Deist Ne Demek? Deizm Ne Anlama Gelir?

Deizm, zaman zaman Türkiye'nin gündemine giren ve temelde tüm dinleri reddederken, tek bir tanrıya inanmayı savunan bir inanç sistemidir. Deistler, tanrının dünya hayatına ve evrene müdahale etmediğine inanır ve dinsel bilgiye akıl yoluyla ulaşılabileceğini savunur.

Güncelleme:

Deizm, zaman zaman Türkiye'nin gündemine giren ve temelde tüm dinleri reddederken, tek bir tanrıya inanmayı savunan bir inanç sistemidir. Deistler, tanrının dünya hayatına ve evrene müdahale etmediğine inanır ve dinsel bilgiye akıl yoluyla ulaşılabileceğini savunur. Bu nedenle deizm, vahiy gibi konuları reddeder. Deizmde, peygamberler, kutsal kitaplar, sevap, günah, ibadet, dua, vahiy, melek, cin, şeytan, cennet, cehennem, ahiret ve kader gibi kavramlara yer yoktur.

Deizm Ne Demek? Deist Ne Demek?

Deizm, Latince'de tanrı anlamına gelen 'Déus' sözcüğünden türetilmiş bir terimdir. Bu inanışı benimseyenlere 'deist' denir. Deistler, evrenin, tanrı tarafından tasarlandığına, hareketinin başlatıldığına ve doğa kanunlarına uygun şekilde, dışarıdan müdahale olmadan işlediğine inanır. Deizme göre, evreni yaratan ve işleyişi için doğa kanunlarını koyan tanrı, insanlığa ve evrene müdahalede bulunmaz. Ancak, insanlara doğruları keşfetmeleri için akıl verir. Bu nedenle deistler, kehanetler, mucizeler, dinsel dogmalar, demagojiler ve kaynağı ilahi ilan edilen dinlerin reddedilmesi gerektiğini düşünür.

Deist Ne Demek? Deizm Ne Anlama Gelir?  resim: 0

Deistlerin Temel İnançları

Deistlerin temel inançları dışında, bazı deistler ölümden sonra yaşama veya reenkarnasyona inanabilir. Deistlerin ruhun ölümsüzlüğüne dair inançları çeşitlidir. Bazı deistler, ruhların, tanrı tarafından, ölümden önceki hayatlarındaki davranışlarına göre ödüllendirileceğine veya cezalandırılacağına inanır. Bazıları sadece ruhun ölümsüzlüğüne inanırken, bazıları bu konuda agnostik yaklaşım sergiler. Bazı deistler ise ruhun ölümsüz olmadığını düşünür. Deist yazarlar, çeşitli şekillerde tanrıya atıfta bulunurken, 'Yüce Varlık', 'İlahi Saatçi', 'Evrenin Büyük Mimarı' ve 'Doğanın Tanrısı' gibi ifadeler kullanır.

Deistler ve Evrim Teorisi

Deistler, evrim teorisine karşı değildir. Deizme göre, insan, Tanrı'nın oluşturduğu kurallar çerçevesinde, daha ilkel canlıların evrimleşmesi sonucu oluşmuş olabilir. Bir yaratıcıya inanmak, o yaratıcının, insanı aşama geçirmeksizin bir anda yarattığı fikrine inanmayı gerektirmez. Evrim teorisine karşı ortaya atılan 'akıllı tasarım' görüşü, deizmde bulunmak zorunda değildir.

Deizm, Türkiye'nin gündemine zaman zaman giren, tüm dinleri reddederken, tek bir tanrıya inanmayı savunan bir inanç sistemidir. Deistler, tanrının dünya hayatına ve evrene müdahale etmediğine, dinsel bilgiye akıl yoluyla ulaşılabileceğine inanır. Bu nedenle deizm, vahiy gibi konuları reddeder. Deizmde, peygamberler, kutsal kitaplar, sevap, günah, ibadet, dua, vahiy, melek, cin, şeytan, cennet, cehennem, ahiret ve kader gibi kavramlara yer yoktur.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz! Benzer içerikler ve son dakika haberleri için bizi takip etmenizi tavsiye ederiz.

Etiketler ne demek #nedir
Yorumlar
Kalan Karakter 800