‘Finansal iyi’leşme! Özlem Denizmen yazdı

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde finansal iyileşme reçetesini yazdı. Finansal olarak iyi, sağlıklı, kaygısız olabilmek için hangi 4 unsur yolunda olmalı?

Güncelleme:

Ülke olarak yaraları sarma, iyileşme dönemindeyiz. Ben de ‘‘Mina’nın Çocukları’’ sosyal girişiminin Kolektif ‘İyileşme’ teması ile tasarladığı etkinliğe katılıp destek verdim. Aralarında depremzeler de bulunan kadınların ‘finansal iyi’leşme reçetesini konuştuk.

BU 4 UNSUR YOLUNDA MI?

Finansal olarak iyi, sağlıklı, kaygısız olabilmemiz için 4 unsurun yolunda olduğunu hissetmemize ihtiyaç var.

KONTROL: Günlük ya da aylık finansmanınızın üzerindeki kontrolünüz iyi mi? Nereye ne gidiyor farkında mısınız? Elinize geçen parayı doğru yönetebiliyor musunuz?

DAYANIKLILIK: Finansal bir ‘şok’u göğüsleyebilme kapasiteniz iyi mi?

ÖZGÜRLÜK: Hayattan tat alacak seçimleri yapabilme özgürlüğünüz iyi mi? Kendi kararlarınızı kendiniz verebiliyor musunuz? İlişkilerinizi (paradan) özgürce yaşayabiliyor musunuz?

GÜVENCE: Finansal hedeflerini gerçekleştirebilecek rotada olduğunuzu düşünüyor musunuz? Yoksa ‘bu noktadan çok uzağım’ mı diyorsunuz?

6 maddelik yol haritası

‘Finansal İyi’ olabilmek, işleri yoluna sokmak için hepimizin izlemesi gereken yol haritası belli.

  1. GELİR: Gelir olmadan hiçbir şey olmuyor. Düzenli ve güvenli gelir. Yetkinliklerimizi sürekli artırarak işimizde aranan biri olmayı başarmak gerek.
  2. DANIŞMA KURULU: Etrafımızda bulunan, en çok vakit geçirdiğimiz kişiler, nasıl bir hayat yaşayacağımıza direkt etki ediyor. ‘Finansal iyi’ olduğunu gözlemleyebildiğimiz arkadaşlarımızdan bir danışma kurulumuz olması hayatımızdaki önemli kararları verirken bize bu yolda yardımcı oluyor.
  3. BİRİKİM: Artık hayatımızda enflasyon var. O yüzden ben artık buna sadece birikim değil, ‘akıllı birikim’ diyorum. Yani paranın mutlaka sizin risk anlayışınıza uygun bir alanda yatırıma yönlenmiş olması gerekiyor.
  4. BORÇ: İyi borç, kötü borç, kredi, kredi notu... Bu konuların tümünü bilgi ile ele almak gerek. Her biri için ‘www.posta.com.tr’ adresinden önceki yazılarıma bakarak pek çok öneri bulabilirsiniz.
  5. SİGORTA: Varlıkları ve edinimleri korumanın en ucuz yolu sigorta. 4 alanda sigorta güvencesi altında olmamız gerek. Önem sırası ile: Hayat, sağlık, konut, araç.
  6. PARA İLİŞKİLERİ: Tüm bunlar finansal konular gibi görünüyor ama aslında tümü sonuç olarak iyi hissetmemize hizmet ediyor. İyi ve güçlü hissettiğimizde de sevdiklerimizle de iyi ve güçlü ilişkiler kuruyor, onlara ihtiyaç anında en fazla faydayı sağlayabiliyoruz.

Mihriban’ın başarısı

Mihriban Kahramanmaraşlı. Korona döneminde beni Instagram’dan bulup yanımda uzaktan stajyer olarak çalışmıştı. Gözleri parlayan, aklı ışıldayan müthiş bir genç yeni mezun kadın. Çok sevdiği Kahramanmaraş’ta çalışmaya ve işe koyuldu. Sonra deprem oldu. Depremden kurtulmayı başardı, ailede kayıpları oldu. Üzgün, acılı, uykusuz, üşüyordu.

‘Finansal İyi’leşme basamaklarından hızlıca çıktığına birebir şahit oluyorum. Elinde bir mesleği ve üniversite diploması olduğu için İstanbul’da iş bulabildi, yeni evli, eşi de şimdi iş buldu. Hatta işyeri onlara küçük bir ev bile verdi. Ümit var. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz içiniz, bu dayanışma sürecek, acılar dinmese de, unutulmasa da  finansal hayatlar iyileşecek.

‘Finansal iyi’leşme! Özlem Denizmen yazdı resim: 0Burcu Durukan, Ecem Apak, Mihriban Çiçekçi, Özlem Denizmen, Beril Başaran, Cansen Başaran-Symes

Mina’nın Çocukları

Adını ve ilhamını genç yaşta trajik bir uçak kazasıyla aramızdan ayrılan Mina Başaran’dan alan ‘‘Mina’nın Çocukları’’, üniversiteli genç kızların bir araya gelip bir sosyal sorumluk projesi olarak Mina’nın annesi Beril Başaran’a sunmuş ve onayı ile başlamış oldukları bir proje. Bu seneki temaları Kolektif ‘İyileşme’.

Önce iyileşme

Bu projede 3 sene önce yer almam istendiğinde hemen koşmamın sebebi, gençlerin doğru ve nitelikli eğitimle çocuklarımızın hayatını pozitif yönde etkileyebileceğine şahit olmam ve çok etkilenmem. Ayrıca  kadınların özgürlüğüne, kendi paralarını kazanıp yönetmelerine verdiğim önemi de biliyorsunuz. Bunun için de eğitim şart.

Nasıl işliyor?

Projenin ana paydaşı Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) İstanbul Şubesi. Derneğin bünyesinde Mina Bursu’na hak kazanan üniversiteli kız öğrenciler psikolojik ve davranışsal özel bir eğitimden geçiyorlar. Daha sonra aldıkları bu eğitim sayesinde kendi büyüdükleri illerinden, 10-14 yaş arasındaki çocuklara bilgi, anlayış, şevkat ve ilham çerçevesinde yol gösteriyorlar. Mina’nın Çocukları, mart sonuna kadar İstanbul’daki Metrohan’da Kolektif ‘İyileşme’ etkinliğinde sizleri bekliyor. Bir fırsat bulup mutlaka uğrayın. Sanat her zaman iyi geliyor.

SİZİN HİKAYENİZ NASIL?

Önümüzdeki birkaç haftayı finansal iyileşme hikayelerine ayırmak istiyorum. Lütfen bana yazın, sizin de iyileşme hikayenizi yayınlayayım...

Parayı iyi değerlendirmek için atılacak 15 adımParayı iyi değerlendirmek için atılacak 15 adımParanızı iyi değerlendirmeniz için atmanız gereken 15 adım. Özlem Denizmen yazdı...

 

Etiketler Özlem Denizmen
Yorumlar
Kalan Karakter 800