknik servis aramalarına dikkat!Teknik servis aramalarına dikkat!Polis ya da savcı gibi davranarak yaşlı insanları telefonla arayıp hesap bilgilerine ulaşan dolandırıcılık yöntemi, sahte teknik servis elemanlığına evrildi. Uzmanlar, ‘Sizi telefonla arayıp, uzaktan bilgisayarınıza erişim izni ya da SMS doğrulaması isteyenlere kanmayın’ diyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800