Çin’den dev otomobil hamlesi! Japonya’yı saf dışı bırakabilecek mi?

Her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de Çin’in baskısı giderek artıyor. Çinli otomobil üreticileri küresel pazara hükmetmeye hazırlanıyor. Peki, küresel otomotiv sektörünün 1 numarası Japonya’yı geçebilecekler mi?

Güncelleme:

Çinli üreticiler, otomobil pazarında da söz sahibi olmak için kolları sıvadı. Özellikle 2023 yılında Japonya’yı geçerek küresel ekonomide söz sahibi olmanın hesaplarını şimdiden yapmaya başladılar. Hatta bunu başarırlarsa en büyük otomobil ihracatçısı ülke olabilirler. Peki, bu mümkün mü?

Otomobil sektöründeki devleri bir bir eleyen Çin bu sefer gözünü Japonya’ya dikti. Avrupa, Amerika, Güney Kore derken sıra dünyanın 1 numarası olan Japonya’ya geldi. Bu ülkeleri bir bir sektörde saf dışı bırakarak lider konuma yükselen Çin, bu yılda japonya’yı geçmeyi kafaya koymuş durumda.

Çin’den dev otomobil hamlesi! Japonya’yı saf dışı bırakabilecek mi? resim: 0

Çin’deki aşırı üretim ile birlikte arz ve talepte yaşanan dengesizlikler de bu duruma adeta çanak tutuyor. Elektrikli araç pazarı da dahil olmak üzere pek çok üretici yabancılardan daha fazla satış yapıyor. Büyüme konusunda ad yurtdışındaki pazarları bu üreticiler bir bir hedef alıyor.

Fazla kapasite ihracat rekorunu getirir mi?

Automobility danışmanlık firmasının kurucusu Bill Russo, Çin’de üretilen araçların satışının yapılamadığını ve muazzam bir stok oluştuğunun altını çizdi. Sadece kullanılamayan 25 milyon ünitelik bir fazlalıktan bahseden Russo, özellikle Chery, SAIC, BYD, Geely ve Changan şirketlerinin yabancı diğer şirketleri etkilediğini söyledi.

Moody’s verilerine göre Çin’in 2021’de Güney Kore’yi ve 2022’de Almanya’yı geride bırakan yıllık araç ihracatı, bu yıl Japonya’yı geçme yolunda ilerliyor. Bu durumda Çin’in yakın zamanda sektörde lider olan bir ülke olması bekleniyor.

Etiketler Çin Otomobil
Yorumlar
Kalan Karakter 800