Yılda 50.000 lirayı kendinden kazan

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde, kendi harcamalarımızdan en az 50.000 lirayı nasıl kazanabileceğimizi yazdı.

Teknoloji ile bütün alışkanlıklarımız değişiyor da neden para harcama alışkanlıklarımız değişmiyor? Neden sürekli neye alıştıysak onu yapıp harcamaya devam ediyoruz. Gelin birkaç kalemde senelik kendimizden en az 50.000 lira nasıl kazanırız bir bakalım...

Yak bir sigara 15.000 lira

 

 Sen sen ol, dertleri azaltmak için sigara içme. Sağlığına zararlı ve çok para. Günde bir paket sigara içiyorsan en az 40 lira harcıyorsun demektir. Eh bu da yılda 15.000 lira eder.

Çay-poğaça 7.000 lira

 

Alarmı kapatıp, yatıyor musun? Sabah 10 dakika daha uyuyacaksın diye kendine bir sandviç hazırlamadığın için her gün simit, poğaçaya ne kadar ödüyorsun? Hem kilo alıyorsun hem cebe zarar. 1 poğaça ve çay en az 15 lira. 2 tane 30 lira. Amaan nedir ki deme! Yılda 7.000 lira ediyor.

Yemekler benden 12.000 lira

 

Geleneklerimizde misafir ağırlamayı, yedirip içirmeyi severiz. Hatta bir kaşık daha, yemezsen darılırım ile büyütüldük (ne demekse). Ama o günler geride kaldı. İş arkadaşlarınla öğle yemeğine mi çıktın? Elbette ısmarlayabilirsin yemeği… Nasılsa yemek çekim var, ne olacak mı diyorsun? Ortalama 150 liradan 3 kişi yemek yeseniz 450 lira eder. Tatlısı, kahvesi, bahşişi sen maaştan düş bir 500 lira daha. Belki de 1.000... Yılda yaklaşık 12.000 lira... Kimi yer kimi bakar, kıyamet ondan kopar diye boşuna dememişler. Sen en iyisi ileride kıyamet kopmasın diye önlemini al.

Yılda 50.000 lirayı kendinden kazan resim: 0

Sosyal medyada gördüm 10.000 lira

 

Facebook, Twitter, Instagram... Cazip kampanyalardan ve sana özel indirimlerden söz ediyor değil mi? Bir takipçim “Mağazada 1.000 lira, internette 799 lira! Kaçırmadım, aldım” diye zevkle anlatıyor. Ben de durur muyum, soruyorum hemen: İstek mi, ihtiyaç mı? Sepete at ama bekle. Öyle böyle farkında olmadan senelik 10.000 lira da böyle gidiyordur.

İndirimler sarsıyor

 

Tüketicilerin alışık olduğu marka yerine indirimde olan başka bir markayı satın alma oranı yüzde 77.

Canım kuaförüm 6.000 lira

 

Kadınlarla kuaförleri arasındaki ilişki bir anlaşılmaz. Aslında sebep ortada, kendini iyi hissetmek! Kuaförün sihirli (!) elleri dokununca saçımıza, bambaşka bir ruh haline gireriz (Ben de!). Bu his güzel olmasına güzel de, saçı yıkayınca ne olacak? Her hafta kuaföre mi gidiyorsun? Bakımlı olmak için çok para harcamak mı gerekir? Her ay 500 lira harcasan yılda 6.000 lira eder.

Dolap bedava renk paralı

 

Şöyle bir dolabına göz at. En son aldığın kıyafetlerin ne renk? Diğer kıyafetlerinle arasında fark var mı? Yok… Demek ki durmadan satın aldığın renk bu. Artık kıyafet alma beş yıl yetecek kıyafetimiz var hepimizin. Araştırmalara göre online alışverişte benzer ürünler arasından seçim yaparken en önemli faktör yüzde 85’le renk. Hatta marka bilinirliği yüzde 80 renklerle sağlanıyor. Yani markaları renklerinden tanıyoruz, hatırlıyoruz.

Ay sonu oldu hüzünlendim ben yine

 

İş, arkadaş, eş, dost, çocuk derken kendi kendinle baş başa mı kaldın? Boşa koydun dolmadı, doluya koydun almadı mı? Ay başı geliyor. Faturalar, kredi kartları, taksitler... Bir türlü evdeki hesap çarşıya uymadı. Ne harcadın da bu kadar ödeme bekliyor? Şimdi yukarıdan aşağıya bir topla bakalım kaç liralık harcama olmuş? Yazmadan, görmeden paranın nereye gittiğini anlaman imkansız.

Yılda 50.000 lirayı kendinden kazan resim: 1

Alışverişte eşref saati

 

Bir işe başlamanın uğurlu ya da uygun olduğu zaman anlamına gelir eşref saati. Senin eşref saatin ne zaman? Mesela ben sabahları hem pozitif hem enerji dolu olurum. Sabahları ne günün yorgunluğunu hissetmiş olurum ne de stresini. Duygusal değil de mantıklı alışveriş için ideal saatim sabah. Sen de kendi eşref saatine göre alışveriş saatini ayarla. Böylece duygusal nedenlerle bütçe dışı, zamansız, ihtiyaç dışı alışverişten uzak kalmış olursun.

Telefonuna Monay indir arkadaş ol

 

  • Maaşım nereye gitti bilmiyorum.
  • Nasıl biriktirebilirim ki?
  • Nasıl yatırım yapmalı?
  • Kartlarla başım dertte
  • Ev, araba almak istiyorum.
  • Çocuğumun eğitimini nasıl güvence altına alırım?
  • Paramı değerlendirmeye nereden başlamalıyım?

 gibi dertlerin varsa ücretsiz mobil uygulamam Monay tam sana göre. İndir, başla. Hiçbir para konusu çözümsüz değildir.

Etiketler Özlem Denizmen Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800