Çocukları ekrandan uzak tutmanın yolları!

Uzun bir tatilin ardından okullar açılıyor. Tatil süresince çocuğunuzun ekrandan gözünü alamadığından yakınıyorsanız, işte size ‘Ekran bağımlılığı nasıl önlenir’ sorusunun yanıtı…

ÇOCUKLAR EKRANDAN NASIL KURTARILIR?

‘Çocuğumu ekrandan nasıl kurtarırım’ diye dertlenen birçok ebeveyn öncelikle kendine odaklanmalı. Zira çocuklar da ekran bağımlılığını yetişkinlerden öğreniyorlar. Onları suçlamadan önce kendimizin de ekrandan kopmakta zorlandığımızı kabul etmeliyiz. O yüzden çocuğunuza örnek olarak liderlik edeceğinizi unutmamak çok önemli. Akıllı telefonunuzu her iki dakikada bir elinize alıyorsanız, bir çocuğun bu davranışı taklit etmesi ve sağlıksız bir alışkanlığın temellerini atması muhtemeldir. Kendi dijital tüketiminizi kontrol altında tutun ve sadece teknoloji kullanımı söz konusu olduğunda çocuklarınız için iyi bir rol modeli olun. Başka bir deyişle, görmek istediğiniz şeyi modelleyin.

İLETİŞİMDEN VAZGEÇMEYİN

Çocuğunuz tablet ya da telefonu elinden alındığında aşırı tepki verebilir.  Bu noktada en önemli şey iletişimden asla vazgeçmemektir. Çevrimiçi davranışlarını tek başlarına yönetmeleri için onları bırakmak bir hatadır; çocuklar, gerçek hayat söz konusu olduğunda olduğu kadar çevrimiçi rehberliğinize de ihtiyaç duyarlar. Çocuklarınızla diyaloğu sürdürün ve tıpkı okulda arkadaşlarıyla nasıl başa çıkılacağı hakkında konuşurken yapabileceğiniz gibi, dijital deneyim boyunca onlara rehberlik etmek için elinizden geleni yapın.

Güven ve anlayış oluşturmak da çok önemlidir. Sadece bir güven ilişkisi kurarak, bir ebeveyn kendilerini kötü bir şey olursa çocuklarının başvurabileceği kişi olarak konumlandırabilir. Diktatör olmak çoğu zaman kötü davranışları gizli köşelere zorlamaktan başka bir şey yapmaz.

PRATİK ADIMLAR ÖNERİN

Çocuklarınızın cihazlarını aşırı kullandığını düşünüyorsanız, yalnızca son çare olarak onlardan alın. Bunun yerine, ne kadar kullandıklarını sınırlamaya yardımcı olacak pratik adımlar önerin. Örneğin, bir tablet veya akıllı telefondaki bazı sosyal medya veya mesajlaşma uygulamalarını kaldırmak, cihaza sürekli bakma cazibesini sınırlayabilir. Bu uygulamalardaki bildirimleri sınırlamak, bir telefonun çekici çekişini azaltmanın başka bir yoludur.

Bir dizi kullanışlı özellikle donatılmış ebeveyn kontrolü uygulamalarını kullanmayı düşünün. Bu araçlar yalnızca çocukları zararlı içerikten korumanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda etkinlik kayıtlarını tutabilir ve hangi uygulamaların kullanılabileceğine ve ne zaman kullanılabileceğine karar vermenizi sağlar.

KISA MOLALAR PLANLAYIN

Son olarak, teknolojiden kısa molalar planlayın. Cep telefonu veya tablet olmadan bir hafta veya hafta sonu hem çocuklar hem de ebeveynler için faydalı olabilir. Denemeye karar verirseniz, buna göre plan yapın ve sizi meşgul edecek ve teknolojiyi ulaşılamaz hale getirecek birçok ilgi çekici etkinlik hazırlayın.

Ekran bağımlısı olduğu nasıl anlaşılır?

İlk olarak, çocuklarınızın çevrimiçi dünyaya o kadar dalmış olduklarına dair işaretlere dikkat etmek önemlidir, böylece gerçek yaşam etkinliklerine olan ilgilerini kaybetmeye başlarlar. Aşırı durumlarda, çocuklar mesajlaşma uygulamalarında ve sosyal medyada yalnızca dijital etkileşim lehine arkadaşlarıyla yüz yüze temastan kaçınmaya bile çalışabilirler.

Başka bir kırmızı bayrak, çocuklarınızın zamanlarını yalnızca bir ekranın önünde geçirirken mutlu görünmeleridir, ister telefon ister bilgisayar olsun, ve kullanımlarını sınırlamaya yönelik herhangi bir girişim çatışmaya veya kavgacı bir tepkiye yol açar. Sorunu ilk aşamalarında tespit etmek için ebeveyn kontrolü uygulamaları gibi teknolojileri kullanmayı deneyin.

Dijital aktiviteler çocuklarınızın kardeşleri veya arkadaşlarıyla olan ilişkilerine zarar veriyor mu? Sanal dünyada yaşamak, çocukların ev dışındaki sosyal yaşamlarında da zorluklara yol açabilir, bu nedenle kendilerini çevrelerindekilerden uzaklaştırmalarına karşı dikkatli olun. Zaman göz önünde bulundurulması gereken tek faktör olmasa da hayatlarının giderek daha fazlasını sosyal medyada geçiren çocuklar genellikle gelişen teknoloji bağımlılığının bir göstergesidir.

Özgüveni yüksek çocuklar nasıl yetiştirilir? Çocuğunuzun özgüvenini ve öz saygısını geliştirmek için ne yapabilirsiniz? İşte özgüvenli çocuklar yetiştirmek için izleyeceğiniz adımlar:

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800