Bebek bütçesi! Özlem Denizmen yazdı

Özlem Denizmen, Posta Gazetesi'ndeki köşesini heyecanla beklenen ailenin yeni üyesi için yapılan harcamalara ayırdı.

Hiçbir şey hayatınızı ailenin yeni üyesi kadar değiştirmez. Sevinç, heyecan, bazen de kaygı… Her duygu yaşanıyor. Pek çok anne babanın aklında ’İyi bir çocuk yetiştirecek miyim?’ sorusu dönüp dolaşır. Ancak bu işin bir de finansal tarafı var. Hadi gelin başlıyoruz.

AŞIRIYA KAÇMAYIN

İlk kez anne baba olacaksanız size bir sır vereyim. Bebeklerin mutlu olmak için fazla bir şeye ihtiyacı yok. Süslü kıyafetler, mobilyalardan uzun bir süre daha anlamayacaklar. Özenip almak istemenizi anlıyorum ancak harcamalarınızı bütçenize göre yapın. Artan sağlık giderleri, bebek bezi, oyuncak, kıyafet, mama gibi yeni hayatınıza giren aylık harcamaları hesaba katmak için bütçenizi güncelleyin. Giysi, oyuncaklar, bebek arabası gibi birçok kalemi bebeği büyümüş yakın çevrenizden ödünç alabilirsiniz. Aileniz ve arkadaşlarınız sizin için ‘Hoş geldin bebek!’ partisi düzenliyorsa onlardan gerçekten ihtiyacınız olacak ve kullanacağınız ürünleri hediye etmelerini rica edin. Bu ayıp değil, utanmayın. Bebek doğana kadar satın alırken aşırıya kaçma dürtüsüne karşı koyun.

 Bebek bütçesi! Özlem Denizmen yazdı resim: 0

GEREKLİLER LİSTESİ

Bebeğiniz doğmadan önce satın almanız gerekenlerin listesini yapın ve bunları ne zaman kullanacağınızı düşünün. Örnek: Oto koltuğu, puset, beşik, bez, bebeğinizi nasıl beslediğinize bağlı olarak, göğüs pompası, formül mama, biberon, sterilizasyon için ekipman.

 KİM BAKACAK?

Eğer doğum izniniz bittiyse ve çalışma hayatına geri dönecekseniz önemli bir karar vermeniz gerekiyor. Çocuğunuza kim bakacak? Bakıcı mı tutacaksınız yoksa aile büyükleriniz mi yardım edecek? Bakıcı ile anlaşacaksanız çalışma saatlerinizi de göz önüne alın. Her gün düzenli olarak aynı saatte evde olacak mısınız? Bakıcınız kaldığı ek saatler için ne kadar ek ücret isteyecek? Bunu da bütçenize dahil edin.

 Bebek bütçesi! Özlem Denizmen yazdı resim: 1

ÜNİVERSİTE FONU

Bebeğiniz doğduktan sonra mümkün olan en kısa sürede eğitimi için para biriktirmeye başlayın. Zaman sizin için en büyük zenginlik. Ne kadar erken başlarsanız yatırımlarınızın büyümesi için daha fazla zamanınız olacak. Az çok demeden her ay düzenli olarak biriktirin ki alışkanlık edinin. Birikimlerinizin enflasyon karşısında değer yitirmemesi için size uygun yatırım aracında değerlendirin.

YA ACİL İHTİYAÇ OLURSA?

Artık daha büyük bir ailesiniz. Bütçe konusunda ne kadar becerikli olursanız olun yeni bir bebeğiniz olduğunda ortaya çıkacak masrafları tahmin etmek imkansız. Aniden paraya ihtiyacınız olabilir, eğer acil durum fonunuz yoksa hemen para biriktirmeye başlayın.

Acil durum fonunun amacı, örneğin işinizi kaybederseniz veya herhangi bir sağlık sorunu yaşarsanız zorunlu ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek finansal gücünüzün olması. En az 3-6 aylık giderleriniz kadar acil durum fonunu bir kenara ayırın. Başınızı yastığa huzurla koyun.

 Bebek bütçesi! Özlem Denizmen yazdı resim: 2

BORÇLAR DOĞUM ÖNCESİ KAPANSIN

Bebek doğmadan önce borcunuzun bir kısmını veya tamamını ödeyebilecek durumdaysanız harika! Temiz bir sayfa açın, bebeğinizin ve ailenizin ihtiyaçlarına odaklanın. Güçlü bir finansal geleceğe hazırlanmak için birikim ve yatırıma başlayın.

SOSYAL AKTİVİTELER

Bebekler için spa, yüzme veya yoga dersleri gibi özel olarak tasarlanmış etkinlikler çok eğlenceli olabilir. Ancak genellikle yüksek fiyatlıdır. Bebeğinizin eğlenmesinin bütçeye uygun yolları için aktiviteler araştırın. Park, bahçe, belediye etkinlikleri… Her alanda bebeğinizle sosyalleşebilirsiniz.

 Bebek bütçesi! Özlem Denizmen yazdı resim: 3

GÜVENCE ALTINA AL

Yeni bir ebeveyn olarak muhtemelen düşünmek isteyeceğiniz son şey olsa da, bu noktaya kadar hayat sigortasını düşünmediyseniz şimdi tam zamanı. Çoğu kişi bankalar ‘Hayat sigortası yaptırmak ister misiniz?’ diye sorduğunda istemiyor. Ancak hayat sigortası size bir şey olursa sevdiklerinizi koruyan bir kalkan. ’Bana olmaz’ dememek lazım. Eğitim sigortası da düşünebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun eğitim masraflarını da garanti altına almış olursunuz. Çocuğunuzu olabilecek en kötü senaryoda korumak için işleri yoluna koyduğunuzdan emin olun. Örnek: 18 yaşından küçük çocuklarınıziçin de Bireysel Emeklilik Sistemi hesabı açabilirsiniz.

Mezun oldun, ya şimdi? Özlem Denizmen yazdıÖzlem Denizmen, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Posta Gazetesi'ndeki köşesini gençlere ayırdı. Gençlere mezuniyet sonrası doğru adım atmalarını sağlayacak listeyi yazdı.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800