Güçlü kadının formülü: Özgüven, hedef, plan

Özlem Denizmen'in Posta Gazetesi'ndeki 27 Nisan tarihli köşe yazısı...

1 7 Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin 'güçlü kadın'ın formülünü verdi: Özgüven, hedef, plan

Kadın, çocuk, engelliler konusunda çok değerli projelere imza atan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile para üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Bir dönem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı da olan Fatma Şahin kadının ekonomik olarak var olmasının önemine değindi. Şahin, 'kadın paradan anlar' dedi.


■ Kadın çalışmak istiyor, eşi razı değil. Ne tavsiye edersiniz?

Evlilik, iki kişinin ortak paylaşımıdır. Önemli olan samimiyetle konuşabilmektir. Bunu yapabildikten sonra hiçbir erkeğin kadının önünde engel olacağını düşünmüyorum.

■ Güçlü kadın olmanın formülü nedir?

Birincisi, özgüven. İkincisi, hedef. Üçüncüsü de buna ulaşmak için plan.

■ Kadın paradan anlar mı?

Paranın başı kadın, tabii ki anlar. Çok küçük paralarla ailenin yaşam kalitesini artırır. Parayı bilgi bazlı kullanmak, bilgi ve donanımla yönetmek çok önemli. Bizim en büyük sorunumuz, az bilgiyle çok iş yapmaya çalışmamız. Kadının ekonomik olarak var olması, güçlü olması çok önemli.

‘ÇOK ÇALIŞAN KAZANIR’
‘ÇOK ÇALIŞAN KAZANIR’

■ Para kavramını ne zaman anladınız?

İşçi emeklisi bir ailenin kızıyım. Hep sabit bir geliri, kendi içinde her şeye yetecek şekilde ayarlayarak geçindik. İstanbul’a gelip üniversite okudum. Sonra işletme mühendisi olarak işe başladım. Eşim de burada çalışıyordu. Kamu ile özel sektör arasındaki en belirgin fark, özelde performans kriterine göre mali destek verilmesidir. Çok çalışınca, iyi para alabileceğimizi gördük.

AİLE İLE PARA KONULARI

■ Eşinizle paranızı ortak mı yönetirsiniz?

Evet. İki mühendis maaşının biri ile geçimimizi sağlayıp, diğeri ile tasarrufa yöneldik.

■ Evde para konuşup bütçe yapıyor musunuz?

O konuda pek iyi değilim. Ama aşırı harcamalarımız olmadığından su gibi kendi yolunu buluyor. Kalan da ailemizin tasarrufu oluyor.

■ Çocuklarınızla para konularını konuşuyor musunuz?

Onları genç yaşta çalışmaya teşvik ediyor musunuz? Kendi çocukluğumla çocuklarımın dönemine bakarsak onlar çok daha rahatlar. Tecrübelerimi paylaştığımda demek istediğimi pek anlayamıyorlar. Tasarruf yapmaları gerektiğini anlatıyorum. Aşırı rahatsız olmalarını istemiyorum ama hayatta daima riskler olduğunu bilip, tedbirli olmalarını istiyorum.

■ Ailede paradan kim sorumlu?

Ailede demokrasi var. Tek bir para bakanı yok, paylaşım var.

■ Yatırım yapıyor musunuz?

Tekstilin altın çağını yaşadığımız dönemde 15 yıl, iyi bir performansla çalıştık. Eşimle artırdığımız parayla iki ev almıştık. Ama parlamentoya girdikten sonra pek biriktiremedik.

■ Para nerelere gidiyor?

Siyasette olmanın görünmeyen çok fazla gideri var. Hele taşradan geliyorsanız beklentiler daha çok oluyor. Düğüne gideceksiniz, altın takacaksınız, çiçek göndereceksiniz, misafir ağırlayacaksınız. Burada toplumsal hizmetin hazzı ve onuru var.

■ Borç harç içinde düğünlerde altın takmak doğru bir şey mi?

Altın takmak güzel bir adet. paylaşmak önemli. Ama durumunuz elvermiyorsa da zorlamamak gerek.

■ Çoğu kadın kuaför masraflarında zorlanıyor.

Bütçeye göre ayarlanmalı ama kadın için yapılması gereken bir masraf.

EN İYİ OLMAK İÇİN...
EN İYİ OLMAK İÇİN...

■ Kadınlar kazandığı parayı nereye harcıyor?

Kadına verilen sosyal yardımlardan görüyoruz ki kadın parasını ailesine harcıyor. Kendinden önce çocuğuna, onun eğitimine harcıyor.

■ Ailenizden aldığınız ilk ders nedir?

En iyi olmak için çalışmak. Bu yüzden hep hedeflerim vardı.

■ Hayatınızda dönüm noktaları var mı? Paylaşabilir misiniz?

Ailem zor şartlarda beni İstanbul’a okumaya gönderdi. O zamanlar bu kadar yurt imkanı yoktu, bana yurt çıkmamıştı. Ne yapacağımızı şaşırdık, kalacak yer yok. Ya geri döneceğim ya da kalacak bir yer bulacağım. Bu benim hayatımdaki en önemli dönüm noktasıdır. O gün ben geri dönerken, babamın eski iş arkadaşlarıyla karşılaştık. O karşılaşma sayesinde ben kalacak yer buldum ve okuluma devam ettim.

5 7 SORU CEVAP BÖLÜMÜ: TATİLE PARA YOK

Soru: Çocuğuma bir hafta tatil için söz vermiştim ama hiç para biriktiremedim. Borçlanarak tatile gitsem pişman olur muyum? ● Fikret

Cevap: Hayır borçlanarak tatile gitme. Sinema gecesi yapın, kutu oyunları oynayın, ormana gidip piknik yapın, ücretsiz bir havuza gidin ya da birlikte müze gezin. Önemli olan nereye gittiğiniz değil ortak olarak neler hissettiğinizdir.

6 7 ‘KORKUYORUM’
‘KORKUYORUM’

Soru: Komşum kaza sonucu sakatlandı, işe devam edemiyor. Çocukları okuldan aldı. Bunu görmek beni çok etkiledi. Çocuğumun eğitimi benim için çok önemli. ● Esma

Cevap: Endişenin faydası yok. İstersen eğitim sigortası ile tedbir al. Çocukların yıllık eğitim giderini eğitim süresi ile çarp (diyelim yıllık 20 bin TL. 10 yıl 200 bin TL eder) ne kadarsa, teminat tutarını bunu kapsayacak şekilde oluştur. Sigortacına sor.

7 7
Etiketler Hedef plan
Yorumlar
Kalan Karakter 800