İkinci el elektrikli araçlar çok daha ucuz olacak!

Elektrikli araçlar gündelik hayatımıza her geçen gün daha fazla yerini almaya devam ediyor. Otomobil firmalarının elektrikli otomobil üretim sayısını her geçen gün arttırması ile birlikte ikinci el piyasası düşmeye başladı. İşte detaylar…

Güncelleme:

İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapılan sürdürülebilir enerji zirvesi, zararlı emisyon üretmeyen, sürdürülebilir ve çevre dostu elektrikli araç teknolojilerinin gelişimi için gerekli olan unsurların mercek altına alındığı zirvede konuşan SMİ Başkanı Hakan Doğu, önemli konulara değindi. 

2023 yılında 75 bin elektrikli araç satışı yapıldı

Doğu yaptığı açıklamalarda “Elektrikli araçlar devlet teşvikleriyle daha ulaşılabilir hale geldi ve büyümeye devam ediyor. Öyle ki Türkiye’de 2022 yılında sadece 7 bin 500 elektrikli araç satışı gerçekleşirken, bu rakam geçtiğimiz yıl 75 bin satış gerçekleşti. Togg’un lanse edilmesiyle beraber Türkiye de bu yarışta yerini aldı. Şimdi öyle bir seviyeye geldik ki bütün ülkeler bir anda sıfır noktasına çekildi diye görülüyor. Otomotivde bildiğimiz bütün kavramlar değişti” diye konuştu. 
Doğu, önümüzdeki günlerde otomobil ve sürdürülebilir enerji alanında daha da büyük atılımların bizi beklediğinin vurgusunu yaptı. Bu gelişmelerle birlikte elektrikli otomobil piyasasında ikinci el otomobil fiyatlarının ciddi anlamda düşeceği tahmin ediliyor. 

Doğu, “Türkiye’de araçlar için ikinci el değeri çok önemli. Goldman Sachs raporuna göre, önümüzdeki 5 sene boyunca elektrikli araçların pillerinin fiyatlarının bugün 100 iken 30’a hatta 20’ye düşecek. Aracın maliyetinin yüzde 40’ını oluşturan pil teknolojisindeki bu ciddi düşüşler araç fiyatlarını çok ciddi bir şekilde daha da düşmesine sebep olacak. Üreticiler arasında çok büyük bir fiyat rekabeti başladı. Bir şey tanıtıyorsunuz, 2 sene sonra fiyatını yüzde 44 düşürüyorsun. Bu bizim klasik, otomotivde bildiğimiz iş modeli değil” diye konuştu. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800