Araç satışlarında şok düşüş! Kredili araç satışlarındaki düşüş araç fiyatlarını nasıl etkiler?

Kredi ile araç satın almak isteyen ancak istediği krediye bir türlü ulaşamayan bireysel müşteriler bir bir araç almak vazgeçiyor. Peki, bu durum sektörü nasıl etkiler? 2. El araç fiyatları düşer mi?

Güncelleme:

Otomobil sektörü sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünya üzerinde ekonomiye yön veren en önemli sektörlerden bir tanesidir. Ülkemizde de bireysel müşteriler sektörün temel taşları arasında yer alıyor. Her yıl bireysele satılan araçlarda ortalama %70 oranında kredi kullanılıyor. Ancak bu oran bu yıl %20’lere kadar gerilemiş durumda. Peki, bunun reel sektöre yansıması nasıl olur?

Araç satışlarında şok düşüş! Kredili araç satışlarındaki düşüş araç fiyatlarını nasıl etkiler? resim: 0

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, son dönemde bankaların kredi politikalarının araç satışlarına etkisini değerlendirdi. Bu durumda kredileri onaylanmayan müşterilerin araç almaktan vazgeçtiğinin altını çizdi.

Verilen krediler düşük mü kalıyor? Araç fiyatları düşer mi?

Bankalar tarafından 1,5 milyon TL değerindeki araç için ortalama 300 – 400 bin TL dolaylarında kredi verildiğini belirten Bozkurt, bu durumun enflasyon ile mücadelede nasıl bir sonuç ortaya çıkaracağının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Araçlarını satmak durumunda olan müşterilerin bunu yapmak için mecburen fiyat düşüreceklerini de belirten Bozkurt, bu anlamda 2. El otomobil fiyatlarında önümüzdeki günlerde düşüşlerin gözükebileceğini belirtti. Ancak bu durumda da filo müşterilerin sektöre daha çok hakim olacağının d altını çizdi. Ancak araç satışlarının yeterli düzeyi bulmaması durumunda da ticaretlerin sekteye uğraması söz konusu olacaktır.

Etiketler Otomobil Ekonomi Kredi
Yorumlar
Kalan Karakter 800