Borçlardan kurtulmak istiyorum! İşte borç kapatma formülü

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesini sizlerden gelen borç sorularına ayırdı. Sorularınızı cevapladı, önerilerde bulundu. Borç kapatma formülünü de verdi.

Bugün köşemi sizden gelen borç sorularına ayırdım. Ne kazandığımız kadar, olanı doğru yönetmek de çok önemli. Derin nefes alıyoruz ve başlıyoruz. ÇÜNKÜ HER BORÇ ÖDENİR.

 İYİSİ DE VAR KÖTÜSÜ DE

SORU: 80 bin TL kredi borçları, 10 bin elden borcumuz var. Eşimle ikimiz asgari ücretle çalışıyoruz. Evimiz kira, çocuğumuz var. Bu borçlar nasıl bitecek bilmiyorum ama artık kurtulmak istiyorum. Figen

CEVAP: Eşin de sen de çalışıyorsunuz bu çok güzel. Düzenli gelir borç kapatmada önemli faktör. Peki borcunuz neden oluştu? İyi borç muydu yoksa paranın nereye gittiği belli olmayan kötü borç mu? Harcamalarınızda tasarruf alanı var mı? Karı koca oturup tek tek giderlerin üzerinden geçtiniz mi?
- Ek iş yollarını araştırın. Her gün internette nasıl para kazandığını yazan insanlar bana ulaşıyorlar. Siz de yapabilirsiniz.
- Bankalara dürüstçe durumunuzu anlatın. Bütçenize uygun taksitlerle yapılandırma isteyin. Aynı durumun tekrarlamaması ya da daha büyük borca düşmemek için lütfen bütçe yapın ve uyun.
-Elden borcunuz olan kişiye, yanında ortak saygı duyduğunuz bir büyüğünüzle gidin. Borcunuzun arkasında olduğunuzu hissettirin. Beyaz bir kağıda borç ödeme planı yapıp aranızda imzalayın.
-Eşinizle birbirinize kenetlenin. Borçlarınızı ödeyeceğinize inanın. Birbirinizi suçlamayın bu boşa giden enerjiden başka bir şey değildir.

Borçlardan kurtulmak istiyorum! İşte borç kapatma formülü resim: 0

AİLEM BORCUMU BİLMİYOR

SORU: 150 bin TL kredi borcum var. Ailemin haberi yok. Kredimi en fazla kaç ay vadeyle yapılandırabilirim? İsmet

CEVAP: Hiçbir borç gizli kalmaz. Ailen öğrendiğinde onların güvenini kaybetmemen, hatta onları yanına alman süper olur. Bu dönemi onların desteği ile daha huzurlu atlatabilirsin. Bu borç neden oluştu? Tüketici, taşıt, ev ne kredisi? Bankayla borçlu anlaştıkları sürece her borç yapılandırılabilir. Bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) belirlediği esasları dikkate alır. Yapılandırma vadeleri kredi kullandığın tarihe, kalan borç bakiyene ve kredi türüne göre değişir. Konut kredisi, taşıt kredin varsa bankanla görüşerek sana nasıl destek olabileceklerini detaylıca öğren. İhtiyaç kredin varsa, o zaman kullandığın tarih ve kalan borç bakiyene göre yapılandırma yapılabiliyor. İhtiyaç kredin varsa ve 16 Eylül 2021 tarihinden önce çektiysen, tutara bakılmaksızın en fazla 36 ay vadeli yapılandırılabiliyor. Bu tarihten sonraki krediler için yapılandırmayı borç bakiyene göre belirliyorlar. Borç bakiyen, 0 - 50.000 TL arası ise en fazla 36 ay, 50.001 - 100.000 arası ise en fazla 24 ay, 100.001 ve üstü ise en fazla 12 ay yapılandırma olur.

DİKKAT! Yapılandırma kararının bankanın inisiyatifinde olduğunu unutma. Borcunu yapılandırmak istiyorsan zaman kaybetmeden bankanla görüş. Korkma...  

Borçlardan kurtulmak istiyorum! İşte borç kapatma formülü resim: 1

GELDİĞİ GİBİ GİDİYOR

SORU: Önceden kredi kartımı çok düzgün bir şekilde öderdim. Maaşım da limitim de yükselince nasıl olduğunu anlamadan kredi kartı borcu içinde buldum kendimi. Disiplinsiz davranıyorum ve mutsuzum. Nasıl düzeltirim bu durumu? Nida

CEVAP: Kredi kartının limiti yüksek diye çok harcama, gelirinin üstüne çıkma. Hayatta her konuda olduğu gibi bütçede de denge önemli. Olmasa da olur harcamalara dur de. Gereksiz aboneliklerin varsa hemen iptal et. 10 lira, 20 liradan ne olur deme. Bütçede bir sürü kalem var. Kimisi istek, kimisi ihtiyaç. Hedefine ulaşmak için bir yerlerden kısmak şart. Alışveriş yaparken istek, ihtiyaç ayrımı yap. Borçları kapatmak aynı kilo vermek gibi. Hiçbirimiz 10 kiloyu bir anda veremeyiz ama birkaç kilo verince bizden mutlusu olmaz. Borcunu kapatana kadar mümkün olduğunca kredi kartı kullanma. Hatta yanında taşıma evde bırak. Çevrende çok para harcayan insanlar varsa onlardan da bir müddet uzak dur. Uygulamam Moneye’yi kullan. Finansal hedefine ulaşırken sana bilgi, güç ve motivasyon sağlayacak (ücretsiz).

Borçlardan kurtulmak istiyorum! İşte borç kapatma formülü resim: 2

NASIL KREDİ ALABİLİRİM?

SORU: Eskiden bankadan küçük bir miktar kredi aldım ve ödemedim. O yüzden hiçbir bankadan kredi alamıyorum. Evlendim, çocuğum oldu. Kredi alabilmek için ne yapabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Necdet
CEVAP: Soruna değil çözüme odaklanalım. Kredi kullandığın bankanla görüş ve bankacına şunları sor:
- Borcun banka avukatları tarafından mı takip ediliyor? Yoksa varlık yönetim şirketine devredilmiş mi? - Borcunun son bakiyesi ne kadar?
- İlgili avukatlarla görüşerek neler yapılabilir? mNasıl bütçene uygun kapatma planlanabilir? Bankalar haklı olarak borcun kapanmadan kredi talebine olumlu dönmeyebilir. Sen borcunu ödedikten sonra kredi notunun olumluya dönmesi için çabalayarak kredi kullanabilir duruma gelirsin. Sabret ve kararlı ol.

BORÇ KAPATMA FORMÜLÜ ÖZETLE ŞÖYLE:

1. Gider kontrolü. Sadece ihtiyaçlarınız için harcayın.
2. Ek gelir. Fırsatları kovala
3. Eş, aile desteği al. Gizleme/korkma
4. Suçlamak, utanmak yok. Kendine söz ver.
5. Kararlı ol. Battı balık deme! 6. Gerekirse radikal karar al. Bir şeylerini satabilirsin.
7. Bankadan kaçma. Tam tersine durumunu anlat.
8. Atlatacaksın. Bu dönemin geçici olduğunu unutma.

 

Para durumunuzu nasıl iyileştirebilirsiniz?Para durumunuzu nasıl iyileştirebilirsiniz?Finansal evinizi düzene sokmak, para durumunuz üzerinde çalışmaktan kaçınıyorsanız, onlarla doğrudan başa çıkmanın zamanı geldi. Beğensek de beğenmesek de paranın hayatımızı önemli ölçüde etkileme gücü var. Para durumunuzun daha iyi olabilmesi için zaman ayırmak çok önemli.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800