Otomobillerde 'kara kutu' zorunluluğu! Hangi ülkelerde uygulanacak?

2024 Temmuz ayından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde satılacak tüm yeni otomobillerde zorunlu olarak yer alacak olan "kara kutu", araçların kaza öncesi ve sonrasındaki tüm verileri kaydedecek.

Avrupa Birliği'nde (AB), Temmuz 2024'ten itibaren otomobillere "kara kutu" entegrasyonu zorunlu hale gelecek. Yeni düzenleme, M1 kategorisindeki sekiz koltuklu otomobilleri, pick-up kamyonetleri ve 3.500 kilogramın altındaki ağırlığa sahip N1 sınıfı araçları içeren geniş bir yelpazeyi kapsayacak.

Hangi ülkelerde uygulanacak? 

Bu yönetmelik, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç gibi AB üyesi 27 ülkede geçerli olacak.

Otomobillerde bulunan EDR (Endpoint Detection and Response - Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıt) sistemi, araçların hava yastığı sistemine entegre edilecek ve isteğe bağlı olarak devre dışı bırakılamayacak. Hava yastığı ve emniyet kemeri sensörleri tetiklendiğinde EDR devreye girecek. Ayrıca, aracın kaputu açıldığında veya hızı 0,15 saniyede saatte 8 kilometreden fazla arttığında, sistem devreye girecek.

Kara kutular, hız, fren, pozisyon, aracın titreşimi ve gömülü güvenlik sistemleri verilerini toplayacak. Acil bir durum tespit edildiğinde araç, zorunlu eCall sistemiyle yardım çağırabilecek. EDR, araç verilerini yüksek doğrulukla kaydedecek ve bu veriler sadece acil durumlarda yetkililer tarafından erişilebilecek şekilde korunacak, böylece sürücüye ait verilerin gizliliği sağlanacak.

Yasa tasarısı

ABD'de benzer cihazların zorunlu hale getirilmesi konusunda 2012'de bir yasa teklifi sunulmuş, ancak bu teklif 2019'da geri çekilmişti. 2022'den bu yana yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışmalar devam ediyor. 

Etiketler Avrupa Birliği
Yorumlar
Kalan Karakter 800